Επαφές ΠτΒ στη 5η Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων των Μικρών Κρατών Ευρώπης

Την κοινή τους βούληση και πρόθεση για περαιτέρω ενίσχυση των ανταλλαγών μεταξύ των Κοινοβουλίων των δύο χωρών, εξέφρασαν χθες η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου και ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Μονακό Stephane Valeri.  

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων, η κ. Δημητρίου πραγματοποίησε χθες χωριστές συναντήσεις με τον κ. Valeri, την Πρόεδρο του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου Danijela Durović και τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Μάλτας Angelo Farrugia, στο περιθώριο της 15ης Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων των Μικρών Κρατών Ευρώπης, που φιλοξενεί το Κοινοβούλιο του Μονακό, μεταξύ 12 και 14 Ιουνίου 2022.

Κατά την συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου του Μονακό Stephane Valeri επιβεβαιώθηκε εκατέρωθεν η κοινή βούληση για συνέχιση της συνεργασίας και των επαφών μεταξύ Κύπρου και Μονακό, στη βάση των κοινών αρχών και των ομοιοτήτων των δύο μικρών κρατών.

Αναλήφθηκε επίσης κοινή δέσμευση για ανάληψη ενεργειών προς ενδυνάμωση των ανταλλαγών στον τομέα των επενδύσεων και του εμπορείου. Δημητρίου και Valeri εξέφρασαν την κοινή τους βούληση και πρόθεση για περαιτέρω ενίσχυση των ανταλλαγών μεταξύ των Κοινοβουλίων των δύο χωρών, καθώς και για συνέχιση της μεταξύ τους συνεργασίας μέσω της κοινής, ενεργούς τους συμμετοχής στη Διάσκεψη των Προέδρων Κοινοβουλίων Μικρών Κρατών Ευρώπης. Η κ. Δημητρίου ευχαρίστησε επίσης τον κ. Valeri για τις προσπάθειές του για προώθηση της συμμετοχής των γυναικών στο Κοινοβούλιο του Μονακό.

Κατά την συνάντηση με την Πρόεδρο του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου, Danijela Durović, η κ. Δημητρίου εξέφρασε ευχαριστίες για την στήριξη που το Μαυροβούνιο παρέχει στην Κύπρο, σε ότι αφορά στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος, επισημαίνοντας τις θετικές προοπτικές που η επίλυση του προβλήματος θε επιφέρει για ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

 Η κ. Durović επαναβεβαίωσε την θέση αρχών του Μαυροβουνίου σε ό,τι αφορά την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, σημειώνοντας συγκεκριμένα την ανάγκη σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. Εξάλλου, η κ. Δημητρίου σημείωσε ότι η Κύπρος στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία του Μαυροβουνίου και εξέφρασε την ετοιμότητα της Βουλής των Αντιπροσώπων να συνδράμει στις εναρμονιστικές προσπάθειες του Κοινοβουλίου της χώρας.

Κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Μάλτας Angelo Farrugia, η κ. Δημητρίου εξέφρασε ευχαριστίες για τη στάση αρχών που η Μάλτα τηρεί σε ότι αφορά στο Κυπριακό πρόβλημα, στάση την οποία επιβεβαίωσε ο κ. Farrugia, επισημαίνοντας ότι η θέση της Μάλτας υπέρ της επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος εκφράζεται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα εκφράζεται και στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στο οποίο η Μάλτα θα συμμετέχει ως μη μόνιμο Μέλος από τον Ιανουάριο του 2023.

Οι δύο Προέδροι εξήραν επίσης το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων μεταξύ της Κύπρου και της Μάλτας και εξέφρασαν την κοινή τους βούληση για επέκταση και ενίσχυσή τους στο διακοινοβουλευτικό επίπεδο.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Με αναφορές για «μητέρα πατρίδα» των Τουρκοκυπρίων οι δηλώσεις Ερντογάν μετά το Υπουργικό στην Τουρκία
Το ΔΚ αποφάσισε ομόφωνα στήριξη Τατάρ στις «προεδρικές εκλογές»
M. Χατζηπαντέλα: H Κύπρος δεν αξιοποίησε τις δράσεις της ΕΕ, πρέπει να υπάρχουν δύο πτητικά της στην Κύπρο
Ισχυρό αποτύπωμα Χατζηπαντέλα στην Ευρώπη με 21 φακέλους-Ο απολογισμός του πρώτου χρόνου
Πώς απαντά στα περί παραίτησης υπουργών η Κυβέρνηση-«Εκ του αποτελέσματος κανείς δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος»
Νέος χορός αντιδράσεων από κόμματα μετά το διάγγελμα ΠτΔ-«Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, έπρεπε ήδη να αποδοθούν»
Η οργή κατά της Κυβέρνησης, το άτσαλο spin της αδυναμίας και η ανάγκη για ανασχηματισμό
Απολογήθηκε ο Πρόεδρος, «δεν ανταποκριθήκαμε όπως έπρεπε»-Τα δώδεκα μέτρα που εξήγγειλε στο διάγγελμά του
Έτοιμο να συμβάλει στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού το ΑΚΕΛ-«Ν’ αφήσουμε πίσω μας αυταπάτες»
Δέηση για ανεύρεση των οστών του ανθυπολοχαγού Μελιφρονίδη-Κατέθεσε στεφάνι ο ΥΠΑΜ