Εκπέμπει SOS το Σκαλί-«Κοιμούνται τα βράδια με ένα τεράστιο βράχο από πάνω τους»

Τεράστιοι και σοβαροί είναι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για μεγάλη μερίδα πολιτών του Δήμου Αγλαντζιάς, από τις συχνές κατολισθήσεις βράχων στο Σκαλί της Αγλαντζιάς. Η λήψη άμεσων μέτρων για βελτιωτικά έργα αποτελεί δρόμο... μονόδρομο, καθώς κινδυνεύουν άμεσα ζωές που βρίσκονται σε οικίες μια ανάσα από τους ετοιμόρροπους βράχους που κατά διαστήματα υποχωρούν και προκαλούν έντονη δυσφορία στους κατοίκους, αφού από θαύμα μέχρι σήμερα δεν θρηνήσαμε θύματα. 

Τους σοβαρούς κίνδυνους που εγκυμονούν από τις κατολισθήσεις βράχων για τις οικίες της περιοχής που γειτνιάζουν με το Σκαλί Αγλαντζιάς και την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για τη μακροπρόθεσμη επίλυση του προβλήματος, πρόκειται να τεθούν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, που θα ψάξει να βρει άκρη στο διαχρονικό πρόβλημα που ταλανίζει τους κατοίκους της Αγλαντζιάς. 

Άλλωστε, η πρόσφατη κατολίσθηση σε οικιστική περιοχή που σημειώθηκε τον περασμένο Ιανουάριο, ήταν και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής και της υπομονής για τους κατοίκους, καθώς προκλήθηκαν ζημιές σε οικίες και σε αυτοκίνητο, όπου από... τύχη δεν τραυματίστηκε κάποιος κάτοικος. Μάλιστα, ήταν και η πρώτη φορά που αποκολλήθηκε ένα τόσο μεγάλο κομμάτι βράχου και όπως φάνηκε ήταν λόγω και ενός σεισμού που προηγήθηκε. Ως εκ τούτου, δεν μπορούν οι κάτοικοι να ζούνε με τον φόβο για την αποκόλληση κι άλλων βράχων στην περιοχή, που θα προκαλέσουν περαιτέρω ζημιές, οι οποίες μπορεί να είναι και ανεπανόρθωτες...

Την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο Σκαλί, επιβεβαίωσε ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς, Ανδρέας Κωνσταντίνου, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σε δηλώσεις που παραχώρησε στον REPORTER. «Οι κατολισθήσεις βράχων είναι ένα θέμα που ταλαιπωρεί τον Δήμο Αγλαντζιάς από το 2004 που έγινε η πρώτη κατολίσθηση. Μετά από αρκετές προσπάθειες του Δημοτικού Συμβουλίου, το 2016 είχε τελειώσει μια μελέτη ολοκληρωμένη από έμπειρο γραφείο για τις κατολισθήσεις και έδειξε τι πρέπει να γίνει. Εξασφαλίσαμε ένα κονδύλι γύρω στο μισό εκατομμύριο από το Υπουργείο Εσωτερικών για να προχωρήσουμε με τα κρατικά τεμάχια, αλλά στην πορεία αυτών των χρόνων συνεχίζονται κατολισθήσεις και πλέον είναι ορατός ο κίνδυνος να θρηνήσουμε και θύματα».

Για τον λόγο του ότι χρειάζονται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για τη δημιουργία υποδομών που θα προσφέρουν ασφάλεια στους κάτοικους, ο κ. Κωνσταντίνου εξέφρασε την παράκλησή του προς το κράτος για επιχορήγηση. «Συνάνθρωποι μας και συνδημότες μας, κοιμούνται τα βράδια με ένα τεράστιο βράχο, πάνω από τα δωμάτιά τους. Είναι λυπηρό το πρόβλημα. Πριν τέσσερις μήνες περίπου, είχαμε μια κατολίσθηση που έγινε δίπλα από οικίες και ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα. Η συζήτηση στη Βουλή γίνεται με σκοπό να καταφέρουμε να γίνει μια επιχορήγηση από το Υπουργείο Εσωτερικών».

Ήδη, στον Δήμο Αγλαντζιάς, βρίσκονται σε εξέλιξη έργα, τα οποία έχουν ξεκινήσει από τον Νοέμβριο του 2021 και μάλιστα, μια μεγάλη περιοχή έχει ολοκληρωθεί και έχουν τελειώσει τα έργα και μεταφέρονται στο επόμενο στάδιο. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, «έχουν χωριστεί σε τρεις φάσεις τα έργα και θα ολοκληρωθούν σε βάθος πενταετίας. Δεν μείναμε με σταυρωμένα τα χέρια, τα κρατικά τεμάχια βρίσκονται σε καλό δρόμο, καθώς ήδη δυο περιοχές έχουν ολοκληρωθεί. Η παράκλησή μας είναι τώρα που βρίσκονται στον Δήμο μας τα συνεργεία και τώρα που έχουν γίνει οι μελέτες να προχωρήσουμε και με το επιπλέον κονδύλι από το Υπουργείο για να κάνουμε και τα ιδιωτικά τεμάχια».  

Αναντίρρητα, το Σκαλί είναι σημείο κατατεθέν του Δήμου Αγλαντζιάς και σε μια προσπάθεια που καταβάλλεται για να διατηρηθεί το χαρακτηριστικό σημείο, οφείλουν να γίνουν τα απαραίτητα έργα, τόσο για τη διατήρησή του αλλά και για την ασφάλεια των κατοίκων που γειτνιάζουν στην περιοχή. Εξάλλου, με απόφαση του Δήμου, απαραίτητος όρος στις νέες άδειες οικοδομής τα τελευταία χρόνια είναι να γίνεται γεωλογική μελέτη και οφείλεται να ανεγείρεται τοίχος αντιστήριξης, έτσι ώστε να αποφεύγονται περιστατικά κατολίσθησης βράχων που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. 

  

  

  

  

  

  

  

  

 

Δειτε Επισης

Παρουσίασε το Συνήγορο του Ασθενή ο Δαμιανός-Πυρ ομαδόν για έλλειψη διαβούλευσης
Στήριξη των επαγγελματιών υγείας για την ψυχική τους υγεία ζητά η ΠΑΣΥΝΟ
Πλησιάζει τον στόχο του 50-50 ο Πρόεδρος σε δημόσια αξιώματα-«Ψηλά στις προτεραιότητες η ισότητα των φύλων»
Συνεχίζονται οι εκκενώσεις στο Λίβανο μέσω Κύπρου-Φθάνουν δώδεκα πτήσεις από το Ισραήλ
Σε τροχιά υλοποίησης η Ψηφιακή Ταυτότητα-«Η νομοθεσία μας είναι έτοιμη»
Πάνω από τριάντα χιλιάδες παιδιά ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας στην Κύπρο
Ζητά στήριξη των νοσηλευτών ανήμερα της παγκόσμιας ημέρας ψυχικής υγείας η ΠΑΣΥΝΟ
Η θυματοποίηση γυναικών το 1974-«Έπρεπε να ξύσουμε τις πληγές γιατί μόνο έτσι μπορούμε να τις γιατρέψουμε»
Παρέλαβε επαναχρησιμοποιούμενα παγούρια το Υ. Γεωργίας-Στόχος το Zero Waste to Landfill
Η πρώτη αντίδραση του Ντέμη Χασάμπη για τη βράβευσή του-Ο σχεδιαστής video games, που έλαβε Νόμπελ Χημείας