Κορυφώνουν τις προκλήσεις εντός Ιουλίου οι Τούρκοι-Βγαίνει το νέο γεωτρύπανο, έρχεται ο Ερντογάν

Για ένα θερμό πενθήμερο μεταξύ 15 και 20 Ιουλίου προετοιμάζονται οι Τούρκοι, οι οποίοι αναμένεται να εντείνουν τις προκλήσεις τους στην Κύπρο. Από τη μια, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο το νέο γεωτρύπανο που απέκτησε η Άγκυρα αναμένεται να βγει στην ανατολική Μεσόγειο για ερευνητική γεώτρηση ανήμερα του πραξικοπήματος εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν, ενώ οι προκλήσεις αναμένεται να κορυφωθούν ανήμερα της μαύρης επετείου της εισβολής, με νέα παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα του Τούρκου Προέδρου.  

Μιλώντας σε τουρκοκυπριακή εφημερίδα ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ, αποκάλυψε ότι προγραμματιζεται η παράνομη επίσκεψη για τους εροτασμούς της 20ης Ιουλίου από τον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ προανήγγειλε και νέες εργασίες στην περίκλειστή περιοχή της Αμμοχωστου, λέγοντας πως σε λίγο καιρό το Βαρώσι θα είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που βλέπουμε σήμερα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απαντά στον Τατάρ ο Πρόεδρος-«Αν οι προτάσεις θα είναι αδιάλλακτες να μην υποβληθούν»

Στο μεταξύ μετα την παράνομη επίσκεψη του Τσαβούσογλου την περασμένη εβδομάδα, αναμένεται στα κατεχόμενα ο Τούρκος αντιπρόεδρος Οκτάι, ο οποίος θα έχει συναντήσεις με αξιωαμτούχους του παράνομου καθεστώτος. 

Σε ότι αφορά το πεδίο των παράνομων ερευνών στην ανατολική Μεσόγειο τα τουρκικά ΜΜΕ συνεχίζοντας τις προκλήσεις τους. Όπως σημειώνουν το νέο γεωτρύπανο Αμπντούλ Χαμίτ Χαν θα ξεκινήσει το ταξίδι του στις 15 Ιουλίου στην περιοχή της…Γαλάζιας Πατρίδας.

«Η Τουρκία ενίσχυσε τον στόλο με τα γεωτρύπανα της με το πλοίο Αμπντούλ Χαμίτ Χαν. Είναι έβδομης γενιάς και έχει δυνατότητα να κάνει γεωτρήσεις μέχρι και τα 12.200 μέτρα. Το πλοίο στις 15 Ιουλίου αναμένεται να αγκυροβολήσει στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε σε ρεπορτάζ του το A Haber όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ.

Πρόσθεσε ότι οι εργασίες του αναμένεται να ολοκληρωθούν σε 25 ημέρες. «Το τεράστιο πλοίο μήκους 238 μέτρων και πλάτους 42 μέτρων θα προχωρήσει τις εργασίες του στην “Γαλάζια Πατρίδα” και ήδη προκαλεί το ενδιαφέρον των πολιτών», επισήμανε και κατέληξε ότι η πρώτη περιοχή γεωτρήσεων του γεωτρύπανου αναμένεται να είναι η Ανατολική Μεσόγειος. Μάλιστα, σύμφωνα με τη Hurriyet το νέο γεωτρύπανο προκαλεί φόβο στους Ελληνοκυπρίους για την πιθανότητα να κάνει έρευνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιστολή Τατάρ σε Αναστασιάδη-Ετοιμάζει αντιπρόταση για αναβάθμιση του ψευδοκράτους

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε χθες ο Τατάρ, η τουρκοκυπριακή ηγεσία θα ανακοινώσει το επόμενο διάστημα τα δικά της Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), τα οποία θα στηρίζονται στην αρχή της «κυριαρχικής ισότητας».

Επιμένει στη θέση του για ΜΟΕ ο Τατάρ

Το βράδυ της Τρίτης, ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας συμμετείχε σε εκπομπή του τ/κ καναλιού «Γκεντς», στην οποία προέβη σε δηλώσεις για το Κυπριακό, το Βαρώσι και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Ο Ερσίν Τατάρ χαρακτήρισε ως «μη λειτουργική» την διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδιακή λύση και ισχυρίστηκε ότι το άνοιγμα του Βαρωσιού προσέλκυσε μεγάλο αριθμό τουριστών στα κατεχόμενα. Κριτική σε αυτές τις δηλώσεις ασκεί η τ/κ αντιπολίτευση. 

«Η νέα πολιτική μας βρίσκεται πλέον στην ημερήσια διάταξη. Δεν μπορούμε να οπισθοχωρήσουμε από την πολιτική, την οποία υποστηρίζει η Τουρκία. Στις συναντήσεις μας με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επιβεβαιώθηκε αυτή η πολιτική», ανάφερε ο κ. Τατάρ, ο οποίος πρόσθεσε ότι «Μια συμφωνία σε ομοσπονδιακή βάση δεν θα αποφέρει αποτελέσματα ούτως ή άλλως, ούτε είναι πλέον λειτουργική για εμάς.  Το μοντέλο της συμφωνίας που βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα και τη συνεργασία των δύο ‘κρατών’ είναι το πιο συνεπές και ορθό». 

Στην συνέχεια, ο κ. Τατάρ ανάφερε επίσης, ότι «Συζητούσαμε την ομοσπονδία για 50 χρόνια και τι συνέβη; Τουλάχιστον εγώ προώθησα μια νέα πολιτική. Έλαβα την πλήρη υποστήριξη της Τουρκίας. Δεν πιστεύουμε ότι θα έχουμε αποτελέσματα χωρίς να διασφαλίσουμε την ισότητα των κυρίαρχων κρατών».

«Αυτή η ισότητα είναι δικαίωμα (των Τ/κ). Δεν υπάρχει υποχώρηση από αυτή την πολιτική. Όταν γίνει αποδεκτή η κυριαρχική ισότητα, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε το Κυπριακό. Ας δεχτούν την κυριαρχική ισότητα μας. Αν δεν έχεις κυρίαρχη ισότητα, αυτοί οι Ε/κ, με την πάροδο του χρόνου θα σε καταπιούν σαν χάπι. Δεν αποδέχονται (οι Ε/κ) την ισότητα μας επειδή οι προθέσεις τους είναι κακές», υποστήριξε.

Ο κ. Τατάρ αναφέρθηκε και στο ζήτημα των ΜΟΕ λέγοντας ότι «αυτό το πακέτο (τα ΜΟΕ της ε/κ πλευράς) δεν είναι νέο, το ζέσταναν και το έβαλαν ξανά μπροστά μας. Αυτό είναι ένα μεγάλο παιχνίδι και μια παγίδα».  Όπως ισχυρίστηκε, αναφερόμενος στο ψευδοκράτος, «ένα κυρίαρχο κράτος δεν μπορεί να τα δεχτεί. Με την παράδοση του Ερτζάν στον ΟΗΕ και του λιμανιού της Αμμοχώστου στην ΕΕ, θα παραδώσουμε την τδβκ στην κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. (Και όμως εγώ) είμαι κυρίαρχος όπως και ο Ελληνοκύπριος. Στο πακέτο περιλαμβάνεται η επιστροφή του Βαρωσιού. Σίγουρα δεν το δεχόμαστε».

Σε ότι αφορά το Βαρώσι, ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι «έχουμε επιτύχει μια εξαιρετική δουλειά με το άνοιγμα του Βαρωσιού. Στο πλαίσιο των συνθηκών πανδημίας, περισσότεροι από 500 χιλιάδες άνθρωποι επισκέφθηκαν το Βαρώσι. Αυτή τη στιγμή, όλα τα ξενοδοχεία μας είναι γεμάτα. Είμαστε κοντά στα (τουριστικά) δεδομένα του 2019. Οι δυνατότητες (στον τουρισμό) αυξήθηκαν με το άνοιγμα του Βαρωσιού». Πρόσθεσε ότι η «επιτροπή ακίνητης περιουσίας συνεχίζει τις εργασίες της. Υπάρχουν περίπου 400 αιτήσεις. Οι απαραίτητες αποφάσεις θα ληφθούν το επόμενο διάστημα. Ακολουθούμε έναν τέτοιο δρόμο προκειμένου να σεβαστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και να μην αντικρούσουμε τα ψηφίσματα του ΟΗΕ».

Στα πλαίσια των δηλώσεων του, ο κ. Τατάρ αναφέρθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη του Παλαιστίνιου ηγέτη Μαχμούτ Αμμπάς στην Κύπρο, δηλώνοντας ότι ο κ. Αμμπάς δεν επισκέφθηκε τα κατεχόμενα παρά την πρόσκληση που έλαβε από την τ/κ πλευρά, ύστερα από συνεννόηση με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών. Ο κ. Τατάρ απάντησε επίσης, και σε επικρίσεις που δέχεται από την τ/κ αντιπολίτευση και ανάφερε ότι το νέο «προεδρικό» στα κατεχόμενα είναι έργο της τουρκικής κυβέρνησης και ότι ο ίδιος δεν έχει πρόβλημα με το υφιστάμενο κτίριο του «προεδρικού». 

Κριτική από την τ/κ αντιπολίτευση

Η τουρκοκυπριακή αντιπολίτευση διαφωνεί με τις παραπάνω απόψεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη. Τις προηγούμενες ώρες, υψηλόβαθμο στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) αντέδρασε στις θέσεις του κ. Τατάρ. 

Ο «βουλευτής» του ΡΤΚ, Φικρί Τορός, σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πρόβαλλε την άποψη ότι το Βαρώσι θα πρέπει να επιστραφεί στους ιδιοκτήτες του «πριν είναι πολύ αργά», με βάση τα τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. 

Ο κ. Τορός άσκησε επίσης, κριτική στην πολιτική «των δυο κρατών» του κ. Τατάρ, αναφέροντας ότι «εάν ο κ. Τατάρ δεν αναθεωρήσει τη νέα πολιτική του, την οποία καμία χώρα στον κόσμο δεν θα αποδεχθεί, θα έχει καταφέρει ένα μεγάλο πλήγμα στη βούληση του τουρκοκυπριακού λαού για μια ομοσπονδιακή λύση».  

Ο κ. Τατάρ, είπε, «θα γράψει ιστορία ως ηγέτης που καταδίκασε τον τουρκοκυπριακό λαό στο status quo τον εμπόδισε να απελευθερωθεί από την απομόνωση». 

Βράζουν για τα ελικόπτερα της ΕΦ

Σε νέες δηλώσεις του ο «υπουργός εξωτερικών»,  Ταχσίν Ερτουγρούλογλου αξιολόγησε την έγκριση της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής των Αντιπροσώπων για την αγορά 6 μαχητικών ελικοπτέρων από τη Γαλλία. Αναφερόμενος σε αυτήν την εξέλιξη, ο Τουρκοκύπριος πολιτικός ανάφερε ότι η ε/κ πλευρά θα αγοράσει συνολικά 12 μαχητικά ελικόπτερα. «Η πιο σημαντική πτυχή αυτού του ζητήματος είναι η χρονική συγκυρία του. Οι (Τ/κ) φίλοι που φέρουν θετική άποψη για το λεγόμενο πακέτο Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης των Ελληνοκυπρίων, και επικρίνουν την ‘κυβέρνηση’ τους, θα πρέπει να αξιολογήσουν την κατάσταση για άλλη μια φορά», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ο κ. Ερτογρούλογλου επανέλαβε τη θέση ότι ο μόνος σκοπός των προτάσεων που υπέβαλλε η ε/κ πλευρά είναι η ενίσχυση της θέσης της ε/κ πλευράς, ως η πλευρά που ελέγχει το κράτος, στο οποίο οι Τ/κ αποτελούν μια κοινότητα.

Σύμφωνα με τον ίδιον, «εάν η ε/κ πλευρά είναι ειλικρινής για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, θα πρέπει να αποδεχτεί το γεγονός ότι δεν εκπροσωπεί ολόκληρο το νησί. Η οικοδόμηση εμπιστοσύνης θα ξεκινήσει με ένα τέτοιο βήμα». 

Στα πλαίσια της παραπάνω δήλωσης, ο κ. Ερτουγρούογλου πρόσθεσε ότι την επόμενη περίοδο η τ/κ ηγεσία θα παρουσιάσει τα δικά της ΜΟΕ, την σημαντικότερη διάσταση των οποίων θα αποτελεί, σύμφωνα με τον ίδιο, η αποδοχή του «κυρίαρχου, ίσου καθεστώτος των δυο πλευρών».

Δειτε Επισης

Δέσμευση ΥΠΑΜ για συνέχιση αγώνα με σκοπό την απελευθέρωση Κύπρου
Η κυπρο-ουκρανική κοινότητα ζητά από Βουλή να αναγνωριστεί ο λιμός του 1930 ως «γενοκτονία»
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Στο στόχαστρο μπήκαν τα ταξίδια χωρίς νόημα του Τατάρ-Υποστηρίζει πως έχει... πολλά καθήκοντα
Επιμένει πως δεν ήταν προσωπικό το ζήτημα του Πόθεν Έσχες ο Σαββίδης μετά την απόφαση του Ανωτάτου
Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί
Σήκωσαν το γάντι οι «11» και απαντούν σε Δήμαρχο Δρομολαξιάς-Τον καλούν να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του
Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ