Εκπέμπουν SOS οι επιχειρήσεις «Ζ»-Γονάτισαν από πανδημία και αποσύρσεις

Επέκταση του χρονικού περιθωρίου που προβλέπεται από τον Νόμο για την απόσυρση των οχημάτων γραφείων ενοικιάσεως, ζητούν οι ιδιοκτήτες των οχημάτων ενοικιάσεως, καθώς τα δώδεκα χρόνια που προνοούνται σήμερα, έχει ως αποτέλεσμα αρκετοί επαγγελματίες να οδηγούνται σε λουκέτο.  Συγκεκριμένα, μεγάλο ποσοστό των οχημάτων ενοικιάσεως, τα τελευταία δυο χρόνια ήταν ακινητοποιημένα, λόγω των lockdown, της ραγδαίας μείωσης της ζήτησης από τουρίστες. Αυτό σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες οχημάτων ενοικιάσεως, έχει ως αποτέλεσμα τα οχήματα να παραμένουν πλήρως λειτουργικά και συνεπώς σε θέση να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους.  

Την τραγική κατάσταση που επικρατεί στον χώρο των επαγγελματιών γραφείων ενοικιάσεως οχημάτων, εξήγησε στον REPORTER, o Γραμματέας, της Επιτροπής Σύνδεσμος Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων Βραχυπρόθεσμης και Μακροπρόθεσμης Ενοικίασης Οχημάτων, Σπύρος Δημητρίου, o οποίος αναφέρθηκε επίσης και στη διαδικασία που καλείται να περάσει ο κάθε επαγγελματίας για να βρίσκεται σε λειτουργεία το γραφείο του. 

«Δυστυχώς, μετά από τα δώδεκα χρόνια, μας αναγκάζουν ότι τα οχήματα Ζ πρέπει να αποσύρονται, αλλά εμείς δεν θεωρούμε ότι τα αυτοκίνητα αυτά είναι άχρηστα. Ζητούμε να αφαιρεθεί το χρονικό περιθώριο των δώδεκα χρόνων, για τον απλό λόγο ότι δεν χρησιμοποιούνται όλα συνεχώς. Την ίδια ώρα, εμάς ως επαγγελματίες, μας ζητούν κάθε χρόνο να κάνουμε ΜΟΤ τα Ζ, για να είναι έτοιμα να μπουν στον δρόμο. Για τα ιδιωτικά οχήματα είναι κάθε δυο χρόνια. Η λογική λέει ότι για να περνά το ΜΟΤ κάθε χρόνο, σημαίνει ότι είναι απόλυτα έτοιμο το αυτοκίνητο για να είναι σε θέση να μπει στον δρόμο. Γιατί τότε να έχουμε αυτό το χρονικό περιθώριο των δώδεκα χρόνων;».

Σε συνδυασμο με την πρόνοια της Νομοθεσίας για απόσυρση στα δώδεκα χρόνια, οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων ενοικιάσεως αυτοκινήτων βρίσκονται σε απόγνωση. «Δυστυχώς, υπάρχουν συνάδελφοι που έχουν οχήματα ακινητοποιημένα επειδή πέρασαν τα δώδεκα χρόνια και έπρεπε να αποσυρθούν. Δεν κατάφεραν να τα πουλήσουν και τα έχουν εκεί να κάθονται. Είναι ζημιά και για τους ίδιους. Αλλά για να αντικαταστήσεις ένα αυτοκίνητο σήμερα, όπως είναι και η κατάσταση με τις τιμές, δεν είναι τόσο απλό, γιατί οι τιμές αυξήθηκαν».

Πέραν αυτού του γεγονότος, στη συγκεκριμένη Νομοθεσία αναφέρεται ότι για να έχει κάποιος γραφείο ενοικιάσεως οχημάτων, πρέπει να έχει το λιγότερο στον χώρο ενοικίασής του δέκα οχήματα. «Έχει ανθρώπους που είχαν μόνο δέκα όμως και αυτή τη στιγμή από τα δέκα τα τρία για παράδειγμα ξεπέρασαν το όριο των δώδεκα χρόνων. Έτσι τους λένε ότι ή θα αγοράσουν άλλα τρία οχήματα ή θα τους κλείσουν το γραφείο. Έχει συναδέλφους που δεν μπορούν να τα αντικαταστήσουν τόσο εύκολα και κλείνουν», υπέδειξε ο κ. Σπύρου.

Εμφανώς απογοητευμένος ο κ. Σπύρου, σημείωσε ότι «υπάρχουν συνάδελφοι που έχουν οκτώ οχήματα και δεν τολμούν να δουλέψουν, μήπως και τους διώξουν. Περιμένουν να δουν την απόφαση της Βουλής για το θέμα της παράτασης στον χρόνο που πρέπει να δοθεί. Δεν θέλουμε να βλέπουμε συναδέλφους μας στον δρόμο, χωρίς να λειτουργούν. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα με δυο οχήματα δικαιούσαι να έχεις μέχρι και γραφείο και το γραφείο σου μπορεί να είναι ακόμη και στο σπίτι σου».

Σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φαίνεται να μην υπάρχει μίνιμουμ αριθμός οχημάτων σε κάθε επαγγελματία, αφού όπως υπέδειξε ο κ. Σπύρου, «ο καθένας μπορεί να δουλέψει με ένα και με δυο οχήματα. Στην Κύπρο όμως για να υπάρξει έγκριση πρέπει να έχεις δέκα οχήματα ενοικιάσεων το λιγότερο. Επαναλαμβάνω, ότι το ΜΟΤ δεν έχουμε κανένα πρόβλημα αν θέλουν να το κάνουμε ακόμη και κάθε έξι μήνες. Αλλά το όριο των οχημάτων για απόσυρση δεν γίνεται να είναι δώδεκα χρόνια». 

Δειτε Επισης

Ένας τυχερός στο Τζόκερ-Οι αριθμοί που κληρώθηκαν
Επέκρινε συμπεριφορά ασφαλιστικών και τραπεζών η ΕΚΥΣΥ σε συνεδρία στη Βουλή
Κανονικά θερμοκρασιακά ο Οκτώβριος-Κάτω του 50% η βροχόπτωση
Σκληρή απάντηση Κυβέρνησης σε ΑΚΕΛ-«Η κοινωνία το συνδέει με το Μαρί και την οικονομική κατάρρευση»
Παρουσίασε το Συνήγορο του Ασθενή ο Δαμιανός-Πυρ ομαδόν για έλλειψη διαβούλευσης
Στήριξη των επαγγελματιών υγείας για την ψυχική τους υγεία ζητά η ΠΑΣΥΝΟ
Πλησιάζει τον στόχο του 50-50 ο Πρόεδρος σε δημόσια αξιώματα-«Ψηλά στις προτεραιότητες η ισότητα των φύλων»
Συνεχίζονται οι εκκενώσεις στο Λίβανο μέσω Κύπρου-Φθάνουν δώδεκα πτήσεις από το Ισραήλ
Σε τροχιά υλοποίησης η Ψηφιακή Ταυτότητα-«Η νομοθεσία μας είναι έτοιμη»
Γενικός Εισαγγελέας για παύση Οδυσσέα: Σεβαστά τα όσα ακούμε, αλλά θα πρέπει κάποιος να διαβάσει την απόφαση