Σταδιακή ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στις εργασίες της ΕΕ συζήτησαν οι ηγέτες

Σχεδόν τέσσερις ώρες διήρκεσε η συζήτηση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Δυτικών Βαλκανίων το πρωί της Πέμπτης, στις Βρυξέλλες, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν στην ανάγκη επίσπευσης της διαδικασίας διεύρυνσης της ΕΕ στην περιοχή, αλλά χωρίς συγκεκριμένες ανακοινώσεις όσον αφορά το βέτο της Βουλγαρίας για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρειο Μακεδονία.

Ωστόσο, σύμφωνα με ενημέρωση από κοινοτικό αξιωματούχο που ενημέρωσε τα ΜΜΕ στις Βρυξέλλες, από τη συνάντηση προέκυψε πως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έφερε στο επίκεντρο των συζητήσεων τη διεύρυνση της ΕΕ, με τους ηγέτες να επαναλαμβάνουν την ξεκάθαρη δέσμευσή τους όσον αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και το μέλλον της περιοχής ως μέρους της ΕΕ.

Πιο συγκεκριμένα, η συζήτηση σύμφωνα με τον αξιωματούχο κινήθηκε σε τρεις πυλώνες: την επίσπευση της διαδικασίας ένταξης, την ενίσχυση της συνεργασίας και της ουσιαστικής ολοκλήρωσης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στις δομές και την οικονομία της ΕΕ, και την επίλυση των διμερών και περιφερειακών διαφορών.

Όσον αφορά την επίσπευση της διαδικασίας ένταξης, η πρόοδος αφορά την προώθηση μεταρρυθμίσεων σε σχέση με το κράτος δικαίου, τη δικαιοσύνη και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Αυτή τη στιγμή, υπενθυμίζεται, βρίσκονται σε εξέλιξη ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Σερβία, το Μαυροβούνιο καθώς και, θεωρητικά, με την Τουρκία.

Όσον αφορά την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Βόρειο Μακεδονία και την Αλβανία, οι οποίες είναι υποψήφιες χώρες από το 2005 και το 2014 αντίστοιχα, θα πρέπει αυτές να ξεκινήσουν «χωρίς καθυστέρηση - αυτή είναι η απόλυτη προτεραιότητα».

«Οι προσπάθειες προς μια κοινά αποδεκτή λύση στα εναπομείναντα διμερή ζητήματα μεταξύ Βουλγαρίας και Βορείου Μακεδονίας συνεχίζονται με αίσθηση του κατεπείγοντος», σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Υπενθυμίζεται πως η κατάσταση στη Βουλγαρία αυτή τη στιγμή είναι ρευστή μετά την κατάρρευση της Κυβέρνησης Πέτκοφ και δεν είναι βέβαιο κατά πόσο θα υπάρξει συμφωνία για το διαπραγματευτικό πλαίσιο για τη Βόρειο Μακεδονία.

Όσον αφορά την ανάγκη ενίσχυσης της διαδικασίας ολοκλήρωσης, ο κοινοτικός αξιωματούχος ανέφερε πως θα πρέπει οι εταίροι στα Δυτικά Βαλκάνια να δουν συγκεκριμένα κοινωνικοοικονομικά οφέλη κατά τη διάρκεια της διαδικασίας προσχώρησης, θα πρέπει να υπάρξει σταδιακή ενσωμάτωση των χωρών αυτών στις εργασίες της ΕΕ καθώς θα εφαρμόζουν το κοινοτικό κεκτημένο σε κάθε τομέα, και θα πρέπει να ολοκληρωθεί η φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων για την περιοχή.

Όσον αφορά την ανάγκη προόδου σε διμερή και περιφερειακά ζητήματα, ο αξιωματούχος ανέφερε ως παραδείγματα την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας, και την αξιοποίηση της πολιτικής συμφωνίας μεταξύ των ηγετών των κομμάτων στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη στην οποία κατέληξαν πρόσφατα στις Βρυξέλλες, με στόχο την πρόοδο στην πορεία για την απόδοση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας.

Οι ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων και της ΕΕ συζήτησαν ακόμα την πρόταση για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας «όπου να μπορεί να γίνεται ανταλλαγή απόψεων από συμμετέχοντες σε όλη την Ευρωπαϊκή ήπειρο ως συμπλήρωμα και όχι ως εναλλακτική στη διαδικασία διεύρυνσης» όπως είπε ο αξιωματούχος.

Κατά τη συνάντηση έγινε επίσης αναφορά στην συνεχιζόμενη στήριξη της ΕΕ προς την περιοχή ώστε να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, για παράδειγμα μέσω των πρωτοβουλιών για την επισιτιστική και την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ, την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας, της αντιμετώπισης των υβριδικών απειλών και της παραπληροφόρησης.

Συζήτησαν επίσης το Οικονομικό και Επενδυτικό Σχέδιο της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια για ενεργοποίηση 30 δις ευρώ σε επενδύσεις για την οικονομική ανάκαμψη και οικονομική σύγκλιση των χωρών της περιοχής με την ΕΕ, και για τη στήριξη στρατηγικών έργων για βελτίωση της διασυνδεσιμότητας και της ανθεκτικότητας στην περιοχή. Το πρώτο πακέτο επενδύσεων που ανακοινώθηκε νωρίτερα φέτος περιλαμβάνει 21 έργα αξίας πέραν των 3 δις ευρώ.

Οι ηγέτες, τέλος, συμφώνησαν να συναντώνται τακτικά, και εξέφρασαν την στήριξή τους στον λαό της Ουκρανίας, αλλά και την εκτίμησή τους στους εταίρους που συμμορφώθηκαν με τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Δειτε Επισης

Συνεχίζει τις απειλές στο Ισραήλ το Ιράν-«Δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές στην υπεράσπιση του λαού»
Νέα αποκάλυψη για το κτύπημα Χαμάς σε Ισραήλ-Σχεδίαζε επίθεση που θα θύμιζε 11η Σεπτεμβρίου
ΒΙΝΤΕΟ: Κάτοικος στη Φλόριντα έδεσε το σπίτι του για να αντέξει τον τυφώνα και έγινε viral
Συνεχίζονται οι εκατέρωθεν επιθέσεις σε Ισραήλ και Λίβανο-Τραυματίστηκαν διασώστες
Συνεδριάζει εκ νέου το Υπουργικό Συμβούλιο στο Ισραήλ-«Κλειδώνει τους στόχους που θα πλήξει στο Ιράν»
Απαγόρευσε τη μεταφορά βομβητών και ασυρμάτων με πτήσεις το Ιράν μετά τις επιθέσεις
«Δεν υποκύπτω σε εκβιασμούς»-Η απάντηση Μελόνι για το χακάρισμα του τραπεζικού της λογαριασμού
Φρίκη στις ΗΠΑ... Νεαρή κατηγορείται ότι τεμάχισε και μαγείρεψε τη μητέρα της
Ένας νεκρός από αναγκαστική προσγείωση Antonov σε δάσος στη Γιακουτία της Σιβηρίας
Το Ιράν απορρίπτει τα περί σύνδεσής του με την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023