Με πανό έξω από τη Βουλή οι υπάλληλοι του Τμήματος Περιβάλλοντος (vid&pics)

Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποιεί το Τμήμα Περιβάλλοντος έξω από κτίριο της Βουλής. Σημειώνεται, ότι κατά την διάρκεια της στάσης εργασίας, η Επιτροπή Περιβάλλοντος έχει έκτακτη συνεδρία με θέμα «Η συλλογή, διαχείριση και χωροθέτηση των σημείων φύλαξης των ανακυκλώσιμων ελαστικών - Ζητήματα και κίνδυνοι για την ασφάλεια και υγεία».

Σημειώνεται ότι οι υπάλληλοι του Τμήματος Περιβάλλοντος, με ανακοίνωση που είχαν εκδώσει ανέφεραν ότι «υπάρχει συνεχής αγωνία και σοβαρός προβληματισμός του προσωπικού, σε σχέση με την συνεχή κριτική που δέχεται το Τμήμα Περιβάλλοντος για την εφαρμογή των περιβαλλοντικών νομοθεσιών».

Τρανό παράδειγμα, προστίθεται, «η πυρκαγιά της 11ης Ιουνίου 2022, περίπτωση κατά την οποία το προσωπικό του Τμήματος Περιβάλλοντος έχει βρεθεί στο στόχαστρο βεβιασμένων επικρίσεων και χωρίς προηγουμένως να υπάρχει αντίληψη των δεδομένων».

Υπενθυμίζεται ότι, η πυρκαγιά σύμφωνα με την μέχρι στιγμής πληροφόρηση, φαίνεται ότι προήλθε από μηχανική αστοχία τεμαχιστή ελαστικών κατά την διάρκεια εκτέλεσης σύνηθων εργασιών της μονάδας.

«Διαπιστώνεται έλλειψη πληροφόρησης της κοινωνίας και των πολιτών για τις προσπάθειες-ανησυχίες- προβληματισμούς του προσωπικού του Τμήματος, για την προστασία του Περιβάλλοντος, αν και το προσωπικό του Τμήματος Περιβάλλοντος δε φείστηκε κόπων και θυσιών προκειμένου να φέρει σε πέρας το έργο του». 

Όπως εξήγησε, εκ μέρους των διαμαρτυρόμενων υπαλλήλων του Τμήματος Περιβάλλοντος ο Νεοκλής Αντωνίου, με τη δίωρη στάση εργασίας «επιθυμούμε να μεταφέρουμε το αίτημα του Τμήματος Περιβάλλοντος, κυρίως προς την πολιτεία αλλά και προς την κοινωνία, να μας δώσουν εκείνα τα εφόδια, εκείνα τα μέσα, για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στο δύσκολο έργο που μας έχει ανατεθεί, να συνεισφέρουμε στην κυπριακή κοινωνία με την προστασία του περιβάλλοντος».

Εξήγησε ότι για το Τμήμα τα τελευταία 20 χρόνια έχουν γίνει σειρά μελετών για το πώς θα πρέπει στελεχωθεί, για το πώς πρέπει να οργανωθεί. Η τελευταία μελέτη, του 2018, η οποία έγινε από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μιλά ξεκάθαρα για ξεχωριστό τμήμα ελέγχων και επιθεωρήσεων, κατάλληλα στελεχωμένο, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα στους συναδέλφους με επάρκεια να μπορούν να αντεπεξέρχονται στο έργο των ελέγχων, σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές νομοθεσίες. «Αυτές οι μελέτες μιλούν για έναν ελάχιστο αριθμό οργανικών θέσεων στο Τμήμα Περιβάλλοντος, για 180 θέσεις. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, στον προϋπολογισμό του 2022 υπάρχουν 89 θέσεις, εκ των οποίων οι 40 σήμερα που μιλάμε παραμένουν κενές», τόνισε ο κ. Αντωνιου.

Η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, βγήκε έξω από το κτήριο για να συναντήσει τους διαμαρτυρόμενους και παρέλαβε το σημείωμα που ετοίμασαν οι εργαζόμενοι. Συζητώντας μαζί τους, ανέφερε ότι κατανοεί απόλυτα τους λόγους της διαμαρτυρίας, ωστόσο επεσήμανε ότι για να αυξηθεί το προσωπικό πρέπει να συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό και αυτό αφορά εκτελεστική αρμοδιότητα. Οι εργαζόμενοι επιχειρηματολόγησαν ότι η Βουλή που ψηφίζει τους σχετικούς νόμους, πρέπει να ξέρει σε τι κατάσταση βρίσκεται το Τμήμα Περιβάλλοντος που καλείται να εφαρμόσει τις νομοθεσίες.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, χαρακτήρισε απόλυτα δικαιολογημένη την εκδήλωση διαμαρτυρίας, γιατί, όπως εξήγησε, πέραν των 50% των οδηγιών που υιοθετήσαμε από την ένταξή μας στην Ε.Ε. έχουν σχέση με το περιβάλλον. «Για να εφαρμόσεις τέτοιες νομοθεσίες χρειάζεσαι τον κόσμο, ο οποίος θα είναι στα γραφεία να ασχολείται με το νομοθετικό έργο. Θέλεις τον κόσμο ο οποίος θα έχει την ενημέρωση και πάνω από όλα θέλεις τον κόσμο ο οποίος θα βγαίνει έξω να κάνει επιθεωρήσεις και ό,τι άλλο χρειάζεται για να μπορεί να εφαρμοστεί η νομοθεσία. Σε αυτή τη χώρα, με το 2013 να σταμάτησαν οι προσλήψεις, φτάσαμε σε ένα φοβερό σημείο, να έχουμε ένα Τμήμα Περιβάλλοντος το οποίο δεν μπορεί να βγει έξω να κάνει επιθεωρήσεις», τόνισε.

Περαιτέρω, ο κ. Θεοπέμπτου εξήγησε πως έχουμε άριστα καταρτισμένο προσωπικό αλλά έχουμε φοβερό πρόβλημα με τις επιθεωρήσεις. «Χρειάζεται να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός του προσωπικού του Τμήματος Περιβάλλοντος, να έχουμε πιο τακτικές επιθεωρήσεις και χρειάζεται επίσης να αυξηθεί».  Πρόσθεσε ότι τώρα με τους νέους Δήμους και τις αλλαγές που έχουμε στις νομοθεσίες με τα απόβλητα, θα χρειαστούμε ακόμη περισσότερο προσωπικό για να το εφαρμόσουμε. «Πρέπει να πω μπράβο στα παιδιά που βγήκαν έξω επιτέλους, να πουν όλα αυτά τα προβλήματα, για να καταλάβει η Κυβέρνηση ότι δεν γίνεται να κάνουμε τσιγκουνιές σε τέτοιο τομέα», κατέληξε.

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Αλαμπρίτης δήλωσε ότι στα πλαίσια της Πράσινης Συμφωνίας και της Ε.Ε. και της δικής μας, οι ευθύνες που έχει αναλάβει το Τμήμα Περιβάλλοντος είναι πάρα πολλές. «Θεωρούμε ότι στα πλαίσια των νομοθεσιών που ψηφίζουμε και ψηφίσαμε το τελευταίο διάστημα έχουν πάρα πολλές ευθύνες και πάρα πολλές αρμοδιότητες για ελέγχους και πρέπει άμεσα να εξεταστεί το θέμα της υποστελέχωσης και των οργανικών θέσεων στο Τμήμα Περιβάλλοντος», πρόσθεσε. 

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος εξέφρασε συμπαράσταση στο προσωπικό. «Έχουμε απαιτήσεις ως πολιτεία από τους ανθρώπους που επιθεωρούν τις συγκεκριμένες μονάδες που χρειάζονται επιθεώρηση, όπως επιβάλλει η σχετική νομοθεσία και όπως αναφέρεται και στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή. Ωστόσο, είναι γενικά αποδεκτό και από τα στοιχεία τα οποία έχει δώσει η κλαδική των υπαλλήλων της Υπηρεσίας, ότι το προσωπικό είναι κάτω από το μισό από ό,τι έπρεπε να ήταν. Επομένως δεν υπάρχει περίπτωση να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις τις οποίες επιβάλλεται να ανταποκριθούν», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Κέττηρο, θα πρέπει η Κυβέρνηση να περιλάβει στον επόμενο προϋπολογισμό θέσεις για την υπηρεσία, της οποίας οι υποχρεώσεις αυξάνονται καθημερινά και με τις απαιτήσεις που έχει η ΕΕ και για τα ζητήματα που αφορούν τις επιθεωρήσεις και τα θέματα που αφορούν τη διασφάλιση του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών. «Αλλά θα πρέπει και η οι ίδιοι να απευθυνθούν, εκτός από τη Βουλή, και στο Υπουργείο Οικονομικών», ανέφερε καταληκτικά.

  

«Εκφράζουμε την πλήρη στήριξη μας στο δίκαιο αίτημα για την υποστελέχωση η οποία παρατηρείται στο Τμήμα Περιβάλλοντος. Είναι κάτι το οποίο θέτουμε επανειλημμένα και προσωπικά, κάθε χρόνο που έχουμε τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του αρμόδιου Υπουργείου θέτω το συγκεκριμένο ζήτημα. Δυστυχώς δεν καταβάλλονται εκείνες οι ενέργειες για να υπάρχει πρόσθετο προσωπικό για να μπορέσει να ανταποκριθεί στον ρόλο τον οποίο επιτελεί, που συνεχώς του φορτώνουμε αυτού του Τμήματος και έχουμε όλοι απαιτήσεις. Τους φορτώνουμε καθήκοντα, ευθύνες και είναι δύσκολο να μπορέσει να ανταποκριθεί», δήλωσε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Ορφανίδης.

«Φανταστείτε με 70 άτομα –και να μιλήσω για την επαρχία μου, στη Λάρνακα και την ελεύθερη Αμμόχωστο απασχολεί το Τμήμα τέσσερα άτομα- πώς μπορούν να μεριμνήσουν και να φροντίσουν για όλα αυτά τα καθήκοντα που έχουνε επωμισθεί αυτοί οι υπάλληλοι;», διερωτήθηκε. Θεωρούμε ότι σε αυτό το χρονικό διάστημα και με τα επιπρόσθετα καθήκοντα, τα οποία θα έχει το αρμόδιο Τμήμα, ότι είναι αναγκαία όσο ποτέ η στελέχωση περαιτέρω αλλά όχι με αριθμούς των πέντε, δέκα, δεκαπέντε ατόμων αλλά και στο διπλάσιο, για να μπορέσει να είναι λειτουργικό και αποτελεσματικό και να αποδώσει και να έχουμε κι εμείς απαιτήσεις που θα μπορούν να υλοποιηθούν, κατέληξε.  

  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Σε τροχιά υλοποίησης η Ψηφιακή Ταυτότητα-«Η νομοθεσία μας είναι έτοιμη»
Πάνω από τριάντα χιλιάδες παιδιά ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας στην Κύπρο
Ζητά στήριξη των νοσηλευτών ανήμερα της παγκόσμιας ημέρας ψυχικής υγείας η ΠΑΣΥΝΟ
Η θυματοποίηση γυναικών το 1974-«Έπρεπε να ξύσουμε τις πληγές γιατί μόνο έτσι μπορούμε να τις γιατρέψουμε»
Παρέλαβε επαναχρησιμοποιούμενα παγούρια το Υ. Γεωργίας-Στόχος το Zero Waste to Landfill
Η πρώτη αντίδραση του Ντέμη Χασάμπη για τη βράβευσή του-Ο σχεδιαστής video games, που έλαβε Νόμπελ Χημείας
Τέσσερις στους δέκα εργαζόμενους στην Ευρώπη κινδυνεύουν από κακή ψυχική υγεία
Επείγουσα ανακοίνωση από τον ΕΟΑ Λεμεσού για τα αποχετευτικά τέλη
Παραμένει το καλοκαιρινό σκηνικό του καιρού-Άνυδρες οι επόμενες μέρες
Εν μέσω έξαρσης της ομοφοβίας η απόφαση για Εθνική Στρατηγική για ΛΟΑΤΚΙ-Τρεις επιθέσεις σε δύο μήνες