Στα βαθιά για τα εφημερεύοντα ιατρεία-Έστειλε επιστολή με ερωτήματα ο Ελεγκτής

Στα βαθιά μπαίνει η συζήτηση για την έναρξη λειτουργίας των εφημερευόντων ιατρείων. Σχεδόν μια βδομάδα από την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα, ακολούθησαν συσκέψεις επί συσκέψεων και ζυμώσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να καταστεί δυνατή, το συντομότερο, η έναρξη των ιατρείων εφημερίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αγκάθι το κτηριακό για τη λειτουργία των εφημερευόντων ιατρείων

Την ώρα που όλοι οι εμπλεκόμενοι ψάχνουν την χρυσή τομή, η Ελεγκτική Υπηρεσία απέστειλε επιστολή προς τα Διοικητικά Συμβούλια του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), στην οποία θέτει σημαντικά ερωτήματα προς τους δύο οργανισμούς που αφορούν κυρίως τη νομική βάση σημείων που διέπουν τον θεσμό των εφημερευόντων ιατρείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, στην επιστολή της ξεκαθαρίζει πως δεν έχει διαμορφώσει άποψη επί του θέματος και εγείρει κάποια σχετικά ερωτήματα, τα οποία αφορούν:

  • Τη νομική βάση παροχής υπηρεσιών από ένα προσωπικό γιατρό σε δικαιούχους που δεν θα είναι εγγεγραμμένοι στον κατάλογό του
  • Τη νομική βάση αμοιβής από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) προς τους προσωπικούς γιατρούς σύμφωνα με το ωρομίσθιο (πχ θα τους πληρώνει με την ώρα, έχει νομική βάση αυτό;)
  • Ζητά, επίσης, από τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), να απαντήσει εάν υπάρχει κάποια συμφωνία με τον ΟΑΥ ώστε να χρησιμοποιούνται τα δημόσια νοσηλευτήρια ως Κέντρα εφημερίας και αν ναι, ποια σύμβαση υπογράφηκε
  • Τη νομική βάση για παροχή υπηρεσιών σε εγκαταστάσεις του ΟΚΥπΥ από προσωπικούς ιατρούς που δεν είναι του ΟΚΥπΥ, και εάν υπάρχει νομική βάση που να το επιτρέπει
  • Τέλος, παραθέτει ερώτημα για το ποιος θα έχει την ευθύνη σε περίπτωση εξ αμελείας θανάτου ή βλάβης σε ασθενείς που θα λαμβάνουν υπηρεσίες από ιδιώτες γιατρούς και παροχή υπηρεσίας στις εγκαταστάσεις του ΟΚΥπΥ

Επιβεβαιώνοντας την σχετική επιστολή, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Μάριος Πετρίδης, ανέφερε στον REPORTER πως αυτό που επιζητεί η Υπηρεσία είναι να διαμορφώσει θέση επί του θέματος λειτουργίας των εφημερευόντων ιατρείων και να γνωρίζει πως σε κάθε περίπτωση υπάρχει το νομικό υπόβαθρο.

«Θέλουμε να γνωρίζουμε πως ένας θεσμός που θα τεθεί σε ισχύ, θα έχει και το αναγκαίο νομικό υπόβαθρό. Αν δεν υπάρχει κάποιο νομικό υπόβαθρο, δεν θα μπορεί να γίνεται έλεγχος από την Ελεγκτική Υπηρεσία. Είναι στο πλαίσιο των συνταγματικών μας αρμοδιοτήτων για το ενδεχόμενο ενέργειας ελέγχου, που ζητάμε να απαντηθούν τα συγκεκριμένα ερωτήματα», δήλωσε ο κος Πετρίδης.

Σημειώνεται πως η Υπηρεσία δεν έχει θέσει χρονοδιάγραμμα στους Οργανισμούς να απαντήσουν, αλλά τα ερωτήματα φαίνεται πως αν δεν απαντηθούν θα προβληματίσουν και ίσως επηρεάσουν την έκβαση των συζητήσεων που γίνονται για τα εφημερεύοντα ιατρεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αναθεωρήθηκε η εγκύκλιος για τα εφημερεύοντα ιατρεία-Άρχισαν διαβουλεύσεις

Εξετάζουν πλάνα και αποφασίζουν στην ευρεία σύσκεψη

Πάντως, σε δηλώσεις του ο Υπουργός Υγείας είπε πως κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με εκπροσώπους του ΟΑΥ, εξετάστηκαν διάφορά πλάνα όσον αφορά τους χώρους στους οποίους θα μπορούσαν να οργανωθούν τα εφημερεύοντα ιατρεία. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηπαντέλα, συζήτησαν τέσσερα διαφορετικά πλάνα, πρώτο να λειτουργήσουν στα Δημόσια Κέντρα Υγείας, δεύτερο να μπορούν τα λειτουργούν ως εφημερεύοντα τα γραφεία των προσωπικών ιατρών, τρίτο να λειτουργήσουν σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια του ΓεΣΥ και τέταρτο να χρησιμοποιηθούν χώροι που δεν χρησιμοποιούνται πλέον και να μετατραπούν σύντομα από τον ΟΑΥ ως ιατρεία.

Όπως σημείωσε ο υπουργός Υγείας, «από τη συζήτηση που έγινε το προηγούμενο διάστημα διαπιστώθηκε πως δεν είναι σωστό να λειτουργήσουν τα εξωτερικά ιατρεία των Γενικών Νοσοκομείων», και όσον αφορά το τέταρτο πλάνο που εξετάζεται (σ.σ. σε χώρους που δεν χρησιμοποιούνται)  εξήγησε πως «υπήρχαν πολλά ιατρεία που τα χρησιμοποιούσαν κάποιες ομοσπονδίες πριν το ΓεΣΥ και μετά έμεινα ελεύθερα, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν».

Αυτό που σίγουρα δεν βρίσκει σύμφωνο τον Παγκύπριο Ιατρικών Σύλλογο (ΠΙΣ), είναι η χρήση των γραφείων των προσωπικών ιατρών ως εφημερεύοντα ιατρεία, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΠΙΣ θεωρεί πως αυτό θα αποκλείσει μεγάλο αριθμό ιατρών, που δεν έχουν το κατάλληλο εξοπλισμό στα ιατρεία τους.

Παρόλα αυτά, αυτό που διαφαίνεται από τα όσα ανέφερε ο υπουργός, σε κάθε περίπτωση υπάρχουν διαφορά που μπορούν να εξεταστούν για να μπει ο θεσμός σε λειτουργία μέχρι το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει ο ίδιος κατά τη ευρεία σύσκεψη, δηλαδή τις αρχές Ιουλίου. Για τον λόγο αυτό, το απόγευμα της Τετάρτης θα έχει νέα συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ, ενώ τελικές αποφάσεις θα παρθούν την Πέμπτη, στη νέα ευρεία σύσκεψη που είχε καθοριστεί προ ημερών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ιερακοθηρία για έλεγχο υπερπληθυσμού της φάσσας συζήτησε η Επ. Περιβάλλοντος
Ξεκαθάρισμα Κυβέρνησης για τη δημιουργία παραρτήματος Πανεπιστημίου, ζητά ο Καρούσος
Θέλει να τα βρει με τον Αρχιεπίσκοπο ο Μητροπολίτης Τυχικός-Θα βρεθούν για να «διευθετηθεί η παρεξήγηση»
Στάση εργασίας την Πέμπτη από Μέλη ΔΕΠ και ΕΕΠ της Σχολής Διοίκησης του ΤΕΠΑΚ
Πρόταση για διαγραφή της στέρησης επαγγελματικής άδειας οδηγών σε άτομα που καταδικάστηκαν στο παρελθόν για ουσίες
Το 2027-28 αναμένεται η λειτουργία σχολής ΤΕΠΑΚ στη Λάρνακα
Θέμα για ηλεκτρονικό σύστημα εγγραφών στην Επιτροπή Παιδείας
Σε επίπεδο σκέψης η τροποποίηση Καταστατικού για τοποτηρητεία
Εκκενώθηκε προληπτικά παλιό κτήριο της ΑΗΚ στο κέντρο της Λευκωσίας-Αναζητεί νέα γραφεία
Κατέθεσε προτάσεις για τους «εγκλωβισμένους» αγοραστές το ΥΠΕΣ-Ευρεία σύσκεψη για να βρεθούν λύσεις