Έπεσε το πρώτο πρόστιμο για αθέμιτες πρακτικές στα γεωργικά προϊόντα-Πέντε έρευνες

Την πορεία της εφαρμογής του νόμου για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων εξέτασε η Επιτροπή Γεωργίας, η οποία έτυχε μιας πρώτης ενημέρωσης για το κατά πόσον προέκυψαν καταγγελίες, αλλά και πρόστιμα.

Ενώπιον της Επιτροπής βρέθηκε εκπρόσωπος του Τμήματος Γεωργίας, όπως και εκπρόσωποι των αγροτικών οργανώσεων, ώστε να γίνει μια ανταλλαγή απόψεων, αλλά και να διαπιστωθεί κατά πόσον οι παραγωγοί των προϊόντων, είναι ενήμεροι για τον νόμο που ψήφισε η Βουλή και ο οποίος αποτελείται από δεκατρείς αθέμιτες πρακτικές, οι οποίες απαγορεύονται.

Ο Αντώνης Μαζέρης, εκ μέρους του Τμήματος Γεωργίας, εξήγησε ότι έχουν ετοιμάσει τα έντυπα ελέγχων και εκπαίδευσαν το προσωπικό τους, που θα ελέγχει, αναφέροντας ότι προέβησαν μέχρι στιγμής σε τρεις ελέγχους, κατόπιν καταγγελιών και άλλες δύο αυτεπάγγελτες έρευνες.

Σε ότι αφορά στις τρεις υποθέσεις που ερευνήθηκαν κατόπιν καταγγελιών, η μία αφορούσε επαναχρησιμοποιημένα κιβώτια, όπως ανέφερε ο κ. Μαζέρης, τονίζοντας ότι σε επανέλεγχο που έγινε, ο καταγγελθείς, συμμορφώθηκε.

Στη δεύτερη περίπτωση, που αφορούσε το ίδιο αδίκημα, παρότι έγιναν συστάσεις, εντούτοις στον επανέλεγχο δεν συμμορφώθηκε και του επιβλήθηκε πρόστιμο. Η τρίτη σχετιζόταν με πληρωμή για παράδοση σε έμπορο.

Οι αγροτικές οργανώσεις από την πλευράς τους, εξέφρασαν τόσο την ευαρέσκειά τους για την εφαρμογή του νόμου, αλλά και κάποιες ανησυχίες που προκύπτουν. Ο γενικός γραμματέας της ΕΚΑ, Πανίκος Χάμπας, διερωτήθηκε εάν οι αθέμιτες πρακτικές μπορούν να αγγίξουν το πρόβλημα, ενώ ο γενικός γραμματέας της Παναγροτικής Ένωσης, Χρήστος Παπαπέτρου, σημείωσε πως «εκπλήττομαι θετικά που πολύ σύντομα έγιναν κάποια πράγματα. Προχώρησαν σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γιαννάκης Γαβριήλ, διαπίστωσε ότι έγιναν πέντε έλεγχοι και προέκυψαν επτά κατηγορίες. «Ο παραγωγός που πρέπει να κάνει καταγγελίες, είναι ανενημέρωτος». Ίδια ήταν και η θέση του βουλευτή του Δημοκρατικού Συναγερμού, Κυριάκος Χατζηγιάννης.

Ο εκπρόσωπος του Τμήματος Γεωργίας, τόνισε ότι ενημέρωσαν τις οργανώσεις και είναι έτοιμοι να μιλήσουν σε όσους ανταποκρίθηκαν για να τους ενημερώσουν για το νόμο που ψηφίστηκε, ώστε να μπορούν να τον εφαρμόσουν, αλλά και να καταγγέλλουν.

Οι δεκατρείς αθέμιτες πρακτικές

1. Ο αγοραστής να πληρώνει τον προμηθευτή μετά από την πάροδο 30 ημερών για τα αλλοιώσιμα γεωργικά προϊόντα και 60 ημερών για τα υπόλοιπα προϊόντα.

2. Ο αγοραστής να ακυρώνει παραγγελίες αλλοιώσιμων γεωργικών προϊόντων και τροφίμων με προειδοποίηση μικρότερη των 30 ημερών.

3. Ο αγοραστής ή ο προμηθευτής (με εξαίρεση τις περιπτώσεις που συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας) να αλλάζει μονομερώς και αναδρομικά τους όρους της συμφωνίας προμήθειας.

4. Ο αγοραστής να απαιτεί από τον προμηθευτή να πληρώνει για την αλλοίωση ή την απώλεια γεωργικών προϊόντων και τροφίμων που προκύπτει στις εγκαταστάσεις του αγοραστή αφότου η κυριότητα έχει μεταβιβαστεί στον αγοραστή και οι οποίες δεν προκλήθηκαν λόγω αμέλειας ή σφάλματος του προμηθευτή.

5. Ο αγοραστής να κατέχει ή να τοποθετεί γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα ενός προμηθευτή σε κιβώτια συσκευασίας ή μεταφοράς άλλου προμηθευτή.

6. Ο αγοραστής να κατακρατεί επαναχρησιμοποιούμενα κιβώτια συσκευασίας ή μεταφοράς γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, που ανήκουν στην κυριότητα του προμηθευτή, για χρονική περίοδο πέραν των τριάντα ημερών από την ημερομηνία που περιήλθαν στην κατοχή του, με βάση την ημερομηνία που αναγράφεται στο τιμολόγιο πώλησης.

7. Ο προμηθευτής να τοποθετεί γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα σε κιβώτια συσκευασίας ή μεταφοράς άλλου προμηθευτή.

8. Ο προμηθευτής να μην εκδίδει αμέσως τιμολόγια για τα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα που έχει πωλήσει (με εξαίρεση τα προϊόντα για τα οποία για τον καθορισμό της τιμής πώλησης, απαιτείται εργαστηριακή ανάλυση, οπότε στις περιπτώσεις αυτές το τιμολόγιο πρέπει να εκδοθεί εντός 10 ημερών).

9. Ο αγοραστής να απαιτεί πληρωμές από τον προμηθευτή που δεν σχετίζονται με την πώληση γεωργικών προϊόντων και τροφίμων του προμηθευτή.

10. Ο αγοραστής να αρνείται να επιβεβαιώσει γραπτώς τους όρους μιας συμφωνίας προμήθειας μεταξύ του ιδίου και του προμηθευτή και για την οποία ο προμηθευτής ζήτησε γραπτή επιβεβαίωση (με εξαίρεση τις συμφωνίες προμήθειας υπό όρους που αφορούν προϊόντα που παραδίδονται από προμηθευτή που έχει την ιδιότητα μέλους οργάνωσης παραγωγών/συνεταιρισμού).

11. Ο αγοραστής να αποκτά, χρησιμοποιεί ή αποκαλύπτει παράνομα το εμπορικό απόρρητο του προμηθευτή.

12. Ο αγοραστής να απειλεί να πραγματοποιήσει ή να πραγματοποιεί πράξεις εμπορικών αντιποίνων κατά του προμηθευτή.

13. Ο αγοραστής να απαιτεί αποζημίωση από τον προμηθευτή για το κόστος εξέτασης καταγγελιών πελατών, οι οποίες σχετίζονται με την πώληση των προϊόντων του προμηθευτή, για τις οποίες δεν ευθύνεται με οποιοδήποτε τρόπο ο προμηθευτής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Δειτε Επισης

Παρουσίασε το Συνήγορο του Ασθενή ο Δαμιανός-Πυρ ομαδόν για έλλειψη διαβούλευσης
Στήριξη των επαγγελματιών υγείας για την ψυχική τους υγεία ζητά η ΠΑΣΥΝΟ
Πλησιάζει τον στόχο του 50-50 ο Πρόεδρος σε δημόσια αξιώματα-«Ψηλά στις προτεραιότητες η ισότητα των φύλων»
Συνεχίζονται οι εκκενώσεις στο Λίβανο μέσω Κύπρου-Φθάνουν δώδεκα πτήσεις από το Ισραήλ
Σε τροχιά υλοποίησης η Ψηφιακή Ταυτότητα-«Η νομοθεσία μας είναι έτοιμη»
Πάνω από τριάντα χιλιάδες παιδιά ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας στην Κύπρο
Ζητά στήριξη των νοσηλευτών ανήμερα της παγκόσμιας ημέρας ψυχικής υγείας η ΠΑΣΥΝΟ
Η θυματοποίηση γυναικών το 1974-«Έπρεπε να ξύσουμε τις πληγές γιατί μόνο έτσι μπορούμε να τις γιατρέψουμε»
Παρέλαβε επαναχρησιμοποιούμενα παγούρια το Υ. Γεωργίας-Στόχος το Zero Waste to Landfill
Η πρώτη αντίδραση του Ντέμη Χασάμπη για τη βράβευσή του-Ο σχεδιαστής video games, που έλαβε Νόμπελ Χημείας