Σε ύφεση η μεγάλη πυρκαγιά στην Ελλάδα-Ζημιές σε πάνω από δέκα σπίτια

Σε ύφεση είναι η μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε  το μεσημέρι του Σαββάτου από την Άνω Γλυφάδα και γρήγορα πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις, απειλώντας τον αστικό ιστό σε αρκετές περιοχές του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης.

Αυτήν την ώρα η φωτιά συνεχίζει να καίει προς το κοιμητήριο της Βούλας, σύμφωνα με την Πυροσβεστική. Υπάρχουν μικρές εστίες κυρίως σε δύσβατη περιοχή, αλλά έχουν κοπάσει οι άνεμοι και δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος επέκτασης.

Επί τόπου βρίσκονται ισχυρές επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης οι οποίες έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες. Πριν από λίγο ξεκίνησαν ρίψεις και από εναέρια μέσα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό, οι επίγειες δυνάμεις ενισχύθηκαν και πλέον επιχειρούν 171 πυροσβέστες, 56 οχήματα, 5 πεζοπόρα τμήματα και υδροφόρες των ΟΤΑ.

Το πύρινο μέτωπο μαίνεται στην ευρύτερη περιοχή.

Χθες το απόγευμα εκκενώθηκαν οι περιοχές Νέα Κάλυμνος, Εξοχή, Δίλοφο Βάρης -τα Βλάχικα δηλαδή- και η περιοχή Χέρωμα Βάρης. Αργά χθες το βράδυ ήρθη η εντολή εκκένωσης.

Στο Πανόραμα Βούλας, οι φλόγες πέρασαν από τις αυλές σπιτιών, ενώ σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες από την Πυροσβεστική, 10 με 15 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές. Δύο με τρία απ' αυτά έχουν καεί ολοσχερώς.

Η φωτιά ξεκίνησε λίγο μετά τη μια χθες το μεσημέρι από υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ στο Πουρνάρι Γλυφάδας. 

Για τα αίτια των πυρκαγιών γίνονται έρευνες από τα κατά τόπους ανακριτικά τμήματα και κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού.

Στις 9 το πρωί θα υπάρξει ενημέρωση από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη και την ηγεσία της πυροσβεστικής σχετικά με την πυρκαγιά σε Γλυφάδα και Βούλα.

Το χρονικό της εκκένωσης

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο, η Πυροσβεστική είχε προχωρήσει προληπτικά στην εκκένωση τεσσάρων οικισμών, του γηροκομείου αλλά και των παιδικών χωριών SOS. Στόχος της εκκένωσης ήταν να μην υπάρξει κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές.  Ο δήμαρχος είχε καλέσει τους κατοίκους που έχουν μέτωπο προς τον ορεινό όγκο, να κλείσουν πόρτες και παράθυρα, ν' ανεβάσουν τις τέντες, να εκκενώσουν τα σπίτια τους και να συνεργαστούν με τις Αρχές.

Συγκεκριμένα, είχαν εκκενωθεί οι περιοχές Νέα Κάλυμνος, Εξοχή, Χέρωμα και Δίλοφο στη Βάρη.   

Ήδη από τις 20:30 το βράδυ, η φωτιά κατευθυνόταν προς το κοιμητήριο, ενώ λίγο πριν τις 21:00 τα εναέρια μέσα έκαναν τις τελευταίες ρίψεις νερού και αποσύρθηκαν. 

Νωρίτερα, είχε δοθεί εντολή εκκένωσης στο Πανόραμα Βούλας. 
 

Ο Μενέλαος Τσαούσης διευθυντής του Παιδικού Χωριού SOS της Βάρης δήλωσε ότι η απομάκρυνση των παιδιών από τις εγκαταστάσεις έγινε με τη συμβολή της Πολιτικής Προστασίας, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής. «Μας δόθηκε εντολή να εκκενώσουμε το Παιδικό Χωριό. Φιλοξενούμε και 10 μονογονεϊκές οικογένειες από την Ουκρανία. Συνολικά είναι 55 παιδιά και 25 άτομα προσωπικό. Βρισκόμαστε όλοι σε ασφαλές σημείο», είπε. Πριν δοθεί η εντολή επιστροφής, όλοι μεταφέρθηκαν στο γήπεδο του Αστέρα Βάρης.

Πηγή: ΣΚΑΙ/Πρώτο Θέμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ανοίγει η συζήτηση για τις πισίνες-Θέλει να κλείσει τρύπες το ΥΠΕΣ, οι αλλαγές που προωθούνται
Χαρτογραφεί τα προβλήματα και ψάχνει λύσεις για την έλλειψη οδηγών λεωφορείων η Κυβέρνηση
Έφθασε η ώρα της κρίσης για τους μοναχούς-Απολογούνται ενώπιον του Συνοδικού με νέα στοιχεία
Τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο Εστία-Ετοιμότητα Κύπρο για παροχή βοήθειας σε πολίτες τρίτων χωρών
Παγκόσμιος συναγερμός για την επίθεση στο Ισραήλ-Οι συνέπειες του χτυπήματος και ο φόβος της επόμενης ημέρας
Πώς θα απαντήσει το Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν-Γιατί δεν ήθελε να αιφνιδιάσει η Τεχεράνη
Ο χάρτης με τα πυραυλικά χτυπήματα του Ιράν στο Ισραήλ
Δεν υπάρχει επίσημο αίτημα για ενεργοποίηση του σχεδίου Εστία-Σε εγρήγορση η Κυβέρνηση
Εκτροπή προς Κύπρο για έντεκα πτήσεις με προορισμό το Τελ Αβίβ λόγω της πυραυλικής επίθεσης
Συγκάλεσε εκτάκτως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας ο ΠτΔ λόγω της κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή