Tα έργα που της Κυβέρνησης για τους Τυφλούς-«Υποχρέωση της πολιτείας να παρέχει ευκαιρίες»

Την υποχρέωση και τις προσπάθειες της Πολιτείας για την ένταξη των ατόμων με οπτική αναπηρία, παρουσίασε στην 41η ετήσια Γενική Συνέλευση της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Τον χαιρετισμό του Προέδρου ανέγνωσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ανδρέας Ζαχαριάδης.

Εκφράζοντας την εκτίμησή του για την προσφορά της Οργάνωσης στα άτομα με οπτική αναπηρία, ο Πρόεδρος τόνισε στον χαιρετισμό του ότι είναι υποχρέωση της πολιτείας να παρέχει τις ευκαιρίες και τα εφόδια ώστε να ενδυναμώνει τα άτομα να πραγματώνουν τη συμμετοχή τους στην κοινωνική ζωή του τόπου. "Η διασφάλιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες και η καταπολέμηση των προκαταλήψεων και των διακρίσεων, αποτέλεσε και αποτελεί προτεραιότητα μας", πρόσθεσε, απαριθμώντας τις δράσεις που έλαβε η Κυβέρνηση μέχρι σήμερα. Έκανε αναφορά στην Πρώτη Εθνική Στρατηγική για την Αναπηρία για το 2018-2028 που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο 2017, καθώς και τα τριετή Εθνικά Σχέδια Δράσης που συγκεντρώνουν και αποτυπώνουν όλες τις δράσεις, όλων των κρατικών υπηρεσιών, που εξυπηρετούν, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, τα άτομα με αναπηρίες.

Συγκεκριμένα, σημείωσε, το τρέχον Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Αναπηρία για το 2021-2023, περιλαμβάνει 135 δράσεις προς υλοποίηση από οκτώ Υπουργεία και τρία Υφυπουργεία, στους τομείς της κοινωνικής προστασίας, της κοινωνικής ενσωμάτωσης, της απασχόλησης, της υγείας, της παιδείας, του πολιτισμού, της προσβασιμότητας στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον, της προσβασιμότητας στις μεταφορές, της προσβασιμότητας στην πληροφόρηση, κ.ά.

Ο Πρόεδρος έκανε επίσης αναφορά στα επιδόματα που λαμβάνουν τα άτομα με οπτική αναπηρία, όπως η μηνιαία χορηγία τυφλών, το μηνιαίο επίδομα διακίνησης, το αναπηρικό επίδομα για τους λήπτες του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, την επιχορήγηση κατ’ οίκον φροντίδας, την επιχορήγηση αγοράς αυτοκινήτου, την επιχορήγηση της αγοράς ποικιλίας τεχνικών μέσων και εξοπλισμού υποστηρικτικής τεχνολογίας όπως ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ειδικά λογισμικά προγράμματα, τηλεοράσεις κλειστού κυκλώματος, κινητά τηλέφωνα και άλλες ηλεκτρονικές μικροσυσκευές.

Επιπλέον, η Πολιτεία ενισχύει την Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών, σημείωσε, για να παρέχει η ίδια υπηρεσίες προς τα μέλη της, συμπληρώνοντας τον ρόλο του κράτους. Η Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών, μέσω της παροχής χορηγίας από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες εργοδοτεί Κοινωνικούς Συνοδούς για την εξυπηρέτηση των τυφλών σε όλες τις πόλεις. Μέσω των προγραμμάτων αυτών επωφελούνται πέραν των 750 μελών της Οργάνωσης, οι οποίοι, με τις υπηρεσίες του συνοδού διευκολύνονται και ενθαρρύνονται όχι μόνο για την εξυπηρέτηση τους σε υπηρεσίες, αλλά και γενικότερα για διακίνηση, δραστηριοποίηση, κοινωνικοποίηση, συμμετοχή και ενσωμάτωση.

Επίσης, στο πλαίσιο του Σχεδίου Κρατικών Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας παρέχεται χορηγία προς την Οργάνωση, η οποία, όπως είπε ο Πρόεδρος, ανέρχεται στα €10.000 ετησίως, με την οποία καλύπτεται μέρος των δαπανών για τη λειτουργία των προγραμμάτων «Υπηρεσίες Ενημέρωσης και Πληροφόρησης Τυφλών» και «Ψηφιακές βιβλιοθήκες και βιβλιοθήκες Μπρέηλ».

Ο Πρόεδρος αναγνώρισε το υψηλό ποσοστό ανεργίας των τυφλών, παρόλο που μέσα από τον Νόμος περί Πρόσληψης Ατόμων με Αναπηρίες στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα έχει δοθεί η ευκαιρία σε δεκάδες άτομα που διέθεταν τα απαιτούμενα προσόντα να διοριστούν στο δημόσιο, ενώ και στον ιδιωτικό τομέα δόθηκαν μέσω των Σχεδίων Παροχής Κινήτρων σε Επιχειρήσεις για Εργοδότηση Ατόμων με Αναπηρίες, καθώς και μέσω του Σχεδίου Επιχορήγησης Μικρών Μονάδων για Αυτοεργοδότηση, σε οποιοδήποτε βιώσιμο επαγγελματικό τομέα. Ωστόσο, σημείωσε την ανάγκη προώθησης πρόσθετων θετικών δράσεων ένταξης στην ανοικτή αγορά εργασίας. Όπως σημείωσε, αναμένει ότι με την εφαρμογή του νόμου για την ίδρυση κοινωνικών επιχειρήσεων, θα δοθεί η ευκαιρία όχι μόνο για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και για την ενδυνάμωση των τυφλών και άλλων ατόμων με αναπηρίες μέσω της κατάρτισης και της επιχειρηματικής συμβουλευτικής, να ενταχθούν, είτε ως εργαζόμενοι είτε και ως επιχειρηματίες, σε νέες κοινωνικές επιχειρήσεις.

Αναφορικά με την υποστήριξη στην ανεξάρτητη διαβίωση, ο Πρόεδρος είπε ότι μία από τις έντεκα κατοικίες υποστηριζόμενης διαβίωσης που έχουν δημιουργηθεί κατά το 2020 και 2021, έχει ανατεθεί μέσω δημόσιου διαγωνισμού στην Οργάνωση Τυφλών, η οποία εξυπηρετεί τέσσερα άτομα με οπτική αναπηρία στη Λευκωσία, παρέχοντας υποστηρικτικές υπηρεσίες φροντίδας, ψυχαγωγίας, συνοδείας, ψυχολογικής στήριξης, κοινωνικοποίησης, με στόχο τη διαρκή εξέλιξη και πρόοδο των ενοίκων, την ενίσχυση των κοινωνικών και άλλων τους δεξιοτήτων, την περαιτέρω εκπαίδευση και ανάπτυξή τους με βάση τα ταλέντα και τις προτιμήσεις τους, τη βελτίωση και τη διατήρηση ενός υψηλού επίπεδου ποιότητας της ζωής τους.

Τέλος, ο Πρόεδρος ανέφερε τη διαβούλευση που έχει ξεκινήσει με το αναπηρικό κίνημα για τη διαμόρφωση μιας νέας νομοθεσίας και την επέκταση των παρεχόμενων υπηρεσιών θα οδηγήσει σε νέες υπηρεσίες, όπως του Προσωπικού Βοηθού και του Συμβούλου. Επίσης, το πιλοτικό πρόγραμμα που έχει ήδη ανατεθεί στην Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων για την παροχή υπηρεσιών Συμβούλων Λήψης Αποφάσεων, θα ενισχύσει τις ενέργειες που βρίσκονται σε εξέλιξη για μια νέα νομοθεσία για την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρίες σε υπηρεσίες υποστήριξης λήψης αποφάσεων, είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σε τροχιά υλοποίησης η Ψηφιακή Ταυτότητα-«Η νομοθεσία μας είναι έτοιμη»
Πάνω από τριάντα χιλιάδες παιδιά ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας στην Κύπρο
Ζητά στήριξη των νοσηλευτών ανήμερα της παγκόσμιας ημέρας ψυχικής υγείας η ΠΑΣΥΝΟ
Η θυματοποίηση γυναικών το 1974-«Έπρεπε να ξύσουμε τις πληγές γιατί μόνο έτσι μπορούμε να τις γιατρέψουμε»
Παρέλαβε επαναχρησιμοποιούμενα παγούρια το Υ. Γεωργίας-Στόχος το Zero Waste to Landfill
Η πρώτη αντίδραση του Ντέμη Χασάμπη για τη βράβευσή του-Ο σχεδιαστής video games, που έλαβε Νόμπελ Χημείας
Τέσσερις στους δέκα εργαζόμενους στην Ευρώπη κινδυνεύουν από κακή ψυχική υγεία
Επείγουσα ανακοίνωση από τον ΕΟΑ Λεμεσού για τα αποχετευτικά τέλη
Παραμένει το καλοκαιρινό σκηνικό του καιρού-Άνυδρες οι επόμενες μέρες
Εν μέσω έξαρσης της ομοφοβίας η απόφαση για Εθνική Στρατηγική για ΛΟΑΤΚΙ-Τρεις επιθέσεις σε δύο μήνες