Ελεύθερος με εγγύηση και ο δεύτερος για την πυρκαγιά στην Καντάρα

Αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση και ο δεύτερος συλληφθείς και ιδιοκτήτης του οικοπέδου μέσα στην δασική έκταση στην περιοχή Φλαμουδιού, όπου ξέσπασε η μεγάλη πυρκαγιά.

Όπως μεταδίδουν τα τ/κ ΜΜΕ, στον Χαλίλ Καρτάλ που παρουσιάστηκε και πάλι χθες στο «επαρχιακό δικαστήριο» Αμμοχώστου, επιβλήθηκε προσωπική εγγύηση 30.00 ΤΛ και εγγύηση γι’ αυτόν από δύο «υπηκόους» του ψευδοκράτους, ύψους 50.000 ΤΛ έκαστος. Ο Καρτάλ, όπως και ο χειριστής του εκσκαφέα που πήρε φωτιά προκαλώντας την μεγάλη πυρκαγιά, θα παραμείνουν ελεύθεροι μέχρι την δίκη.

Στο μεταξύ, η διοίκηση της «πυροσβεστικής» ανακοίνωσε ότι απαγορεύεται το άναμμα οποιουδήποτε είδους φωτιάς από την 1η Μαΐου μέχρι την 31η Οκτωβρίου, περιλαμβανομένου του καψαλίσματος σε μη αδειοδοτημένες περιοχές.

Ο τ/κ Τύπος ασχολείται και σήμερα με τον απόηχο της μεγάλης πυρκαγιάς.

Η Γενί Ντουζέν αποκαλύπτει το συμβόλαιο ενοικίασης το 2015 του οικοπέδου στο δάσος, απ’ όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά στην Καντάρα. Το ενοικιαστήριο έγινε για 10 χρόνια για 39.200 ΤΛ. Για τα πρώτα δύο χρόνια το ετήσιο ενοίκιο ορίστηκε στις 2.400 ΤΛ. Το συμβόλαιο φέρει την υπογραφή του τότε «υπουργού γεωργίας και φυσικών πόρων», Χακάν Ντιντσγιουρέκ και του τότε «διευθυντή» του «τμήματος δασών», Ισά Ντιρέκ. Στο συμβόλαιο προβλέπεται κτίριο 102 τμ και 807 τμ δασικό οικόπεδο.

Ο κ. Ντιρέκ δήλωσε στην Γενί Ντουζέν ότι δεν υπάρχει κάτι στο συμβόλαιο που να είναι μη νόμιμο, επικαλούμενος το άρθρο 6 του «νομού περί δασών», με βάση το οποίο – είπε – έγιναν και άλλα συμβόλαια.

Σε άλλο ρεπορτάζ της η Γενί Ντουζέν παραθέτει δηλώσεις και προσωπικές μαρτυρίες από άτομα που συμμετείχαν στις προσπάθειες κατάσβεσης της μεγάλης φωτιάς στην Καντάρα. Η εφημερίδα αναφέρει ότι σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις κάηκε μια έκταση 2.300 εκτάρια, εκατοντάδες χιλιάδες δέντρα και εκατοντάδες ζώα.

Αναφέρει επίσης ότι οι εργασίες τελικής κατάσβεσης της πυρκαγιάς εργάζονται υπό την μορφή βάρδιας 5 ομάδες του «τμήματος δασών».

Αλλού γράφει η Γενί Ντουζέν ότι ο «διευθυντής» του «τμήματος δασών», Τζεμίλ Καρζάογλου ανέφερε πως το ελικόπτερο πυρόσβεσης που ήταν σταθμευμένο στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, έφυγε την Δευτέρα στην Τουρκία για σέρβις και την Τρίτη ξέσπασε η πυρκαγιά. Δεν μπορούσαν, πρόσθεσε, να ξέρουν τι εργασίες γινόταν σε ιδιωτική περιουσία, εκεί όπου ξέσπασε η πυρκαγιά,

Το μέλος του ΔΣ του επιμελητηρίου μηχανικών δασών, Ερτζιάν Ποϊράζ ανέφερε στην εφημερίδα ότι οι ασύρματοι του «τμήματος δασών» δεν δουλεύουν εδώ και δύο χρόνια και για την κάτασβεση της πυρκαγιάς δεν υπήρχε καλή, επαρκής επικοινωνία. Σημείωσε δε ότι δεν μπορούν να ενοικιάζουν οικόπεδο μέσα σε δασική γη, αλλά δυστυχώς υπάρχουν κι άλλες περιπτώσεις με σπίτια μέσα σε τέτοια οικόπεδα.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Ανήλικοι επιτέθηκαν σε ντελιβερά, τον ξυλοφόρτωσαν και τον τραυμάτισαν με μαχαίρι
Απόπειρα αυτοκτονίας στις Κεντρικές Φυλακές-Μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο κρατούμενος
Νεαρή έπιασε τιμόνι υπό επήρεια ναρκωτικών-Συγκρούστηκε με όχημα 93χρονου που τραυματίστηκε σοβαρά
Από την Μαδρίτη μέσω Βελιγραδίου έφτασαν στην Κύπρο τα 17 κιλά κάνναβης-Στο κελί οι δύο
Εκμεταλλεύτηκαν τις ψηλές θερμοκρασίας και βγήκαν στις παραλίες οι Κύπριοι-Αυξημένη κίνηση στους δρόμους
Κουκουλοφόροι μπούκαραν σε φούρνο, πρόταξαν μαχαίρι και άρπαξαν την ταμειακή μηχανή
Δεκαεξάχρονος απουσιάζει από το χώρο διαμονής του στη Λευκωσία (pic)
Χειροπέδες και σε 36χρονο για την εισαγωγή ναρκωτικών μέσα σε πακέτα με μπισκότα και τσίχλες
Χάθηκαν τα ίχνη 15χρονου από το χώρο διαμονής του στη Λευκωσία (pic)
Ξεκίνησε από την εστία κουζίνας και επεκτάθηκε στην οροφή η φονική πυρκαγιά με θύμα τον 27χρονο