Η Ουκρανία λέει ότι η Ρωσία διεκδικεί μια «τεράστια περιοχή από τη Βαρσοβία έως τη Σόφια»

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση την Τετάρτη να αφήσει τη χώρα του να ξεκινήσει την πορεία προς την ένταξη στο μπλοκ, προειδοποιώντας ότι οι εδαφικές φιλοδοξίες της Ρωσίας εκτείνονται από τη Βαρσοβία έως τη Σόφια.

Σε ομιλία του και στα δύο σώματα του τσεχικού κοινοβουλίου μέσω σύνδεσης βίντεο, ο Ζελένσκι ζήτησε επίσης περισσότερες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

"Η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται μόνο για τις (πόλεις) μας Μαριούπολη, Σιεβιεροντόνετσκ, Χάρκοβο και Κίεβο. Όχι, οι φιλοδοξίες της κατευθύνονται σε μια τεράστια περιοχή από τη Βαρσοβία έως τη Σόφια", είπε, χωρίς να αναφέρει στοιχεία για τον ισχυρισμό του.

«Όπως και στο παρελθόν, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι το πρώτο βήμα που χρειάζεται η ρωσική ηγεσία για να ανοίξει τον δρόμο προς άλλες χώρες, προς την κατάκτηση άλλων λαών».

Η ΕΕ έχει υιοθετήσει έξι πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας και η Ουκρανία επιδιώκει ένα έβδομο πακέτο για να αυξήσει την πίεση στη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει απόφαση σχετικά με το αίτημα της Ουκρανίας για καθεστώς υποψήφιας χώρας αυτή την εβδομάδα, ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ. Η κατοχή του καθεστώτος υποψήφιας χώρας θα ήταν ένα προκαταρκτικό βήμα σε μια μακρά διαδικασία προσχώρησης.

«Το να χορηγηθεί στην Ουκρανία το καθεστώς υποψήφιας χώρας τώρα θα αποδείκνυε ότι η ευρωπαϊκή ενοποίηση είναι πραγματική και ότι οι ευρωπαϊκές αξίες λειτουργούν πραγματικά και δεν αναφέρονται μόνο σε ορισμένα έγγραφα», είπε ο Ζελένσκι.

Είπε ότι ο τσεχικός λαός - μετά τη ναζιστική γερμανική κατοχή κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και δεκαετίες σοβιετικής κυριαρχίας μετά τον πόλεμο - γνώριζε πώς τελειώνει ο συμβιβασμός και τι προκύπτει από τις παραχωρήσεις στην τυραννία.

«Το άτομο που θέλει να αρπάξει τα πάντα δεν θα σταματήσει ποτέ να παίρνει μόνο ένα μέρος από αυτό που θέλει», είπε ο Ζελένσκι. Η Ρωσία δεν σχολίασε αμέσως τις δηλώσεις του.

Στο μεταξύ, η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε την Τετάρτη ότι οι θανατικές ποινές που επιβλήθηκαν σε ξένους μαχητές στην αυτοαποκαλούμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ θα αποτελέσουν «σαφές παράδειγμα σε άλλους μισθοφόρους που πολεμούν για την Ουκρανία».

Δύο Βρετανοί αιχμάλωτοι και ένας Μαροκινός, που πολεμούσαν με με τον ουκρανικό στρατό, καταδικάστηκαν σε θάνατο ως μισθοφόροι από τις υποστηριζόμενες από τη Ρωσία αρχές στην αποσχισθείσα περιοχή στην ανατολική Ουκρανία στις 9 Ιουνίου.

Δυτικοί αξιωματούχοι λένε ότι οι άνδρες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως τακτικοί στρατιώτες που αιχμαλωτίζονται στον πόλεμο και, επομένως, έχουν δικαίωμα προστασίας βάσει των Συμβάσεων της Γενεύης. Οι συγγενείς τους λένε ότι είχαν όλοι συμβόλαιο να πολεμήσουν για την Ουκρανία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Tην πέταξαν έξω από την πτήση επειδή είχε τροφικές αλλεργίες-«Δεν έπρεπε να το είχα πει;»
Δεκαπέντε τραυματίες κυανόκρανοι από την εισβολή του Ισραήλ σε βάση της UNIFIL-Ζητούνται εξηγήσεις
Οι ΗΠΑ στέλνουν στο Ισραήλ αντιπυραυλικό σύστημα απέναντι στην ιρανική απειλή
Συγγνώμη ζήτησε η κυβερνήτης του Μίσιγκαν για βίντεο όπου δίνει πατατάκια αντί για Θεία Μετάληψη
Ισραηλινά άρματα μάχης «εισέβαλαν με τη βία» σε βάση της UNIFIL του ΟΗΕ στον Λίβανο
ΒΙΝΤΕΟ: Νεκρά δύο παιδιά και δύο ενήλικες από έκρηξη σε πρατήριο καυσίμων στην Τσετσενία
Προκαλεί ο Τραμπ-«Ανησυχώ ότι τους επόμενους 3-4 μήνες θα έχουμε Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο»
Ο στρατός του Ισραήλ διέταξε εκκένωση άλλων 21 χωριών στο Λίβανο
Συνεχίζει τις απειλές στο Ισραήλ το Ιράν-«Δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές στην υπεράσπιση του λαού»
Νέα αποκάλυψη για το κτύπημα Χαμάς σε Ισραήλ-Σχεδίαζε επίθεση που θα θύμιζε 11η Σεπτεμβρίου