Σκέψεις αύξησης ορίου ηλικίας για υποψήφιους αστυνομικούς-Στο περίμενε οι «46»
06:20 - 02 Ιουνίου 2022
Θετικές είναι οι ενδείξεις για αύξηση του ορίου ηλικίας, για άτομα που θα θελήσουν να υποβάλλουν αιτήσεις, για πρόσληψη στο αστυνομικό σώμα, αφού οι Αρχές προτίθενται να αυξήσουν το όριο ηλικίας από τα 35 στα 38 έτη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έφραξαν το δρόμο για πρόσληψη των «46»-Εισηγήσεις Επ. Νομικών, επιφύλαξη Αρχηγού
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία της Αστυνομίας προτίθεται να δώσει αυτή τη δυνατότητα σε μεγαλύτερης ηλικίας υποψήφιους που θέλουν να μπουν στο σώμα, κατόπιν εισήγησης που έγινε από την Επιτροπή Νομικών, η οποία εξέτασε σε προηγούμενη συνεδρία της, το θέμα με τους «46», που ενώ πέτυχαν στην προηγούμενη διαδικασία ψυχομετρικών, η οποία ακυρώθηκε με απόφαση Διοικητικού Δικαστηρίου, τελικά έμειναν εκτός, καθώς απέτυχαν στις νέες εξετάσεις της Αστυνομίας.
Η εισήγηση είχε γίνει, κατόπιν αναφορών προσώπων που είναι ανάμεσα στους «46», ότι εάν δεν περάσουν στην Αστυνομία, δεν θα έχουν την δυνατότητα να δώσουν εκ νέου εξετάσεις, αφού άγγιξαν το ανώτατο όριο ηλικίας.
Η ηγεσία της δύναμης, ερωτήθηκε εκ νέου από τη Βουλή για το που βρίσκεται το θέμα με την αύξηση του ορίου ηλικίας και απαντώντας, εξήγησε ότι βλέπει με θετικό μάτι αλλαγές στο όριο ηλικίας, ωστόσο ζήτησε λίγο χρόνο για να το ρυθμίσει. Πάντως, εάν με τροποποίηση του ορίου ηλικίας, στόχος είναι να διασκεδαστούν οι ανησυχίες των «46» παραπονούμενων, κάτι τέτοιο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αναμένεται να συμβεί.
Είναι η θέση των «46», ότι σε περίπτωση που δεν επιλυθεί το ζήτημα, μέσω πρόσληψής τους, τότε, είναι έτοιμοι να διεκδικήσουν τις θέσεις στην Αστυνομία, μέσω της νομικής οδού.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έξω από το Προεδρικό οι διαμαρτυρόμενοι για τα ψυχομετρικά στην Αστυνομία (pics)
Τηρούν στάση αναμονής
Οι διαμαρτυρόμενοι, μετά την εκδήλωση που πραγματοποίησαν έξω από το Προεδρικό Μέγαρο και την επίδοση υπομνήματος με τις εισηγήσεις τους, τηρούν στάση αναμονής, για να δουν τις επόμενες κινήσεις των αρμοδίων, πριν προχωρήσουν με προσφυγή στο Διοικητικό Δικαστήριο.
Ουσιαστικά, αποφάσισαν να δώσουν ένα περιθώριο χρόνου για δέκα με δεκαπέντε ημέρες σε Αστυνομία και Νομική Υπηρεσία, ώστε να καταλήξουν στην τελική τους απόφαση και στη συνέχεια αναλόγως του ποια θα είναι αυτή, θα πάρουν και οι ίδιοι τις δικές τους.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ζήτησαν γνωμάτευση από άλλο έγκριτο νομικό, σε συνεργασία με τον δικηγόρο τους, Γεώργιο Καραπατάκη, για να δουν κατά πόσον θα έχει υπόσταση η προσφυγή τους. Ο νομικός τους διαμήνυσε, όπως υποστηρίζουν, ότι υπάρχει νομικό υπόβαθρο για να κερδίσουν τη δίκη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιστολή σε Αρχηγό για ψυχομετρικά-Ζητούν επανεξέταση οι υποψήφιοι
«Έπρεπε να τους παρακαλούν να δουλέψουν στην Αστυνομία»
Μιλώντας στον REPORTER, ο εκπρόσωπος των γονέων των «46»,Γιάννος Μήτας τόνισε ότι αρκετά από τα παιδιά που κόπηκαν, έχουν δύο και τρία πτυχία, όπως για παράδειγμα ο γιος του, που κατέχει δύο πτυχία νομικής, ενώ άλλος υποψήφιος, σπούδασε και δούλεψε ως εγκληματολόγος στο εξωτερικό.
«Έχουν όρεξη να δουλέψουν αυτά τα παιδιά, δεν είναι τα 1100 ή τα 1200 ευρώ μισθό, που θα πάρουν ως μέλη της Αστυνομίας. Έπρεπε να τους παρακαλούν να δουλέψουν για την Αστυνομία, όχι να τους παρακαλούν τα παιδιά», τόνισε ο κ. Μήτας.
Έστειλε παράλληλα ξεκάθαρο μήνυμα ότι έλαβαν δύο με τρεις νομικές γνωματεύσεις, οι οποίες είναι με το μέρος τους και τους είπαν ότι θα κερδίσουν, δηλώνοντας μάλιστα ετοιμότητα για προσφυγή στο Διοικητικό Δικαστήριο. «Περιμένουμε να τελειώσει με ένα πιο εύκολο και σύντομο τρόπο αυτή η διαδικασία. Ο Αρχηγός σε συνάντηση που είχαμε κατάλαβε ότι έχουμε δίκιο. Ο δικηγόρος μας τους έδωσε τη λύση να δώσουν τα παιδιά τις ψυχομετρικές, μόνο σε τεστ προσωπικότητας και να περάσουν και οι “46” και να προσληφθούν και αυτοί».
Υπάρχουν σημείωσε, 720 θέσεις κενές στην Αστυνομία και η εισήγησή τους είναι πέραν των “46”, μπορούν να δώσουν τις εξετάσεις άλλοι 40 περίπου, που κόπηκαν και στην πρώτη και στην δεύτερη διαδικασία και εφόσον περάσουν, να τους προσλάβουν κι εκείνους.
«Εμείς εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα μας, θα πάμε Δικαστήριο και θα μπλοκάρουμε τις διαδικασίες, που θα επηρεάσουν και όσους πέρασαν στις εξετάσεις, ενώ θα επηρεαστούν και άλλοι 123 που είναι ήδη στην Αστυνομία. Θα το τραβήξουμε μέχρι τέλους. Αν δεν δικαιωθούμε στην Κύπρο, θα πάμε και σε Δικαστήριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση», κατέληξε ο κ. Μήτας.
Υπενθυμίζεται ότι οι «46» υποστηρίζουν ότι παραβιάστηκε η Αρχή της Ισότητας, αφού όπως αναφέρουν υπήρξαν δύο παράλληλες διαδικασίες πλήρωσης κενών θέσεων στην Αστυνομία. Στην πρώτη διαδικασία, αποφασίστηκε ο διορισμός 100 αστυνομικών, απόφαση η οποία στη συνέχεια ακυρώθηκε με απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, καθότι είχε κριθεί, πως οι εν λόγω εξετάσεις από ιδιωτική εταιρεία ήταν παράνομες.
Η Επιτροπή Ψυχομετρικών κατά την επανεξέταση, υπέβαλε όλους τους υποψήφιους μόνο σε τεστ προσωπικότητας, παρόλο που η αρχική απόφαση ήταν να υποβληθούν και σε τεστ γνωστικών ικανοτήτων, την οποία δεν ακύρωσε το Διοικητικό Δικαστήριο και καλυπτόταν πλήρως από το δεδικασμένο.
Στη δεύτερη διαδικασία, που αφορά τους «46», όλοι οι υποψήφιοι πέρασαν από ψυχομετρικές εξετάσεις από την ίδια εταιρεία, ωστόσο λόγω της ακυρωτικής απόφασης για την πρώτη διαδικασία, ανακλήθηκαν και οι συγκεκριμένες ψυχομετρικές. Είναι η θέση των «46», ότι η Επιτροπή Ψυχομετρικών κατά την επανεξέταση, ενεργώντας κατά παράβαση της συνταγματικής αρχής της Ίσης Μεταχείρισης, δεν μεταχειρίστηκε σωστά τους υποψήφιους, όπως έπραξε με εκείνους της πρώτης διαδικασίας. Δηλαδή, τους υπέβαλε πέραν του τεστ προσωπικότητας και σε τεστ γνωστικών ικανοτήτων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι «46» να κοπούν στη δεύτερη εξέταση και να τεθούν εκτός της υπόλοιπης διαδικασίας.