Νέος κύκλος αντιδράσεων στην ΕΔΕΚ-Περιορίζει το πεδίο δράσης των βουλευτών της
06:35 - 15 Ιουνίου 2022
Έναν νέο γύρο ανάδειξής των εσωκομματικών προβλημάτων, που αν δεν λυθούν από τη ρίζα, δεν πρόκειται να πάψουν να ταλαιπωρούν το κόμμα, αναμένεται να προκαλέσει η σημερινή νέα συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ. Η Κεντρική Επιτροπή συνέρχεται στη Λεμεσό, έχοντας στην ατζέντα της τρία θέματα, εξίσου σημαντικά, τόσο για το μέλλον του κόμματος όσο και για τις επιλογές που θα γίνουν ενόψει των Προεδρικών Εκλογών του Φεβρουαρίου του 2023.
Η σημερινή συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής, ορίστηκε για το απόγευμα στο οίκημα της ΔΕΟΚ στη Λεμεσό. Σύμφωνα με την ατζέντα που δόθηκε στη δημοσιότητα, θα την απασχολήσουν οι Προεδρικές Εκλογές, ο Κανονισμός Δεοντολογίας του κόμματος και ο Ειδικός Κανονισμός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο νέος κύκλος στην ΕΔΕΚ, η επιδίωξη των διαφωνούντων και η στάση Σιζόπουλου
Σύμφωνα με πληροφορίες, από την περασμένη εβδομάδα που αποστάλθηκε η πρόσκληση για τη δεύτερη Σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής, προκλήθηκε αναβρασμός μεταξύ των μελών, κυρίως σε σχέση με το τρίτο θέμα, δηλαδή του ειδικού κανονισμού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή η κοινοβουλευτική ομάδα της ΕΔΕΚ, απαρτίζεται από τέσσερις βουλευτές. Τον πρόεδρο του κόμματος, Μαρίνο Σιζόπουλο, τον βουλευτή Λευκωσίας Κωστή Ευσταθίου, τον βουλευτή Πάφου, Ηλία Μυριάνθους και τον βουλευτή Λάρνακας, Ανδρέα Αποστόλου, ο οποίος όμως προέρχεται από τη Συμμαχία Πολιτών.
Οι δύο βουλευτές, ο Κωστής Ευσταθίου και ο Ηλίας Μυριάνθους, ειδικά το τελευταίο διάστημα, μετά την αιφνιδιαστική προκήρυξη του Συνεδρίου και των Εκλογών στα τέλη Απριλίου-αρχές Μαΐου, όχι μόνο διατήρησαν αποστάσεις από τις αποφάσεις του Μαρίνου Σιζόπουλου, αλλά βγήκαν μπροστά καταγγέλλοντας τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται το κόμμα και λαμβάνει αποφάσεις. Μάλιστα προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, Ευσταθίου και Μυριάνθους υπέγραψαν κοινό χαιρετισμό ο οποίος αναγνώστηκε στην συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσαν οι διαφωνούντες του κόμματος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ομήρου στον REPORTER: Μνημείο απολυταρχίας η ΕΔΕΚ σήμερα, μόνη λύση η επανίδρυση
Με εκείνο το μήνυμα τους, συντεταγμένα οι δύο βουλευτές, ζητούσαν παραίτηση της σημερινής ηγεσίας και διεξαγωγή ενός Συνεδρίου στη βάση ενός κοινά αποδεκτού μητρώου και μακριά από αντιπαλότητες και αυθαιρεσίες, σημειώνοντας πως η σημερινή κατάσταση στην οποία περιήλθε το κόμμα δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Με αυτή τους την κίνηση ουσιαστικά οι δύο βουλευτές, επέλεξαν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο στρατόπεδο, διαφωνώντας πλήρως με την ηγεσία του Μαρίνου Σιζόπουλου και συνενώθηκαν με όλα τα υπόλοιπα μέλη του κόμματος, που είτε συμμετείχαν στην Ομάδα Πρωτοβουλίας για τη Σωτηρία και την Ανασυγκρότηση της ΕΔΕΚ, είτε όχι, κατήγγειλαν τη σημερινή ηγεσία για αντιδημοκρατικές και αντικαταστατικές πρακτικές και ζητούσαν νέο Συνέδριο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καυτός Ιούνιος στην ΕΔΕΚ-Κορυφώνεται η σύρραξη ηγεσίας και διαφωνούντων
Τις επόμενες ημέρες, σε μια προσπάθεια να επιλυθεί εσωκομματικά το όλο ζήτημα, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, ζήτησε να συναντηθεί με τους δύο βουλευτές, πράγμα το οποίο όμως δεν συνέβη. Με αυτά τα δεδομένα, τελικά το επόμενο επεισόδιο θα παιχθεί σήμερα στην Κεντρική Επιτροπή, όπου τα μέλη του Σώματος θα κληθούν να λάβουν αποφάσεις για τη δημιουργία ενός ειδικού κανονισμού λειτουργίας της κοινοβουλευτικής ομάδας.
Μάλιστα το περιεχόμενο της εν λόγω πρότασης που θα τεθεί στην Κεντρική Επιτροπή, κοινοποιήθηκε στους δύο βουλευτές, από τους οποίους ζητήθηκαν οι απόψεις τους. Η θέση των δύο βουλευτών, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, είναι κάθετα αντίθετη με την εισαγωγή ενός νέου κανονισμού. Την ίδια ώρα, αυτή η κίνηση του Μαρίνου Σιζόπουλου, ερμηνεύεται ως μια προσπάθεια να περιορίσει το πεδίο δράσης τους στη Βουλής και την ίδια ώρα δοκιμασίας των αντοχών τους, σε μια προσπάθεια να προκαλέσει την αντίδρασή τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άλλα η ΕΔΕΚ, άλλα η ΔΕΟΚ για το ΓεΣΥ
Σημειώνεται, πως επί της ουσίας του ζητήματος, η λειτουργία της κοινοβουλευτικής ομάδας προβλέπεται από το Καταστατικό του κόμματος, το οποίο καθορίζει ρητά τον τρόπο με τον οποίο αυτή εργάζεται. Ωστόσο με τον κανονισμό που προτείνει η ηγεσία της ΕΔΕΚ, ουσιαστικά, θα εισαχθεί ένας ειδικός κανονισμός στον τρόπο λειτουργίας της, ενώ την ίδια ώρα θα την καθιστά υπόλογη στο κόμμα. Μάλιστα, όπως σημειώνουν οι ίδιες πληροφορίες, ο ειδικός κανονισμός θα προβλέπει πως για την κατάθεση μιας πρότασης Νόμου, θα πρέπει πρώτα να υπάρχει έγκριση από τα όργανα του κόμματος.
Όπως είναι αναμενόμενο, η πρόταση αυτή προκαλεί την έντονη διαφωνία των δύο βουλευτών, οι οποίοι πάντως δεν θα συμμετέχουν στη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής. Μάλιστα, σε ένα άλλο επίπεδο, εντός της ΕΔΕΚ, επικρατεί έντονος προβληματισμός και για το γεγονός ότι η Κεντρική Επιτροπή, ένα όργανο που βάσει Καταστατικού προβλέπεται να συνέρχεται μια φορά το τρίμηνο και να μελετά σοβαρά ζητήματα, συνέρχεται για δεύτερη φορά σε περίοδο μόλις τριών εβδομάδων, για να υιοθετήσει αποφάσεις που ουσιαστικά στρέφονται εναντίον των βουλευτών του κόμματος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι τάσεις στην ΕΔΕΚ και τα ζητήματα-κλειδί για συνεργασία με Χριστοδουλίδη