Αντιδράσεις για τα πρόστιμα σε γάμους στα μνημεία-Χωρίς ρύζι και πυροτεχνήματα
14:03 - 02 Ιουνίου 2022
Ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει ο τροποποιητικός κανονισμός που οδηγείται στη Βουλή, αναφορικά με τη χρήση των αρχαιολογικών χώρων για την τέλεση γαμήλιων τελετών από ζευγάρια. Στο επίκεντρο, της συζήτησης που διεξήχθη σήμερα, ενώπιον της Επιτροπής Μεταφορών, βρέθηκε το θέμα των πολιτικών γάμων σε αρχαιολογικούς χώρους. Η Επιτροπή μεταξύ άλλων, μελέτησε το ζήτημα για όσους παραβαίνουν τους κανονισμούς που προνοούνται στον τροποποιητικό κανονισμό, καθώς επίσης και το ύψος του προστίμου, που αρχικά είχε καθοριστεί στα 200 ευρώ.
Για την τέλεση των πολιτικών γάμων που θα τελούνται υπό συγκεκριμένους περιορισμούς και προδιαγραφές, έχουν προκαθοριστεί συγκεκριμένα αρχαία μνημεία, όπως τα κάστρα της Λάρνακας, της Λεμεσού και της Πάφου καθώς και μουσεία με πολύ χαμηλή επισκεψιμότητα. Στους Κανονισμούς προβλέπεται ότι θα τεθεί μέγιστο όριο ατόμων για κάθε εκδήλωση και το αντίστοιχο κόστος που κυμαίνεται μεταξύ των 500 έως 1.500 ευρώ αναλόγως του μνημείου. Απώτερος στόχος του εν λόγω νομοθετήματος, είναι να προβληθούν τα αρχαία μνημεία και ιδιαίτερα τα κάστρα, που αναδεικνύουν την πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου, ενισχύοντας παράλληλα τα οικονομικά των Δήμων μέσω των πολιτικών γάμων.
Ανάμεσα στους κανονισμούς που συζητούνται, είναι ότι θα απαγορεύεται ρητά η ρίψη λουλουδιών, ρυζιού, κονφετί, όπως και το άναμμα φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων ή οποιουδήποτε άλλου αντικειμένου ή υλικού. Όποιος λοιπόν, αγνοεί αυτόν τον κανονισμό τότε θα υπόκειται σε πρόστιμο. Το ύψος του προστίμου ήταν αυτό που απασχόλησε τη Βουλή, όπου τελικά συμφωνήθηκε πως από τα 200 ευρώ που είχε καθοριστεί αρχικά θα αυξηθεί στα 750.
Σκοπός είναι να αναδειχθούν τα μνημεία μας και να μην τα βλέπει μόνο ο ήλιος, υπέδειξε στην Επιτροπή, ο Ανδρέας Ταουξιής, εκ μέρους του Δήμου Λάρνακας, ο οποίος σημείωσε ότι πραγματοποίησε εκατοντάδες πολιτικούς γάμους τον προηγούμενο χρόνο. «Μέχρι στιγμής, δεν ήρθε κανένας από πολιτικούς γάμους για να διαμαρτυρηθεί και να λέει ότι πετάνε πέτρες εκεί που γίνονταν. Αντιθέτως αυτά συμβαίνουν από οπαδούς. Συμφωνούμε ότι το ποσό των 200 ευρώ για πρόστιμο δεν είναι αποτρεπτικό, αλλά οι 5,000 επίσης είναι υπερβολικές. Για παράδειγμα αν έρθει ένα μωρό και πετάξει ρύζια, τότε θα κληθεί το ζευγάρι να πληρώσει 5,000; Άλλο κάποιος να πετάξει ρύζια και άλλο κάποιος να ανάβει πυροτεχνήματα», είπε ο κ. Ταουξίης.
Την ίδια ώρα, από την πλευρά της η Ένωση Δήμων, ανέφερε ότι τα τέλη πολιτικών γάμων που τέθηκαν είναι ψηλά, «νοούμενου ότι είναι δεν είναι το μόνο κόστος που θα επωμιστούν οι ενδιαφερόμενοι. Θα πρέπει να μειωθούν τα τέλη και να αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ένωσης Δήμων.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Γραφείων, ανέφερε ότι, «δεν είναι δίκαιο να πληρώνει το γραφείο τα πρόστιμα για μια πράξη που θα κάνει κάποιος από μόνος του, είναι προσωπική ευθύνη η συμπεριφορά κάποιου».
Η θέση των Βουλευτών
Κατά τη διάρκεια της Επιτροπής Μεταφορών, οι βουλευτές εξέφρασαν την εκτίμησή τους για την τέλεση γάμων στους αρχαιολογικούς χώρους, με τον πρόεδρος της Επιτροπής, Μαρίνο Μουσιούττα, να αναφέρει ότι, «υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και επίσης διαφοροποιήσεις στον αριθμό του κόσμου που θα υπάρχει και διαφοροποιήσεις στο ύψος των τελών. Έτσι, καταλήγουμε στο ότι το κατάλληλο ποσό για το πρόστιμο να είναι 750 ευρώ, ώστε να μην είναι αρκετά λίγο και ούτε αρκετά μεγάλο».
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, «καθώς θα χρειάζεται ιδιαίτερη εποπτεία. Δεν είναι προς κοροϊδία, ούτε προς εκμετάλλευση. Θέλω να γνωρίζω αν θα υπάρχει σωστή και επαρκείς εποπτεία για να ακυρώνονται την ίδια ώρα οι δεξιώσεις που παρανομούν. Σίγουρα δεν είναι αποτρεπτικά τα 200 ευρώ, είναι ένα χαμηλό ποσό. Θα πρέπει να υπάρχει κάποιος εκεί να ελέγχει όμως αν θα υπάρχουν εκεί πυροτεχνήματα».
Παράλληλα, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, σημείωσε ότι, «εκείνος που κλείνει γάμο για το καλοκαίρι, δυστυχώς δεν θα γνωρίζει το πρόστιμο. Συμφωνώ να αυξηθεί το πρόστιμο, αλλά με ανησυχεί το γεγονός ότι αυτοί που θα έρθουν από το εξωτερικό δεν θα το γνωρίζουν».
Ταυτόχρονα, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Βαλεντίνος Φακοντής εξήγησε ότι, «για να υπάρχει ένας σεβασμός από τους τουρίστες, πρέπει να μπουν τσουχτερά πρόστιμα για να αποτραπούν τέτοια φαινόμενα. Με 200 ευρώ σίγουρα είναι επιρρεπής η κατάσταση. Ενώ με ένα τσουχτερό πρόστιμο θα είναι διαφορετικό τα πράγματα».
Το πρόστιμο των 200 ευρώ δεν είναι αποτρεπτικό, ανέφερε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Ορφανίδης, για να προσθέσει ότι «κάποιος που έχει αρκετά λεφτά μπορεί να κάνει ότι θέλει. Το πρόστιμο πρέπει να είναι 5.000 ευρώ. Εμείς βλέπουμε και πίσω από την τελετή τις ενέργειες που μπορεί να προκύψουν. Όπως να πετούν ρύζια, φωτοβολίδες και πυροτεχνήματα. Το θέμα είναι να μην γίνει το κακό και εμείς αυτό προσπαθούμε να προλάβουμε, για να προστατεύσουμε τις αρχαιότητες. Αυτοί που θα επιλέξουν να κάνουν τον γάμο στους αρχαιολογικούς χώρους, αυτά τα κόστη είναι φυσιολογικά».