Αυτό είναι το Ιδεολογικό και Πολιτικό Μανιφέστο του Δημοκρατικού Συναγερμού

«Ο Δημοκρατικός Συναγερμός αποτελεί το κόμμα των μεγάλων επιλογών για τη χώρα, τον σημαιοφόρο της προόδου, της εξέλιξης και των μεταρρυθμίσεων. Τον κύριο εκφραστή των διεξόδων και ευκαιριών που δικαιούται η κάθε νέα γενιά της κάθε νέας εποχής», αναφέρεται στο Ιδεολογικό Μανιφέστο του κόμματος, το οποίο αναμένεται να τεθεί προς έγκριση ενώπιον των συνέδρων το Σάββατο.

Το έγγραφο έκτασης 14 σελίδων, με τίτλο «Η επόμενη μέρα. Ιδεολογικό και Πολιτικό Μανιφέστο 2022», έχει αναρτηθεί στη σελίδα του Ιδεολογικοπολιτικού Συνεδρίου, με την επεξήγηση πως πρόκειται για ένα κείμενο αρχών και αξιών που εδράζεται στο πνεύμα και το γράμμα της Διακήρυξης Αρχών του Δημοκρατικού Συναγερμού, ανανεώνει τη συμφωνία της παράταξης με την Κυπριακή κοινωνία, καθώς και το όραμά μας για την πατρίδα μας, την Ευρώπη και τον κόσμο. «Το κείμενο είναι προέκταση της Διακήρυξης Αρχών του 1976 και σκοπός του είναι να την συνοδεύει εφεξής και σε καμία περίπτωση να μην την υποκαθιστά», προστίθεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επικαιροποιεί τις θέσεις του και χτίζει δυναμική ενόψει Προεδρικών ο ΔΗΣΥ

Το Μανιφέστο κάνει μια γενική ανάλυση της κατάστασης πραγμάτων σήμερα, σε διάφορα επίπεδα, που αφορούν τόσο την Κύπρο όσο και το διεθνές σύστημα, καθώς και αναφορά στον ρόλο της παράταξης, τις ρίζες και την ιστορία της. Αναφέρει ως σημεία αναφοράς για το φιλοσοφικό και ιδεολογικό πλαίσιο την ελληνική εθνική και πολιτισμική μας ταυτότητα και τις ιστορικές μας καταβολές και την αλληλεγγύη που εκπροσωπεί η χριστιανική ορθόδοξη θρησκευτική μας ταυτότητα και η πλούσια παράδοση αγώνων, όπως επίσης και την  ευρωπαϊκή μας ταυτότητα και κληρονομιά, τον ευρωπαϊκός τρόπο ζωής μας και την κυπριακή πολιτισμική παράδοση και κληρονομιά.

 «Σε συνέχεια της ιστορικής αποστολής του, ο Δημοκρατικός Συναγερμός, ανοίγει σήμερα, μαζί με τους πολίτες, ένα νέο κεφάλαιο. Καλείται να διατυπώσει τις ιδέες και τα οράματα που θα οριοθετήσουν και να διαμορφώσουν τις συνθήκες που θα εξασφαλίσουν την επόμενη μέρα της Κύπρου, καθώς πιστεύει στις τεράστιες προοπτικές και ανεξάντλητες δυνατότητες της. Ανταποκρίνεται στο ρόλο του με πίστη και αισιοδοξία, με θεμέλιο τα πολλά και σημαντικά που ήδη έχει πετύχει», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο σκεπτικό του Μανιφέστου.

Το κυβερνών κόμμα οραματίζεται μια Κύπρο που να εκπληρώνει τις φιλοδοξίες των πολιτών της σε συνθήκες ελευθερίας και συνεργασίας και να παρέχει ίσες ευκαιρίες και εφόδια σε όλες και όλους, ώστε να μπορούν να φτάνουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Επίσης επιθυμεί μια Κύπρο που να προσελκύει επενδύσεις και να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας με προοπτική, μέσα από ένα αξιοκρατικό, βιώσιμο και διαφανές παραγωγικό μοντέλο και που να δημιουργεί εξαιρετικές συνθήκες διαβίωσης με αποτελεσματικά και σύγχρονα συστήματα δημοσίων υπηρεσιών και αγαθών, κοινωνικής προστασίας και συνοχής. Επίσης θα ήθελε η Κύπρος να καταστεί υπόδειγμα ψηφιακού μετασχηματισμού και βιώσιμης, πράσινης ανάπτυξης και να αναβαθμίζει διαρκώς τη διεθνή θέση και ακτινοβολία της χώρας, με στόχο το αποτύπωμα της να μεγαλώνει.  

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο αναφέρει πως δεν συμβιβάζεται ούτε με την κατοχή, ούτε με τη διχοτόμηση, ούτε με οποιασδήποτε μορφής κυριαρχικό διαχωρισμό. Κάτι τέτοιο, είναι εθνικά απαράδεκτο, παραχωρεί εδάφη, νομιμοποιεί την εισβολή και θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση του Ελληνισμού στην Κύπρο. «Εμπνεόμενοι από την Διακήρυξη Αρχών του 1976 αναγνωρίζουμε ότι η λύση πρέπει να αναζητηθεί με πολιτική δυναμικού και αμοιβαία επωφελούς συμβιβασμού. Πρέπει να είναι έντιμη, βιώσιμη και λειτουργική, με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες, στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και όσα απορρέουν από αυτό», προστίθεται.

Σκοπός της λύσης του Κυπριακού προβλήματος θα πρέπει να είναι η άρση των συνεπειών της εισβολής και της κατοχής και η ευημερία όλων των Κυπρίων πολιτών μέσα από τις τεράστιες δυνατότητες που η ενωμένη Ευρωπαϊκή Κύπρος μπορεί να τους προσφέρει. Για να πετύχει ωστόσο, θα πρέπει να αναγνωρίζει τις έντονες ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων. Να απαντά στην ανασφάλεια που αισθάνονται οι Ελληνοκύπριοι έναντι της Τουρκίας, αλλά και την ανασφάλεια που αισθάνονται οι Τουρκοκύπριοι έναντι της Ελληνοκυπριακής πλειοψηφίας, αναφέρει το κείμενο.

«Έχουμε συμφωνήσει από το 1976 με μια σειρά διεθνών συμφωνιών στον συμβιβασμό της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Η οποιαδήποτε δική μας παρασπονδία από αυτό το πλαίσιο, πιστεύουμε ότι θα «χαρίσει» την κατεχόμενη Κύπρο στην Τουρκία. Αντιθέτως, σε ένα ομοσπονδιακό πολιτειακό σχήμα μπορούν να υπάρξουν τα χαρακτηριστικά μιας έντιμης και λειτουργικής πολιτείας. Από την ώρα που διασφαλίζεται απόλυτα η μία κυριαρχία, η μία διεθνής προσωπικότητα, η μία ιθαγένεια και οι φυσικοί πόροι, αλλά και η ενιαία οικονομία σε σημαντικό βαθμό. Σε μια λύση που θα εντάσσει τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους με την πολιτική ισότητα που καθορίζει ο ΟΗΕ και αυτονομία στα θέματα της καθημερινότητας. Αλλά και θα απαλλάσσει την Κύπρο από εγγυήσεις και κατοχικούς στρατούς. Με ένα νέο σύστημα ασφάλειας και συνεργασίας, που θα μπορεί να βασίζεται στους ευρωατλαντικούς θεσμούς και τις δομές ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μη αποκλειόμενης της ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ», σημειώνεται περαιτέρω.

Άλλες θεματικές ενότητες αφορούν την Ατομική και συλλογική ελευθερία, τη Δημοκρατία, την Ισότητα, την Κοινωνική οικονομία της αγοράς, την Εξέλιξη, Επιστήμη και Ψηφιακή εποχή, τη Βιωσιμότητα και πράσινη ανάπτυξη, την Αλληλεγγύη, Προστασία, Υγεία, Κοινωνική συνοχή και παιδεία και το Κράτος Δικαίου, Δικαιοσύνη, Ασφάλεια και διαφάνεια.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο εδώ.

Δειτε Επισης

Πολυμερή συνάντηση στις αρχές του νέου χρόνου βλέπουν στην τουρκική πλευρά
Επαναλαμβάνει τα περί «δύο κρατών» ο Τατάρ σε συνάντηση με Τούρκο στρατηγό
ΠτΒ: Η ανακήρυξη ψευδοκράτους επηρεάζει μέχρι σήμερα τις προσπάθειες λύσης
Έκατσε στο στομάχι του Τατάρ η συνεργασία ΗΠΑ και Κύπρου-«Ο καθένας πρέπει να πηδάει σύμφωνα με το μπόι του»
Στα κατεχόμενα ο Γιλμάζ για εορτασμούς ίδρυσης του ψευδοκράτους
Πηγές του Τουρκικού ΥΠΑΜ ισχυρίζονται πως παρακολουθούν τις εξελίξεις για πιθανή βάση ΗΠΑ στην Κύπρο
Καρέ-καρέ οι καταγραφές της ΚΥΠ από το πραξικόπημα μέχρι την εισβολή το 1974
Γενικός Ελεγκτής: Ιδιαιτερότητες στην περίπτωση διπλωμάτη που έλαβε επίδομα εξωτερικού για τρεις μήνες
Προκλητικό διάγγελμα Τατάρ για την ανακήρυξη ψευδοκράτους-«Το μέλλον μας δεν θα παραδοθεί στους Ε/Κ»
Ομήρου: Τα έγγραφα της ΕΥΠ φωτίζουν περαιτέρω την προδοσία του 74