Επίθεση ΟΣΑΚ σε Υπ. Υγείας-«Ξεδόντιασαν το νομοσχέδιο για τον Συνήγορο του ασθενή»

Η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) εκφράζει την οργή της για «τον τρόπο με τον οποίο κάποιοι στο Υπουργείο Υγείας ‘ξεδόντιασαν’ κυριολεκτικά τον θεσμό του Συνηγόρου του ασθενή πριν ακόμα πάει στην Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο».  

Με ανακοίνωση της, η ΟΣΑΚ καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος δεσμεύτηκε ενώπιον των οργανωμένων ασθενών να παρέμβει χωρίς καθυστέρηση και «να αποσύρει το «έκτρωμα» που το Υπουργείο Υγείας έθεσε σε δημόσια διαβούλευση, παρά τη ρητή εντολή του το νομοσχέδιο που είχε ετοιμαστεί αρχικά, να κατατεθεί στην Βουλή χωρίς καμία αλλαγή ώστε να ψηφιστεί πριν τις θερινές διακοπές».

Η ΟΣΑΚ αναφέρει ότι με τις τροποποιήσεις στις οποίες το Υπουργείο Υγείας προχώρησε, μεταξύ άλλων, ο «Συνήγορος του ασθενή», δεν θα είναι ανεξάρτητος θεσμός αλλά θα είναι υπόλογος στον Υπουργό Υγείας και δεν θα είναι συνήγορος για όλους τους ασθενείς αλλά μόνο για τους ασθενείς που υποβάλλουν παράπονο για εκτός ΓεΣΥ νοσηλευτήρια και γιατρούς.

«Θα δημιουργήσουμε δηλαδή ένα νέο θεσμό ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για 2 ή 3 νοσηλευτήρια και λιγότερους από 150 γιατρούς και όχι για το σύνολο των ασθενών και των παρόχων υπηρεσιών υγείας της Κύπρου», προστίθεται.

Ταυτόχρονα, επισημαίνει η ΟΣΑΚ, κατήργησαν τις Επαρχιακές Επιτροπές για τα δικαιώματα των ασθενών και ενέταξαν πρόνοια βάσει της οποίας οι λειτουργοί δικαιωμάτων των ασθενών θα είναι υπάλληλοι των νοσηλευτηρίων και δεν θα αναφέρονται στον Συνήγορο στις περιπτώσεις που οι ασθενείς τους υποβάλλουν παράπονα.

Κατήργησαν, επίσης, σημειώνεται, πρόνοια βάσει της οποίας ο Συνήγορος θα προερχόταν από τις τάξεις των οργανωμένων ασθενών (αφού ο θεσμός περιλαμβάνεται στο νόμο για τα δικαιώματα των ασθενών) και προτίμησαν να εντάξουν μια μάλλον «φωτογραφική» πρόνοια για τα προσόντα και τα κριτήρια διορισμού του.

Η ΟΣΑΚ δηλώνει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί την κατάθεση ενός τέτοιου νομοσχεδίου στη Βουλή όπως και τη δημιουργία ενός «Συνηγόρου» ο οποίος στην ουσία θα είναι άνευ καθηκόντων. «Εάν κάποιοι στο Υπουργείο Υγείας θεωρούν ότι μπορούν να ξεγελάσουν το οργανωμένο κίνημα των ασθενών, πλανώνται πλάνη οικτρά», αναφέρει η ΟΣΑΚ.

«Δηλώνουμε επίσης, ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί μόνο τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για την ΟΣΑΚ, αφού πληθώρα άλλων θεμάτων στον τομέα της Υγείας παραμένουν στάσιμα πάρα τις κατά καιρούς δεσμεύσεις και εξαγγελίες του ίδιου του Υπουργού», προστίθεται. 

Μεταξύ άλλων, η Ομοσπονδία σημειώνει ότι θέτει προ των ευθυνών του τον Υπουργό Υγείας και δηλώνει ότι πλέον το οργανωμένο κίνημα των ασθενών θα αντιδράσει με κάθε νόμιμο τρόπο προκειμένου να διασφαλίσει τα δικαιώματα όλων των ασθενών της Κύπρου και θα απαιτήσει το «ξήλωμα» του καθεστώτος που κάποιοι έχουν επιβάλει στο Υπουργείο του.

Δειτε Επισης

Δύο τα περιστατικά δαγκώματος από οχιά-Νοσηλεύονται σε σταθερή κατάσταση
Τελέστηκε τρισάγιο εις μνήμη Βάσου Λυσσαρίδη 4 χρόνια από τον θάνατό του
Αλλάζει το σκηνικό του καιρού-Βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας
Ο Κύπριος ερευνητής πίσω από τα ίχνη ζωής σε εξωπλανήτη-Από την Έγκωμη στο Cambridge και η τεράστια ανακάλυψη
Κ. Κουμής: Σημαντική άνοδος σε αγροτουρισμό και αθλητικό τουρισμό
Στο νοσοκομείο άνδρας μετά από δάγκωμα φίνας-Το πρώτο που καταγράφηκε για το 2025 (pic)
Αντιδρά στο πρόστιμο για το αντλιοστάσιο ο ΕΟΑ Λευκωσίας-«Οι εργασίες ήταν επιτακτικές και νόμιμες»
Διαφωνία για περικοπή επιχορήγησης ηλεκτρικών αυτοκινήτων εκφράζει ο ΣΕΜΗΟ
Αισιόδοξος για θετική κατάληξη σε συζητήσεις για ΑΤΑ ο Παναγιώτου-Οι εκτιμήσεις εργαζομένων και εργοδοτών
Μισθολογικές αυξήσεις και ωφελήματα διεκδικεί το Ωρομίσθιο Κυβερνητικό Προσωπικό