Βάζουν φωτιά στην παιδεία τα τετράμηνα-Φωνάζουν για έναρξη διαλόγου οι καθηγητές

Καυτό αναμένεται να είναι το καλοκαίρι, όσον αφορά στον τομέα της παιδείας, με τους καθηγητές να είναι έτοιμοι να ανοίξουν ένα νέο μέτωπο για το Υπουργείο Παιδείας, με φόντο για ακόμη μία φορά τις εξετάσεις ανά τετράμηνο. Ουσιαστικά, δεν πρόκειται για νέο μέτωπο, αφού ο θεσμός αποτέλεσε την αιτία να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο το χάσμα που υπήρχε, ανάμεσα στην εκπαιδευτική οργάνωση και το Υπουργείο.

Το νομοσχέδιο που έχει ετοιμάσει το Υπουργείο Παιδείας και έχει καταθέσει με τη μορφή του κατ’ επείγοντος ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας, αφού έχει πάρει το πράσινο φως από το Υπουργικό Συμβούλιο, ήταν η αφορμή να ξεκινήσει νέα αντιπαράθεση για το θεσμό των εξετάσεων ανά τετράμηνο. Μετά την εφαρμογή του θεσμού, για πρώτη φορά σε ολόκληρο το φάσμα του Λυκείου και των Τεχνικών Σχολών, οι καθηγητές κατέγραψαν τα προβλήματα που έχουν διαπιστώσει, κατά τη διάρκεια των εξετάσεων και βάσει αυτών καλούν τον Πρόδρομο Προδρόμου να συγκαλέσει ένα ευρύ διάλογο, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ζητούν τερματισμό των τετραμήνων στη Γ’ Λυκείου οι καθηγητές-Προειδοποιούν με μέτρα

«Στο νομοσχέδιο αυτό, είναι για κάποιες αλλαγές στη νομοθεσία, που αφορούν στις εξετάσεις τετραμήνων και οι προτάσεις κάνουν αναφορά σε μείωση του αριθμού των εξεταζόμενων μαθημάτων, για την Α’ και Β’ Λυκείου, όπως επίσης και για το Γυμνάσιο. Αυτό δεν σημαίνει ότι εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, επειδή ο υπουργός Παιδείας, με αυτές τις προτάσεις, αναγνωρίζει από τη μία ότι υπάρχουν προβλήματα και εισηγείται τη μείωση των εξεταζόμενων μαθημάτων, αλλά από την άλλη υποβαθμίζει σημαντικά γνωστικά αντικείμενα, όπως είναι η Βιολογία, η Χημεία, η πληροφορική, που επιλέγουν οι μαθητές για τη συνέχιση των σπουδών τους», εξήγησε στον REPORTER, ο γενικός γραμματέας της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας.

Παρά το γεγονός ότι με τις προτάσεις που έχει ετοιμάσει ο υπουργούς, ουσιαστικά δίνει τη δυνατότητα να μειωθούν οι εξετάσεις, αφού τα εξεταζόμενα μαθήματα θα γίνουν από τέσσερα τρία, εντούτοις οι καθηγητές δεν είναι ικανοποιημένοι, καθώς βλέπουν πολιτικά παιχνίδια και μία επιμονή να συνεχιστεί η εφαρμογή του θεσμού, απλά για να εξυπηρετηθεί μία επιθυμία. Στο μεταξύ, θεωρούν ότι το Υπουργείο, ενώ έχει αναγνωρίσει ότι υπάρχουν προβλήματα, δεν προχωρά στη λήψη αποφάσεων που θα τα επιλύσουν.

«Κατά την άποψή μας, αυτή η τροποποίηση αποδεικνύει πως αυτός ο τρόπος αξιολόγησης των μαθητών έχει προβλήματα, ειδικά κατά την εξεταστική περίοδο του Α’ τετραμήνου, του Ιανουαρίου, που όλοι διαπίστωσαν ότι χάνεται πολύτιμος διδακτικός χρόνος. Εξ ου και οι προτάσεις του υπουργού Παιδείας, για μείωση των εξεταζόμενων μαθημάτων, για να κερδίσει χρόνο. Με αυτές τις προτάσεις, θέλουν να διατηρήσουν τις εξετάσεις τετραμήνων, απλά και μόνο για να πουν ότι κάνουν εξετάσεις τετραμήνων, όσα κι αν είναι τα εξεταζόμενα μαθήματα, αλλά θα πρέπει να καταλάβουν ότι με αυτή την πολιτική, υποβαθμίζουν πραγματικά την ποιότητα του δημόσιου σχολείου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εξετάζει το νομοσχέδιο για τα τετράμηνα η Επ. Παιδείας-«Δεν είναι προϊόν διαλόγου»

Το νομοσχέδιο ενοποίησης και τα σενάρια

Την ίδια ώρα, το νέο νομοσχέδιο που έχει ετοιμάσει το Υπουργείο Παιδείας, που δεν αλλάζει τη μορφή του θεσμού, παρά μόνο τον αριθμό των εξετάσεων, έρχεται σε αντίθεση με το νομοσχέδιο που είχε ετοιμάσει ο υπουργός, το περσινό καλοκαίρι, το οποίο προνοούσε ουσιαστικά την ενοποίηση των εξετάσεων ανά τετράμηνο, με τις Παγκύπριες Εξετάσεις.

«Αυτή τη στιγμή έχει καταθέσει κάτι διαφορετικό από το περσινό. Εκείνο έλεγε ότι οι μαθητές θα εξετάζονταν μόνο σε δύο εξετάσεις, στο τέλος κάθε τετραμήνου και θα έβγαινε ο βαθμός για την πρόσβαση. Υπάρχει η απόφαση επιστημονικής επιτροπής που εισηγήθηκε το διαχωρισμό των εξετάσεων και ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα. Ο υπουργός, στη συνέχεια κατέθεσε δύο προτάσεις για τους τελειόφοιτους, που μιλούν για τρεις εξετάσεις. Δεν γίνεται στη Γ’ Λυκείου, που τα παιδιά δίνουν τρεις κεντρικές εξετάσεις, δύο για σκοπούς απόλυσης, μία για σκοπούς πρόσβασης στα ΑΑΕΙ Κύπρου και Ελλάδας», επεσήμανε ο κ. Χατζησάββας.

Η αντίθεση αυτή δεν πέρασε αδιάφορη από τους καθηγητές, οι οποίοι είναι έντονα δυσαρεστημένοι και ενοχλημένοι με τον τρόπο διαχείρισης της κατάστασης από το Υπουργείο Παιδείας.

«Με βάση αυτά, όλοι καταλαβαίνουμε τον πρόχειρο τρόπο, με τον οποίο αντιμετωπίζουν τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και το δημόσιο σχολείο, το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας. Είμαστε έντονα απογοητευμένοι και δυσαρεστημένοι, από το γεγονός ότι ο υπουργός Παιδείας, δυστυχώς δεν καλεί σε ευρεία σύσκεψη τους εκπαιδευτικούς φορείς, που έχουν σχέση με την παιδεία του τόπου, να κάτσουμε να συζητήσουμε τον πιο αποτελεσματικό τρόπο αξιολόγησης των μαθητών, που να λειτουργεί προς το όφελός τους».

Πάντως, δεδομένου της ρευστότητας της κατάστασης, έχουν ξεκινήσει διάφοροι ψίθυροι για την πιθανή πορεία του θεσμού, με την ΟΕΛΜΕΚ να τονίζει την αναγκαιότητα έναρξης ενός διαλόγου, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

«Υπάρχουν διάφορα σενάρια. Κάποιοι εισηγούνται να γίνεται ένα εξεταστικό δοκίμιο σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος να αξιολογούνται οι μαθητές για το απολυτήριο και να υπάρχει και δεύτερο μέρος, που θα συνεχίζουν οι μαθητές για την πρόσβαση. Αυτά είναι από εκπαιδευτικούς και επιθεωρητές, που έχουν ειπωθεί. Γι’ αυτό πρέπει να γίνει διάλογος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καυτό καλοκαίρι για την παιδεία-Οι προτάσεις Προδρόμου για τα τετράμηνα

Η θέση της οργάνωσης

Οι καθηγητές έχουν, μάλιστα, ετοιμάσει και μία σειρά από εισηγήσεις, που θέλουν να καταθέσουν στον υπουργό κατά τη διάρκεια του διαλόγου, με κυριότερη να είναι η κατάργηση της ενδιάμεσης εξέτασης, που πραγματοποιείται τον Ιανουάριο, κυρίως για τους τελειόφοιτους.

«Οι εισηγήσεις μας είναι ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει η αξιολόγηση στο τέλος Ιανουαρίου, αλλά να υπάρχει η αξιολόγηση στο τέλος της σχολικής χρονιάς, είτε αφορά την απόλυση, είτε είναι για σκοπούς πρόσβασης, για τη Γ’ Λυκείου. Υπάρχουν διάφορα σενάρια και θα πρέπει να γίνει συζήτηση για να υπάρξει το καλύτερο αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση, η εξέταση του Ιανουαρίου δεν εξυπηρετεί τους τελειόφοιτους».

Ο κ. Χατζησάββας ξεκαθάρισε πως η εισήγησή τους αυτή βασίζεται στην άποψη ότι οι μαθητές της Γ’ Λυκείου πρέπει να είναι αφοσιωμένοι στην τελική εξέταση του Ιουνίου, για το απολυτήριο και την πρόσβαση στα πανεπιστήμια.

«Εκείνο που υπάρχει είναι ότι πρέπει να καταλάβουν ότι η εξέταση του Ιανουαρίου, για τη Γ’ Λυκείου, δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό. Είναι τελευταία τάξη, οι μαθητές είναι επικεντρωμένοι να προετοιμαστούν για τα απολυτήρια και τα πανεπιστήμια. Πρέπει να μένουν απερίσπαστοι οι μαθητές και στο τέλος της σχολικής χρονιάς, όσοι μαθητές ενδιαφέρονται για το απολυτήριο, να εξετάζονται για σκοπούς απόλυσης, όσοι ενδιαφέρονται για πρόσβαση, να εξετάζονται στις Παγκύπριες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το ξέκοψε για τα τετράμηνα ο Προδρόμου-«Η λογική της ισοπέδωσης δεν είναι αποδεκτή»

Στο μεταξύ, θέση της ΟΕΛΜΕΚ είναι πως η κατάργηση της ενδιάμεσης εξέτασης του Ιανουαρίου θα πρέπει να καταργηθεί για όλες τις τάξεις του Λυκείου και για τις πρώτες δύο τάξεις να γίνεται μία ουσιαστική εξέταση στο τέλος της σχολικής χρονιάς και στο Α’ τετράμηνο η αξιολόγηση των μαθητών να γίνεται με βάση τα διαγωνίσματα και την προφορική τους αξιολόγηση.

Στο τέλος της σχολικής χρονιάς, να αξιολογούνται με μία κεντρική εξέταση, σε συγκεκριμένη ύλη που θα καθοριστεί. Η διαφορά με το σύστημα που ίσχυε πριν την εφαρμογή του θεσμού είναι ότι οι εξετάσεις γίνονταν ενδοσχολικά και αυτό σημαίνει ότι ήταν διαφορετικά τα θέματα που έβαζαν στο τέλος της εξέτασης. Μία κεντρική εξέταση, στο τέλος της σχολικής χρονιάς, αντιμετωπίζει επί ίσοις όροις όλους τους μαθητές, είτε φοιτούν στο Γυμνάσιο, είτε φοιτούν στο Λύκειο. Θα μπορούσαν να είναι κεντρικές. Αφού γίνεται στο Β’ τετράμηνο, γιατί να μην είναι για την ύλη ολόκληρης της χρονιά; Για μία ύλη η οποία θα καθοριστεί, επειδή δεν υπάρχει λόγος οι μαθητές να εξετάζονται για όλη την ύλη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Υπ. Υγείας: Προτεραιότητα τα ανιχνευτικά προγράμματα ακοής
Ακύρωσε την κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες η Μετεωρολογική Υπηρεσία
Στα 10 εκ. ευρώ η επέκταση και αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου
Β. Κασσιανίδου: Το Υφυπ. Πολιτισμού στηρίζει την ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας
ΒΙΝΤΕΟ: Εγκαινιάστηκαν τα Χριστουγεννιάτικα Χωριά 2024-2025
Έτοιμος για την απεργία των γιατρών ο ΟΚΥπΥ-«Διατηρεί ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου»
Ν. Χριστοδουλίδης: Σε σύνδεση πολιτισμού με οικονομική ανάπτυξη στοχεύει η Κυβέρνηση
Κρίσιμη συνεδρία για τον κλάδο σκυροδέματος-Αποφασίζουν τα επόμενά τους βήματα
Προσπάθειες μέχρι την υστάτη για αποφυγή της απεργίας των γιατρών-Οι εκκλήσεις της Κυβέρνησης
Νεφώσεις, βροχές και καταιγίδες στο μενού του καιρού-Πότε τίθεται σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση