Επίτιμος διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Παν. Λευκωσίας ο Κωνσταντίνος Ιωάννου

Σε επίτιμο διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής αναγόρευσε τον Κωνσταντίνο Ιωάννου, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Η τελετή βράβευσης πραγματοποιήθηκε το βράδυ την Τρίτης, στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, με τον τέως υπουργό Υγείας να στέκεται απέναντι στην πρυτανεία, τους απόφοιτους και τους καλεσμένους με συγκίνηση για την επιλογή αυτή.

Συγκεκριμένα, η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, αποφάσισε όπως απονεμηθεί στον Κωνσταντίνο Ιωάννου ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα, ώστε να τιμήσει το όραμα, την αποφασιστικότητα και τις άοκνες προσπάθειες που κατέβαλε από τη θέση του υπουργού Υγείας, για την εφαρμογή ενός επιτυχημένου συστήματος γενικής υγειονομική περίθαλψης στους πολίτες της Κύπρου.

Στην ομιλία του για αποδοχή του τίτλου, ο κ. Ιωάννου υπέδειξε πως στάθηκε απέναντι στους παρευρισκόμενους «κάπως αμήχανα, γιατί από τότε που φόρεσα την τήβεννο ως απόφοιτος, πέρασαν αρκετά χρόνια. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι εκείνο που παραμένει ακριβώς ίδιο, από την παιδική και εφηβική ηλικία ίσως μέχρι και τα βαθιά γεράματα, είναι η συγκίνηση που προκαλούν κάποιες ιδιαίτερες στιγμές, όπως αυτή που ζω τώρα μαζί σας».

Στη συνέχεια, ο τέως υπουργός Υγείας θέλησε να ομολογήσει «ότι η επιλογή μου από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας να με αναγορεύσει σε επίτιμο διδάκτορα, με συγκίνησε ιδιαίτερα. Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για εμένα και την οικογένειά μου, ιδιαίτερα μετά από μια έντονη περίοδο που ήταν γεμάτη προκλήσεις, εμπόδια, προβλήματα, απογοητεύσεις, παράπονα αλλά και ευχάριστες στιγμές».

Αναφερόμενος στην τιμητική, όπως την χαρακτήρισε, πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη, να αναλάβει το Υπουργείο Υγείας, τον Μαρτιο του 2018 «κριτήριο της απόφασής μου ήταν η έντονη επιθυμία να υπηρετήσω την πατρίδα μας, να προσφέρω στη χώρα μας. Η εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας ήταν ένα σοβαρό κίνητρο, παρόλον ότι είχα πλήρη επίγνωση των δυσκολιών. Η υπουργική μου θητεία συνέπεσε με τη σοβαρότερη παγκόσμια υγειονομική κρίση του τελευταίου αιώνα».

Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου υπογράμμισε πως έκανε «ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν. Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση γιατί όλη αυτή η προσπάθεια είχε αποτέλεσμα, που είναι πολύ απλό και μετρήσιμο, τόσο στην περίπτωση του ΓεΣΥ, όσο και στη διαχείριση της πανδημίας: Να διαφυλάξουμε τη δημόσια υγεία και να δώσουμε στον κάθε πολίτη το δικαίωμα να έχει πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και φάρμακα, να ζήσει με αξιοπρέπεια».

Συνεχίζοντας, επεσήμανε πως «το πανεπιστήμιο αποτελεί φυτώριο γνώσης, που οπλίζει με εφόδια τους πολίτες αλλά και τους αυριανούς ηγέτες αυτής της χώρας. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος γιατί βλέπω τη συνεχή αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ειδικά σε ιατρικές σπουδές, που προσελκύουν όλο και περισσότερους φοιτητές από την Κύπρο και το εξωτερικό».

Ο κ. Ιωάννου εξήρε και το σημαντικό ρόλο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, υπογραμμίζοντας πως χαίρεται, επειδή «καινοτομεί και προοδεύει, δημιουργώντας τη νέα γενιά των επιστημόνων. Με την ευκαιρία θέλω να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου στη διεύθυνση, διοίκηση και ακαδημαϊκό προσωπικό του Πανεπιστημίου Λευκωσίας για την ίδρυση της πρώτης κτηνιατρικής σχολής στην Κύπρο, η οποία ανακοινώθηκε πρόσφατα».

Καταλήγοντας, ο τέως υπουργός Υγείας θέλησε να αναφερθεί στους απόφοιτους και αυριανούς υπηρέτες της ιατρικής επιστήμης. «Τους συγχαίρω και τους παροτρύνω να αντικρίζουν το μέλλον με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα. Να κοιτάζετε μπροστά και ψηλά! Και τη δύσκολη ώρα της πτώσης, πάλιν ψηλά να κοιτάζετε για να συνεχίσετε! Αυτό να το θυμάστε σε όλη σας τη ζωή. Καλή επιτυχία».

Τα λόγια του Πανεπιστημίου Λευκωσίας για τον Κωνσταντίνο Ιωάννου

Όπως ανέφερε το Πανεπιστήμιο, ο κ. Ιωάννου, στα τρία χρόνια που υπηρέτησε ως υπουργός Υγείας, ενήργησε ως ο πρακτικός ανθρωπολόγος που εργαζόταν για να διασφαλίσει ότι μέσω της βελτιστοποίησης της ασφάλειας της υγείας και της προαγωγής της υγείας, οι κάτοικοι της η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δικαίωμα στην υγεία. Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας πρόσθεσε πως λίγοι πολιτικοί μπορούν να καυχηθούν για ένα τόσο εξαιρετικά σημαντικό και θεμελιωδώς ουσιαστικό έργο σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

«Ο κ. Ιωάννου μπορεί να καυχηθεί για την επιτυχή εφαρμογή του Κυπριακού Εθνικού Συστήματος Υγείας, ΓΕΣΥ, ενός σύγχρονου και ανθρωποκεντρικού συστήματος υγείας, με βασικά χαρακτηριστικά την καθολικότητα, την ίση μεταχείριση και την αλληλεγγύη. Για να στεφθεί με επιτυχία αυτό το πολιτικό και κοινωνικό επίτευγμα, ο κ. Ιωάννου χρειάστηκε να αντέξει την κριτική και την έντονη αντιπαράθεση, βαδίζοντας αυτό που ο ίδιος περιέγραψε ως “τον δρόμο προς τον Γολγοθά”».

Υπογραμμίζεται ότι ο κ. Ιωάννου κατάφερε να κερδίσει την υποστήριξη της ιατρικής κοινότητας, των φορέων της υγείας, των ενώσεων ασθενών και της κοινωνίας γενικότερα. Με την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, ο κ. Ιωάννου πρωτοστάτησε στην ίδρυση του ΟΚΥπΥ, του Κρατικού Οργανισμού Υπηρεσιών Υγείας, με στόχο να καταστούν τα δημόσια νοσοκομεία οικονομικά και διοικητικά αυτόνομα καθώς και βιώσιμα και ανταγωνιστικά στο περιβάλλον του ΓΕΣΥ.

Αναφορικά με την διαχείριση της πανδημίας, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας υπέδειξε πως νώ επέμενε στα εμπόδια της υλοποίησης και του εμπλουτισμού του ΓΕΣΥ, ο κ. Ιωάννου τέθηκε επίσης στο τιμόνι, επιφορτισμένος να περιηγηθεί στην Κύπρο στην ίσως πιο σημαντική πρόκληση για τη δημόσια υγεία των τελευταίων δεκαετιών. της πανδημίας COVID-19.

«Η ταχύτητα και η αυστηρότητα των μέτρων που εφαρμόστηκαν μετριάστηκαν σημαντικά οι επιπτώσεις της πανδημίας στην Κύπρο. Επιπλέον, το σχέδιο εμβολιασμού που ακολούθησε το Υπουργείο Υγείας ήταν τεκμηριωμένο, δίνοντας προτεραιότητα στα πιο ευάλωτα και τα πιο ευάλωτα μέλη του πληθυσμού, επιτυγχάνοντας πολύ υψηλή κάλυψη σε αυτές τις ομάδες, αλλά και σε ολόκληρο τον πληθυσμό. Τα στοιχεία έλλειψης υπερβολικής θνησιμότητας στην Κύπρο καθ' όλη τη διάρκεια του 2020, σε αντίθεση με πολλές χώρες της ΕΕ, μαρτυρούν την εξαιρετική ηγεσία του κ. Ιωάννου στον ρόλο του ως Υπουργού Υγείας».

Δειτε Επισης

Ζητά στήριξη των νοσηλευτών ανήμερα της παγκόσμιας ημέρας ψυχικής υγείας η ΠΑΣΥΝΟ
Η θυματοποίηση γυναικών το 1974-«Έπρεπε να ξύσουμε τις πληγές γιατί μόνο έτσι μπορούμε να τις γιατρέψουμε»
Παρέλαβε επαναχρησιμοποιούμενα παγούρια το Υ. Γεωργίας-Στόχος το Zero Waste to Landfill
Η πρώτη αντίδραση του Ντέμη Χασάμπη για τη βράβευσή του-Ο σχεδιαστής video games, που έλαβε Νόμπελ Χημείας
Τέσσερις στους δέκα εργαζόμενους στην Ευρώπη κινδυνεύουν από κακή ψυχική υγεία
Επείγουσα ανακοίνωση από τον ΕΟΑ Λεμεσού για τα αποχετευτικά τέλη
Παραμένει το καλοκαιρινό σκηνικό του καιρού-Άνυδρες οι επόμενες μέρες
Εν μέσω έξαρσης της ομοφοβίας η απόφαση για Εθνική Στρατηγική για ΛΟΑΤΚΙ-Τρεις επιθέσεις σε δύο μήνες
Ανεπίτρεπτη θεωρεί την απομόνωση ατόμων τρίτης ηλικίας ο ΔΗΣΥ
Η Κύπρος το μεγαλύτερο μερίδιο χρήσης βενζίνης κίνησης στην ΕΕ