Καζάνι που βράζει οι αιγοπροβατοτρόφοι για το χαλούμι-Ενημερώνονται από Πρόεδρο

Καζάνι που βράζει είναι και πάλι αιγοπροβατοτρόφοι για το μείζον ζήτημα της κατοχύρωσης του χαλουμιού, ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), μετά την πρόθεση της Κυβέρνησης να δώσει παράταση μέχρι το 2030, για κατοχύρωση του προϊόντος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θέλει παράταση μέχρι το 2030 για εφαρμογή ΠΟΠ στο χαλούμι η Κυβέρνηση

Η συγκεκριμένη πρόθεση, φαίνεται να κατατέθηκε στη σύσκεψη που έγινε την περασμένη Δευτέρα, μεταξύ Προέδρου της Δημοκρατίας, Υπουργού Γεωργίας, Γενικού Εισαγγελέα και τυροκόμων και επαληθεύτηκε στην σύσκεψη της Επιτροπής Γεωργίας, την περασμένη Πέμπτη, κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Γεωργίας.

Η παράταση, θα δοθεί για να συζητήσουν εκ νέου τα εμπλεκόμενα μέρη και να βρουν λύσεις, ωστόσο, θέση των αιγοπροβατοτρόφων είναι ότι η επιστροφή στον διάλογο θα οδηγήσει σε αδιέξοδο, αφού εκφράζουν την άποψη ότι ο διάλογος είναι ανέξοδος και γίνεται για πολλοστή φορά.

Μιλώντας στον REPORTER, ο πρόεδρος του παγκύπριου συνδέσμου αιγοπροβατοτρόφων, Παναγιώτης Κωνσταντίνου, διαμήνυσε ότι έχουν ήδη προβεί σε διαβήματα στον νομικό τους σύμβουλο, για να καθορίσουν τα επόμενα τους βήματα, ενώ εντός των επόμενων ημερών θα έχουν συνεδρία για να συζητήσουν τα νέα δεδομένα που προέκυψαν.

Όπως ανέφερε ο κ. Κωνσταντίνου, «μάθαμε, θα δώσουν παράταση για την εφαρμογή του ΠΟΠ, μέχρι να καταλήξουν σε συμφωνία τα συμβαλλόμενα μέρη. Εμείς καμιά συζήτηση δεν έχουμε μαζί τους και αυτό που είπε ο υπουργός μας βρίσκει εντελώς αντίθετους».

Προχωρήσαμε, είπε «με τον νομικό μας σύμβουλο να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε και από νομικής πτυχής, ενώ θα έχουμε και μια συνεδρία εντός των ημερών. Περιμέναμε τη συνάντηση που είχαμε για την περασμένη Παρασκευή με τον Πρόεδρο, αλλά αναβλήθηκε λόγω της κηδείας της αγαπητής Ζέτας. Είχαμε μια συνεδρία τη Δευτέρα, για να πάρουμε αποφάσεις, όμως την αναβάλαμε, γιατί θα δούμε την Πέμπτη τον Πρόεδρο, ώστε να μας ενημερώσει. Αυτό το πράγμα δεν θα το ανεχτούμε».

Επισήμανε ακόμα ότι «αναστέλλεται η εφαρμογή του ΠΟΠ είπε ο υπουργός, μέχρι να καταλήξουμε σε συμφωνία», ενώ διερωτήθηκε «για ποια συμφωνία αναφέρονται;» Σε εντόνους τόνους, είπε  πως «έχει δεκαπέντε χρόνια που συζητούμε και δεν καταλήγουμε σε κάτι. Οι τυροκόμοι τα θέλουν όλα δικά τους. Περιμέναμε την γνωμάτευση της Γενικής Εισαγγελίας, ήρθε. Τώρα τι να κάνουμε; Να γυρίσουμε το χρόνο πίσω και να αρχίσουμε να συζητάμε πάλι;»

«Δεν μπορούμε να παράξουμε από τη μια μέρα στην άλλη ΠΟΠ»

Από την πλευρά τους, οι τυροκόμοι διαμηνύουν ότι για να παραχθεί το χαλούμι με τις προδιαγραφές που χρειάζονται, απαιτείται χρόνος, αλλά και δεκατρείς αλλαγές, οι οποίες πρέπει να γίνουν, ώστε να μην εμποδίζεται η παραγωγή του χαλουμιού ΠΟΠ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των τυροκόμων, Γιώργο Πέτρου, «δεν μπορούμε να παράξουμε από την μια μέρα στην άλλη ΠΟΠ. Εμείς τους είπαμε ότι για να γίνει ΠΟΠ, πρέπει να γίνουν οι δεκατρείς αλλαγές. Αν δεν γίνουν, δεν μπορούμε να το παράξουμε. Θα έρχονται να μας ελέγχουν μεγάλοι οργανισμοί από το εξωτερικό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σχέδιο στήριξης των τυροκόμων προκήρυξε το Υπ. Γεωργίας-Τι προνοεί

Κληθείς να αναφερθεί στα σημεία που τέθηκαν στη σύσκεψη της περασμένης Δευτέρας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ξεκαθάρισε ότι «η απόφαση που πρέπει να πάρουν είναι να υπάρξει πρόοδος και ανάπτυξη στην οικονομία. Δεν μπορεί να πάρουν μια απόφαση και να μειωθούν οι εξαγωγές από 270 εκατομμύρια σε 70 εκατομμύρια. Να μειωθούν 200 εκατομμύρια εξαγωγές και να πάνε δέκα χιλιάδες άτομα σπίτι τους; Υπάρχει λογικός άνθρωπος που θέλει κάτι τέτοιο; Τους καλούμε να πάρουν μια απόφαση για το καλό του τόπου».

Διαφωνία και για το σχέδιο για τα αδιάθετα χαλούμια

Την ίδια ώρα, διαφωνία ανάμεσα σε αιγοπροβατοτρόφους και τυροκόμους προκύπτει και για το σχέδιο στήριξης των τυροκόμων, που ανακοίνωσε το Υπουργείο Γεωργίας και το οποίο αφορά όσες αδειούχες επιχειρήσεις είχαν πάνω από εκατό χιλιάδες αδιάθετα χαλούμια, πριν την 1η Οκτωβρίου 2021.

Από την μια οι αιγοπροβατοτρόφοι παρότι δεν τους αφορά έμπρακτα το εν λόγω σχέδιο, καταγγέλλουν ότι πρόκειται για χαλούμια παράνομα κατασκευασμένα, εννοώντας ότι δεν είναι στις προδιαγραφές ΠΟΠ, ενώ από την άλλη οι τυροκόμοι κάνουν λόγο για ένα μικρό ποσό που θα λάβουν και το οποίο προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνου, «είπαν να δώσουν αυτά τα χρήματα, γιατί έχουν στοκ από χαλούμι, τα οποία δεν πωλήθηκαν λόγω της πανδημίας. Μακάρι να πάρουν τα λεφτά και να λήξει αυτό το θέμα. Παρόλα αυτά, είναι κάτι εξωπραγματικό. Είναι χαλούμια που είναι παράνομα κατασκευασμένα, χωρίς τις προδιαγραφές και θα έρθουμε να δώσουμε και λεφτά για την παρανομία».

Από την άλλη, ο κ. Πέτρου ανέφερε πως «το σχέδιο βγήκε πριν καιρό και δόθηκε στους τυροκόμους για ένα μέρος των ψυκτικών εξόδων που είχαν για να συντηρήσουν το χαλούμι. Αυτό το ποσό είναι πολύ μικρό και το παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Περίπου είναι 15 σεντ το κιλό, να το φυλάξουν στους ψύκτες, για ένα χρόνια. Πρόκειται για 800 χιλιάδες ευρώ, που θα τα μοιραστούμε όλοι οι τυροκόμοι. Είναι για το κόστος της φύλαξης».

Δειτε Επισης

Κάλυψαν την τρύπα με τα προσωπικά δεδομένα, έμειναν άλλα κενά για τη βία και παρενόχληση στην εργασία
Κόλλησαν οι διαδικασίες για αφαίρεση του συρματοπλέγματος στην Πράσινη Γραμμή
Συνεδρία Υπουργού Γεωργίας με αγροτικές οργανώσεις-Επί τάπητος ανομβρία και επιδότηση γεωργών
Πιθανή διακοπή νερού στα Δημοτικά Διαμερίσματα Κελλιών και Τρούλων την Πέμπτη
Παρέμβαση στην Ελευθεροτυπία λόγω έξωθεν παρεμβάσεων στην ΕΑΚ κατήγγειλαν βουλευτές και δημοσιογράφοι
Εκστρατεία «Δώσε Φως σε μια Ζωή» από ΑΗΚ και Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου
Σύνολο €14,2 εκατ. προσέφερε το «Ένα Όνειρο Μια Ευχή» σε 27 χρόνια δράσης
Συστάσεις για Black Friday από το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Κέντρων Καταναλωτή
Πυρά Παμπορίδη για τα τεκταινόμενα στην Υγεία-«Το γινάτι βγάζει μάτι»
Συζητά με τους γιατρούς ξανά το πρωί της Πέμπτης ο Υπουργός-«Είναι μικρή η διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών»