Δεν είπε έστω μια φράση κλισέ ο Αρχηγός... Έστω ένα μήνυμα κατά της διαφθοράς

Πολλές απορίες προκαλεί η στάση του Αρχηγού Αστυνομίας, μετά το σκάνδαλο μεγατόνων που ξέσπασε, με τις καταγγελίες της Διευθύντριας των Φυλακών ότι κατέχει στοιχεία πως ανώτατος αξιωματικός της Αστυνομίας ζητούσε από βαρυποινίτη πληροφορίες με σκοπό την εξόντωσή της. Μίλησαν τα κόμματα, μίλησε ο απλός κόσμος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν μίλησε όμως ο ίδιος κι όταν μίλησε προκάλεσε περισσότερα ερωτήματα...   

Ωστόσο, αν και το θέμα βρίσκεται ψηλά στην επικαιρότητα από χθες το πρωί, ο Στέλιος Παπαθεοδώρου επέλεξε να μην προβεί σε καμίας μορφής τοποθέτηση, ούτε προφορικά, ούτε γραπτώς, ούτε μέσω των social media και απευθύνθηκε για πρώτη φορά στο κοινό μόνο μετά το μεσημέρι, όταν προσήλθε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για να συζητήσει το ζήτημα με την Στέφη Δράκου.

Με έναν υψηλόβαθμο αξιωματικό του να βρίσκεται στο επίκεντρο ενός τεράστιου σκανδάλου, ο Αρχηγός επέλεξε να μην πάρει θέση δημοσίως. Ακόμη κι όταν έκανε δηλώσεις, δεν φρόντισε να δώσει εξ’ αρχής διαβεβαιώσεις -έστω και με φράση κλισέ- ότι, ανεξαρτήτως ποια θα είναι η έκβαση της συγκεκριμένης υπόθεσης, η Αστυνομία δεν ανέχεται τέτοιες συμπεριφορές από κανέναν. Ότι δεν ανέχεται να έχει στις τάξεις της πρόσωπα που συνωμοτούν με τον υπόκοσμο. Ότι δεν ανέχεται να περνούν οι αστυνομικοί τις γραμμές του νόμου και της ηθικής.

Προφανώς και δεν ανέμενε κανένας από τον Αρχηγό να προδικάσει το αποτέλεσμα των ερευνών, τις οποίες φάνηκε να αναγνωρίζει ότι δύσκολα μπορεί να πραγματοποιήσει η Αστυνομία και είναι καλύτερα να τις αναλάβουν ανεξάρτητοι ανακριτές. Όλοι, όμως, ανέμεναν να πει το αυτονόητο. Ότι δεν θέλει να ηγείται μιας Δύναμης που περιλαμβάνει σάπια μήλα και πως θα κάνει το παν για να σιγουρευτεί πως η Αστυνομία είναι και θα είναι καθαρή. Και πως δεσμεύεται δημοσίως, πως όλα αυτά θα γίνουν με την απαραίτητη διαφάνεια.

Κι αν η παράξενη αυτή του στάση αποδίδεται σε κακή επικοινωνιακή διαχείριση, δεν μπορεί να αποδοθεί εκεί η επόμενη απορία που προκύπτει: Γιατί δεν επικοινώνησε με την Άννα Αριστοτέλους να την ρωτήσει ευθέως για τα όσα συνέβησαν και περίμενε υπομονετικά για ώρες να τον ενημερώσει η Υπουργός; Όλη η Κύπρος προσπαθεί να ενημερωθεί γι’ αυτή την πρωτοφανή υπόθεση αλλά ο Αρχηγός της Αστυνομίας δεν έκανε ενέργειες για να λάβει προσωπικά γνώση των όσων απίστευτων βγήκαν στο φως.

Μάλιστα, ο ίδιος δήλωσε ότι «στον δρόμο που βρήκα την κα. Αριστοτέλους της είπα ότι πρέπει να συζητήσουμε το θέμα της ασφάλειας της. Διότι όπως αναφέρθηκε ίσως υπάρχει κάποιος κίνδυνος». Άκουσε, δηλαδή, από τα ΜΜΕ τις ανησυχίες της Διευθύντριας των Φυλακών, αλλά δεν απευθύνθηκε απευθείας σε αυτήν και περίμενε να την πετύχει κάπου για να της πει πως πρέπει να μιλήσουν.

Κι όταν ερωτήθηκε τι προνοείται σε τέτοιες περιπτώσεις, ο κ. Παπαθεοδώρου ανέφερε πως «δεν είναι μια απλή ποινική ή πειθαρχική υπόθεση. Διαφέρει και ο παραπονούμενος, διαφέρει και το πρόσωπο στο οποίο στρέφονται οι καταγγελίες. Δεν είναι υπόθεση που μπορεί να τη διαχειριστεί κάποιος αστυνομικός χαμηλού βαθμού. Σύμφωνα με τους κανονισμούς εναπόκειται στην υπουργό, αλλά να δούμε πρώτα την καταγγελία και στη συνέχεια βλέπουμε». Κι όμως, όλοι οι παράνομοι είναι παράνομοι. Ασχέτως αν βρίσκονται στα ψηλά ή στα χαμηλά, ασχέτως αν έχει θέση ή αξίωμα το πρόσωπο που τους καταγγέλλει. Είμαστε και πρέπει να είμαστε όλοι ίσοι, είτε η υπόθεση είναι απλή είτε περίπλοκη. Και εκ των πραγμάτων προκαλείται η απορία, αν θα τύχει διαφορετικού χειρισμού η υπόθεση, λόγω των θέσεων που κατέχουν τα δύο μέρη.

Είναι κατανοητή η αμηχανία που προκαλεί όλη αυτή η υπόθεση στην ηγεσία της Αστυνομίας. Είναι όμως κατανοητή και η οργή που προκαλεί στον κόσμο, που για άλλη μία φορά απογοητεύεται από την συμπεριφορά ανθρώπων που έχουν υπό την ευθύνη τους τη δημόσια ασφάλεια. Κι ο Αρχηγός έχει ευθύνη να στέλνει τα σωστά μηνύματα στους πολίτες.   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Οξάνα, Καλαϊτζίδου, Αιμίλιος, Βαγγέλης, Θανάσης, Ανδρέας… Επέμεναν πως έγιναν οι έρευνες, επέμεναν να φωνάζουν
Συνελήφθησαν επτά άτομα που εντοπίστηκαν με ρόπαλα και πέτρες- Έρευνες αν συνδέονται με συμπλοκή
Συνελήφθη ο αδελφός του δολοφονηθέντα Αγγελή-Είχε απειλήσει με μαχαίρι και βενζίνη την κατηγορούμενη
Ανατράπηκε η μοτοσικλέτα του και σύρθηκε στην άσφαλτο-Πώς τραυματίστηκε κρίσιμα ο 42χρονος
Κλειστοί δρόμοι στην Πάφο λόγω μαραθωνίου-Οι συστάσεις της Αστυνομίας
Σε κρίσιμη κατάσταση ο ένας εκ των μοτοσικλετιστών που συγκρούστηκε με όχημα στη Λευκωσία
Μοτοσικλετιστές συγκρούστηκαν με όχημα στη Λευκωσία-Δύο πρόσωπα στο νοσοκομείο
Διέρρηξε ξενοδοχείο, κομμωτήριο και κατοικία και κατέληξε στο κελί 39χρονος
Πού στρέφονται οι έρευνες για την γκανγκστερική ληστεία-Στο μικροσκόπιο τα κινητά των θαμώνων
Έφερε στην Κύπρο εκατομμύρια ευρώ μέσα σε έξι μήνες η 31χρονη-Πώς αποκαλύφθηκε η απάτη