Η παραλία που γίνεται... κόκκινη, οι φωνές των κατοίκων και η απάντηση των Αρχών

Κόκκινα νερά και θολά. Αυτή είναι η εικόνα που αντικρίζουν μέρα παρά μέρα οι κάτοικοι στην περιοχή των Περβολιών, αφού η παραλία του Φάρου, συχνά πυκνά βγάζει προς την ακτή κόκκινο χώμα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται λάσπη στην παραλία. Οι κάτοικοι της περιοχής, που επηρεάζονται άμεσα, έχουν εκφράσει έντονη δυσφορία για το γεγονός, το οποίο χαλά την εικόνα της περιοχής, με τις τοπικές αρχές να αναφέρουν πως η εικόνα ενδεχομένως να βελτιωθεί με την δημιουργία επιπρόσθετων κυματοθραυστών. Στο μεταξύ, οι κάτοικοι κάνουν λόγο και για αλλοίωση της παραλίας, λόγω των ενεργειών στις οποίες φαίνεται να προβαίνουν οι αρχές, οι οποίες με τη βοήθεια εκσκαφέων, σπρώχνουν προς τη στεριά φύκια, τα οποία ξεβράζονται στην παραλία.

Οι εικόνες που έρχονται από την παραλία του Φάρου δείχνουν την κατάσταση που επικρατεί αυτές τις ημέρες, με τις μαρτυρίες των κατοίκων να υποδεικνύουν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που αντικρίζουν αυτό το φαινόμενο. Αντιθέτως, φαίνεται ότι τα τελευταία δύο χρόνια το πρόβλημα έχει ενταθεί, προκαλώντας αναστάτωση στους επηρεαζόμενους κάτοικους, οι οποίοι αναζητούν απαντήσεις στα ερωτήματά τους.

«Είναι ένα το δεύτερο καλοκαίρι που αντιμετωπίζουμε αυτό το πρόβλημα. Όπως φαίνεται είναι βάσει της κατεύθυνσης που έχουν οι άνεμοι, που μεταφέρουν λάσπη. Αν φυσούν από την περιοχή των Περβολιών προς τη Λάρνακα, εκεί αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα και γεμίζει η παραλία μας λάσπη. Αυτό παρατηρείται έντονα τα τελευταία δύο χρόνια. Έχω μιλήσει με αρμόδια τμήματα, τα οποία με διαβεβαίωσαν ότι το πρόβλημα εντοπίστηκε και σύντομα θα αρχίσουν εργασίες για επίλυσή του και μιλούμε για σύντομο χρονικό διάστημα και ευελπιστούμε ότι θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα», εξήγησε στον REPORTER μία εκ των κατοίκων της περιοχής, Παντελίτσα Ταξιτάρη.

Στην περιοχή έχουν κατασκευαστεί έξι κυματοθραύστες, με το έργο να έχει ολοκληρωθεί πριν από τρία χρόνια, ενώ φαίνεται ότι οι τοπικές αρχές έχουν βρει τα κονδύλια, ώστε να ξεκινήσει εκ νέου το έργο, αφού πρέπει να δημιουργηθούν συνολικά δεκαπέντε κυματοθραύστες στην περιοχή.  

«Φαίνεται ότι το πρόβλημα προέκυψε από κάποιες κατασκευές, ενδεχομένως να επηρέασαν και οι κυματοθραύστες, που το έργο είναι ημιτελές. Υπάρχουν μελέτες για κάλυψη της παραλίας με κυματοθραύστες. Από κάποιο σημείο της παραλίας, που γίνεται διάβρωση, έρχεται η λάσπη σε εμάς, με τους ανέμους».

Από τη συνομιλία που είχε η κα. Ταξιτάρη, με διάφορους φορείς που είναι αρμόδιοι για το έργο, έχει λάβει διαβεβαιώσεις ότι πέραν των κυματοθραυστών, αναμένεται να προβούν και σε άλλες επιμέρους ενέργειες, ώστε να διορθώσουν την κατάσταση, καθώς η δημιουργία των κυματοθραυστών είναι χρονοβόρα διαδικασία.  

«Η δημιουργία των κυματοθραυστών είναι το ένα μέρος, θα προχωρήσουν και με άλλα επιμέρους μέτρα για διόρθωση της κατάστασης και για μας είναι ενθαρρυντικό αυτό, επειδή, δυστυχώς πάμε και αντιμετωπίζουμε τη μία ημέρα τη θάλασσα καθαρή και την άλλη μέρα είμαστε μέσα στις λάσπες».

Καταγγελία και στους Οικολόγους

Για το συγκεκριμένο θέμα έχουν δεχθεί σειρά από καταγγελίες και το Κίνημα Οικολόγων, με τον πρόεδρό του να αναφέρει πως έχει προβεί σε ενημέρωση των αρμοδίων, οι οποίοι θα μελετήσουν το ζήτημα.

«Βλέπουμε ότι έπεσε χώμα στη θάλασσα και έγινε κόκκινη. Οι κόκκοι του χώματος, σε σύγκριση με την άμμο, είναι πιο λεπτοί και θα επανααιωρούνται κάθε φορά που θα κινείται η θάλασσα. Δεν είναι όπως την άμμο που κάθεται κάτω. Κάθε φορά που υπάρχουν κύματα, η θάλασσα θα είναι κόκκινη, εκτός αν τα παρασύρουν αλλού, αλλά μέχρι να φύγουν η θάλασσα θα είναι κόκκινη. Θα υπάρχει αυτό το πρόβλημα», υπέδειξε ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου.

Μάλιστα, ο κ. Θεοπέμπτου έχει θέσει σειρά ερωτημάτων για το θέμα, όπως:  

-Πώς κατέληξε το χώμα μέσα στη θάλασσα;

-Υπήρχε διάβρωση;

-Πήγε κάποιος με τον εκσκαφέα και έσκαψε και υπάρχει αυτό το πρόβλημα;

-Τι είδους παρέμβασης έγινε;

-Δόθηκε άδεια;

-Υπήρχε κάποιος εκεί και επέβλεπε;

«Δεν είναι κάτι απλό. Χρειάζεται προσοχή εκεί. Δεχθήκαμε παράπονα από πολίτες, είδαμε και φωτογραφίες και τα μεταφέραμε στον Επαρχιακό μας, ο οποίος προσπαθεί να βρει απαντήσεις».

Η απάντηση του κοινοτάρχη

Από τη δική του πλευρά, ο κοινοτάρχης Περβολιών, Κώστας Τίγγης, εκφράζει την άποψη ότι η εικόνα θα βελτιωθεί με την δημιουργία των άλλων εννέα κυματοθραυστών, οι οποίοι έχουν ήδη αρχίσει να δημιουργούνται.

«Ξεκίνησε τώρα η κατασκευή άλλων εννέα κυματοθραυστών και όταν ολοκληρωθεί, βάσει της μελέτης, πιστεύουμε θα βελτιωθεί η κατάσταση και θα λειτουργήσει η θάλασσα βάσει της μελέτης και θα διαφοροποιηθεί ο τρόπος συμπεριφοράς της θάλασσας. Οι έξι ολοκληρώθηκαν εδώ και δύο-τρία χρόνια και τώρα ξεκίνησε η δημιουργία των άλλων εννέα».

Ο κ. Τίγγης, μάλιστα, υπέδειξε πως η παραλία των Περβολιών διαχρονικά αντιμετώπιζε πρόβλημα και δεν είναι μόνο τα τελευταία χρόνια, καθώς υπήρχαν αναφορές εδώ και τριάντα χρόνια. «Πιστεύουμε ότι με τους κυματοθραύστες θα βελτιωθεί η κατάσταση. Έγιναν για να σώσουμε περιουσίες και σπίτια κατοίκων που μπήκε στην αυλή τους η θάλασσα, λόγω της διάβρωσης. Δεχόμαστε πολλά παράπονα από κατοίκους, ότι μπήκε η θάλασσα στην αυλή τους και είχε φορές που χτυπούσε στην πόρτα τους. Είχαμε τεράστιο πρόβλημα».

Ερωτηθείς για την καθυστέρηση που υπήρξε στη δημιουργία των κυματοθραυστών, ο κ. Τίγγης ξεκαθάρισε πως αυτό έγινε επειδή δεν μπορούσε η κοινότητα να συνεισφέρει το ποσοστό που της αναλογούσε κι έτσι το έργο έμεινε ημιτελές.

«Πιθανό η καθυστέρηση να επηρέασε την εικόνα. Εμείς κάναμε ένα ημιτελές έργο, επειδή τόση ήταν η συνεισφορά μας ως κοινότητα και τώρα προχωρούμε με το υπόλοιπο. Η συνεισφορά της Κυβέρνησης ήταν 50-50 και εμείς ως κοινότητα αδυνατούσαμε να βάλουμε το δικό μας ποσό, που ήταν 3-4 εκατομμύρια ευρώ. Πλέον, ωρίμασαν οι συνθήκες και έχουν ξεκινήσει τα έργα».

Μετακινήσεις φυκιών και χαλικιών

Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι της περιοχής εκφράζουν τη διαφωνία τους με τον τρόπο που επιλέγουν οι τοπικές αρχές να καθαρίζουν την παραλία και να απομακρύνουν τα φύκια και τα χαλίκια που ξεβράζει η θάλασσα, καθώς στην περιοχή υπάρχουν χελώνες και θεωρούν ότι πρέπει να προστατεύονται, αφού ο καθαρισμός γίνεται με τη χρήση εκσκαφέων.

«ίσως το Κοινοτικό Συμβούλιο να πρέπει να μελετήσει άλλους τρόπους καθαρισμού της παραλίας. Γίνεται με εκσκαφείς και έτσι γίνεται μία αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι μαζί με τα φύκια, ο εκσκαφέας παίρνει και άμμο. Δεν γίνεται να φεύγει η άμμος από την παραλία. Μπορεί να πάρει μαζί και την φωλιά των χελωνών».

Απαντώντας στις εν λόγω αναφορές, ο κοινοτάρχης επεσήμανε πως στην περιοχή του Φάρου υπάρχει μία αδειοδοτημένη παραλία, στην οποία κάθε χρόνο ξεβράζονται φύκια και χαλίκια. Κάτι που θεωρεί αποτρεπτικό παράγοντα, για να επισκεφτεί την παραλία μία οικογένεια με παιδιά.

«Εμείς προχωρούμε με τον καθαρισμό της παραλίας, σπρώχνοντας τα φύκια προς τα πίσω, επειδή δεν επιτρέπεται να μετακινούμε υλικά από τη θάλασσα και εκεί που είναι οργανωμένη η παραλία, κάνουμε ένα καθαρισμό. Αυτό γίνεται πριν την σεζόν και πριν αρχίσουν να γεννούν οι χελώνες, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς. Δεν μπορείς να έχεις οργανωμένη παραλία, με αρκετή επισκεψιμότητα, με παιδιά να παίζουν και δίπλα να έχουμε φύκια που μυρίζουν σαπίλα και βρωμιά Είναι δύο πράγματα που δεν συνάδουν. Οπότε εμείς προχωρούμε με τον καθαρισμό των χαλικιών και των φυκιών, που ουσιαστικά τα σπρώχνουμε προς τα πίσω».

Εξήγησε, μάλιστα, ότι απαγορεύεται να μετακινείται οτιδήποτε χιλιόμετρα μακριά από την παραλία. «Απλά τα σπρώχνουμε προς τα πίσω, προς την ενδοχώρα, που έχει ένα ύψωμα και τα αφήνουμε εκεί. Δεν μπορούμε να έχουμε την παραλία γεμάτη πέτρες. Είναι καθάρισμα της παραλίας, όχι επέμβαση, για να φύγουμε βράχους κλπ. Κάποιοι δεν συμφωνούν με αυτό που κάνουμε και λένε ότι πρέπει να πάμε με τη χτενιά να τα μετακινούμε, όμως μιλούμε για τόνους. Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι αν υπάρχουν άλλοι τρόποι να διατηρούμε τις παραλίες μας καθαρές, είμαστε ανοικτοί στο διάλογο».

Δειτε Επισης

Στήριξη των επαγγελματιών υγείας για την ψυχική τους υγεία ζητά η ΠΑΣΥΝΟ
Πλησιάζει τον στόχο του 50-50 ο Πρόεδρος σε δημόσια αξιώματα-«Ψηλά στις προτεραιότητες η ισότητα των φύλων»
Συνεχίζονται οι εκκενώσεις στο Λίβανο μέσω Κύπρου-Φθάνουν δώδεκα πτήσεις από το Ισραήλ
Σε τροχιά υλοποίησης η Ψηφιακή Ταυτότητα-«Η νομοθεσία μας είναι έτοιμη»
Γενικός Εισαγγελέας για παύση Οδυσσέα: Σεβαστά τα όσα ακούμε, αλλά θα πρέπει κάποιος να διαβάσει την απόφαση
Χτυπήθηκε την ώρα που αθλείτο ο άτυχος 31χρονος-Είχε κάνει χρήση κάνναβης ο οδηγός του οχήματος
Κάθετος ο Πρόεδρος για την τριμερή-«Δεν με ενδιαφέρει ούτε το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, ούτε οι καταγγελίες»
Προαναγγέλλει νέα μέτρα για την ακρίβεια ο Πρόεδρος-Βλέπει Κεραυνό και παίρνουν αποφάσεις
Οκτώ συλλήψεις για τρομοκρατία-Πληροφορίες για χρηματοδότηση οργάνωσης στη Συρία
Πάνω από τριάντα χιλιάδες παιδιά ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας στην Κύπρο