Tριπλασιάστηκαν τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων παγκόσμια-Ποιους αφορούν

Συνολικά 780 επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε χώρες που ο ιός δεν είναι ενδημικός ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ο αριθμός είναι τριπλάσιος από τα 257 κρούσματα της προηγούμενης εβδομάδες. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο αριθμός είναι πιθανώς υποεκτιμημένος για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ενώ το παγκόσμιο επίπεδο κινδύνου αξιολογείται ως «μεσαίο».  

Η μόλυνση είναι συνήθως ήπια. Ωστόσο είναι η πρώτη φορά που ο ιός εξαπλώνεται ευρέως εκτός Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής. Τα στοιχεία δείχνουν ότι κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε 27 χώρες που ο ιός δεν είναι ενδημικός. Τα περισσότερα βρίσκονται στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, ενώ μικρό αριθμό κρουσμάτων εντοπίζονται σε Μεξικό, Αργεντινή, Μαρόκο και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Πρώτη σε κρούσματα είναι η Βρετανία με 207. Ακολουθεί η Ισπανία με 156 και η Πορτογαλία με 138.

Στην τελευταία του ενημέρωση ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι ορισμένες χώρες αναφέρουν κρούσματα πέραν των γνωστών επαφών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι οι αλυσίδες μετάδοσης «χάθηκαν λόγω μη ανιχνευμένης κυκλοφορίας του ιού. Είναι πολύ πιθανό ότι κι άλλες χώρες θα εντοπίσουν κρούσματα και θα υπάρξει περαιτέρω εξάπλωση».

Αν και ο κίνδυνος για την υγεία στο ευρύ κοινό «παραμένει χαμηλός» ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία θα μπορούσε να επιδεινωθεί, εάν ο ιός γίνει ευρέως διαδεδομένος σε χώρες που δεν είναι ενδημικός. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι ως αποτέλεσμα της τρέχουσας έξαρσης, αν και στο παρελθόν, στη Δυτική Αφρική υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα περισσότερα, αλλά όχι όλα τα κρούσματα, αφορούν σε ομοφυλόφιλους άντρες. Ωστόσο δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται σεξουαλικά, αλλά μεταδίδεται μέσω στενής επαφής.

Παράλληλα, σε πολλές περιπτώσεις, τα κρούσματα δεν είχαν την τυπική κλινική εικόνα της νόσου. Τα περισσότερα συμπτώματα εξαφανίζονταν από μόνα τους σε μερικές εβδομάδες. Μεταξύ αυτών ο πυρετός, ο πονοκέφαλος, τα οιδήματα, οι πόνοι στην πλάτη και τους μύες, όπως και το εξάνθημα. 

Ύποπτο κρούσμα και στην Κύπρο 

Στο μεταξύ, ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων εντοπίστηκε πριν από μερικές ημέρες και στην Κύπρο, με το αποτελέσματα του να είναι αρνητικό, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηπαντέλα, διαπιστώθηκε ότι υπήρχε ένα ύποπτο περιστατικό, καθώς ο πολίτης παρουσίασε συμπτωματολογία που παρέπεμπε στη συγκεκριμένη νόσο. 

«Είχαμε έναν ύποπτο περιστατικό ευλογιάς των πιθήκων στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, το χειριστήκαμε άψογα. Ο τρόπος χειρισμού δείχνει την ετοιμότητα μας», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Σε άλλη ερώτηση κατά πόσον έφτασαν στην Κύπρο αναλώσιμα τα οποία χρησιμοποιούνται για τα τεστ της ευλογιάς των πιθήκων, ο υπουργός Υγείας απάντησε πως «τα τεστ εάν χρειαστεί τα κάνουμε ήδη στην Κύπρο. Είναι το τεστ για το ύποπτο περιστατικό, που έχουμε διενεργήσει στο Ινστιτούτο Γενετικής και έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα».

Σημειώνεται πως, το περιστατικό αφορά κοπέλα ηλικίας 31 ετών, η οποία την περασμένη Τετάρτη επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, γιατί έφερε ύποπτο εξάνθημα.

Ακολούθως, αφού έγινε αξιολόγηση, έπρεπε να διαπιστωθεί τι ακριβώς ήταν το εξάνθημα και συνεπώς τέθηκαν σε εφαρμογή όλα τα πρωτόκολλα και οι διαδικασίες και το περιστατικό μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου και νοσηλεύτηκε.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Υγείας, Κωνσταντίνος Αθανασίου «την Παρασκευή στάλθηκε δείγμα της κοπέλας για τη διενέργεια εξέτασης και η κλινική διάγνωση ήταν πως επρόκειτο για ανεμοβλογιά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τέθηκαν σε συναγερμό για ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων αλλά τελικά ήταν… ανεμοβλογιά

Δειτε Επισης

Ένας τυχερός στο Τζόκερ-Οι αριθμοί που κληρώθηκαν
Επέκρινε συμπεριφορά ασφαλιστικών και τραπεζών η ΕΚΥΣΥ σε συνεδρία στη Βουλή
Κανονικά θερμοκρασιακά ο Οκτώβριος-Κάτω του 50% η βροχόπτωση
Παρουσίασε το Συνήγορο του Ασθενή ο Δαμιανός-Πυρ ομαδόν για έλλειψη διαβούλευσης
Στήριξη των επαγγελματιών υγείας για την ψυχική τους υγεία ζητά η ΠΑΣΥΝΟ
Πλησιάζει τον στόχο του 50-50 ο Πρόεδρος σε δημόσια αξιώματα-«Ψηλά στις προτεραιότητες η ισότητα των φύλων»
Συνεχίζονται οι εκκενώσεις στο Λίβανο μέσω Κύπρου-Φθάνουν δώδεκα πτήσεις από το Ισραήλ
Σε τροχιά υλοποίησης η Ψηφιακή Ταυτότητα-«Η νομοθεσία μας είναι έτοιμη»
Πάνω από τριάντα χιλιάδες παιδιά ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας στην Κύπρο
Ζητά στήριξη των νοσηλευτών ανήμερα της παγκόσμιας ημέρας ψυχικής υγείας η ΠΑΣΥΝΟ