Δεν κάνει πίσω η Ελλάδα-«Απαντάμε στις τουρκικές προκλήσεις με εθνική αυτοπεποίθηση»

Στην παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην έκτακτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας, με επίκεντρο τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις συνέπειές της, αναφέρθηκε ο Έλληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βάζουν χέρι στην Τουρκία για τις μαζικές παραβιάσεις οι Βρυξέλλες-«Αντίθετες με το διεθνές δίκαιο»

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στις προτάσεις που διατύπωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης –μεταξύ των οποίων και το πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου– αλλά και στην ενημέρωση που πραγματοποίησε στους ομολόγους του αναφορικά με την έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας.

Όπως ανέφερε ο κ. Οικονόμου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός «ζήτησε –εφόσον η Τουρκία επιμείνει σε αυτή την παράλογη, παράνομη, ανιστόρητη και απάδουσα από τη διεθνή τάξη τακτική– να συζητηθεί ξανά το θέμα στο τακτικό Συμβούλιο Κορυφής τον Ιούνιο, προκειμένου να υπάρξει ρητή και ξεκάθαρη καταδίκη της Τουρκίας στα Συμπεράσματά του».

«Το τελευταίο που χρειάζεται η ευαίσθητη περιοχή μας, σε καιρούς που δοκιμάζεται η διεθνής ειρήνη και η σταθερότητα, είναι ακόμα μια εστία έντασης, πράγμα που αναγνωρίζουν όλες οι σώφρονες φωνές παντού στον Πλανήτη», ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ότι η Ελλάδα «απαντά πάντοτε στις προκλήσεις των γειτόνων με ψυχραιμία και με εθνική αυτοπεποίθηση, αφού έχουμε το διεθνές δίκιο με το μέρος μας, έχουμε τους συμμάχους στο πλευρό μας, αλλά και ισχυρή και ολοένα αυξανόμενη  αποτρεπτική δυνατότητα για να υπερασπιστούμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε δηλώσεις αποδοκιμασίας της Τουρκίας από συμμάχους και εταίρους της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων η δήλωση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, καθώς και η δήλωση του εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης, ο οποίος, σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, «απομακρύνθηκε σαφώς από τη γραμμή των ίσων αποστάσεων». Ακόμα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στην απάντηση της Εκπροσώπου του State Department, με την οποία, όπως είπε, «συνέστησε αποφυγή της προκλητικής ρητορικής, τόνισε ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται και ξεκαθάρισε ότι για τις ΗΠΑ η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά δεν αμφισβητείται».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανθελληνική ομοψυχία στην Τουρκία-Στηρίζει τον Ερντογάν αν κάνει κάτι στο Αιγαίο η αντιπολίτευση

«Η εξωτερική πολιτική της χώρας μας είναι πολιτική συνέπειας, σταθερότητας και αρχών. Είναι πολιτική σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου χωρίς αμφιθυμίες και κουτοπονηριές. Την ίδια στιγμή είμαστε ανυποχώρητοι σε θέματα που αφορούν την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αυτή μας η αξιοπιστία, η σταθερότητα των θέσεων μας, αλλά και η δυνατότητά μας να υπερασπιζόμαστε τα εθνικά μας συμφέροντα έχουν καταστήσει την Ελλάδα παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης στη ευρύτερη περιοχή. Και στις δηλώσεις στήριξης των συμμάχων μας, αντικατοπτρίζεται και αυτή η πραγματικότητα», κατέληξε ο κ. Οικονόμου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ανοίγει η συζήτηση για τις πισίνες-Θέλει να κλείσει τρύπες το ΥΠΕΣ, οι αλλαγές που προωθούνται
Χαρτογραφεί τα προβλήματα και ψάχνει λύσεις για την έλλειψη οδηγών λεωφορείων η Κυβέρνηση
Έφθασε η ώρα της κρίσης για τους μοναχούς-Απολογούνται ενώπιον του Συνοδικού με νέα στοιχεία
Τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο Εστία-Ετοιμότητα Κύπρο για παροχή βοήθειας σε πολίτες τρίτων χωρών
Παγκόσμιος συναγερμός για την επίθεση στο Ισραήλ-Οι συνέπειες του χτυπήματος και ο φόβος της επόμενης ημέρας
Πώς θα απαντήσει το Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν-Γιατί δεν ήθελε να αιφνιδιάσει η Τεχεράνη
Ο χάρτης με τα πυραυλικά χτυπήματα του Ιράν στο Ισραήλ
Δεν υπάρχει επίσημο αίτημα για ενεργοποίηση του σχεδίου Εστία-Σε εγρήγορση η Κυβέρνηση
Εκτροπή προς Κύπρο για έντεκα πτήσεις με προορισμό το Τελ Αβίβ λόγω της πυραυλικής επίθεσης
Συγκάλεσε εκτάκτως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας ο ΠτΔ λόγω της κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή