Στα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα στην Κύπρο αναφέρθηκε στο Συμβούλιο της ΕΕ ο Καδής

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα κράτη μέλη όσον αφορά την κατάσταση της αγοράς γεωργικών προϊόντων λόγω της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία συζήτησαν οι αρμόδιοι Υπουργοί στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο.  

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, την Κύπρο στις εργασίες του Συμβουλίου εκπροσώπησε ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Ανδρέας Γρηγορίου.

Στην παρέμβασή του ο κ. Γρηγορίου κάλεσε την Κομισιόν να προχωρήσει τάχιστα στην υιοθέτηση του νέου μέτρου για δυνατότητα περαιτέρω χρηματοδότησης των γεωργών που έχουν πληγεί, από το ταμείο για την Αγροτική Ανάπτυξη, επισημαίνοντας πως οι επιπτώσεις του πολέμου και οι αυξήσεις στις τιμές των λιπασμάτων, των ζωοτροφών και των καυσίμων έχουν συμπιέσει σημαντικά τα περιθώρια κέρδους για τους παραγωγούς

Ο κ. Γρηγορίου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα αυξανόμενα προβλήματα βιωσιμότητας των επιχειρήσεων του πρωτογενούς τομέα στην Κύπρο. Αναφέρθηκε ακόμα στην προσπάθεια διευκόλυνσης εξαγωγής σιτηρών από την Ουκρανία. Η Κύπρος όπως και άλλα κράτη μέλη εξέφρασαν την άποψη πως η μεταφορά σιτηρών μέσω της θάλασσας θα επιταχύνει την όλη προσπάθεια.

Επίσης η Κύπρος υποστήριξε το αίτημα της Κροατίας για στήριξη γεωργών που έχουν πληγεί από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Στο πλαίσιο της συζήτησης με αφορμή την ενημέρωση για την πρόοδο για τη διαμόρφωση κανονισμού για τις γεωγραφικές ενδείξεις, ο κ. Γρηγορίου υποστήριξε την συμπερίληψη τροποποίησης που να δίνει τη δυνατότητα για επέκταση της δεκαετούς μεταβατικής περιόδου συμμόρφωσης με τις προδιαγραφές γεωγραφικών ενδείξεων για ακόμα πέντε χρόνια, σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Όπως εξήγησε, ο στόχος της τροποποίησης είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων που δυσχεραίνουν την έγκαιρη εφαρμογή μιας γεωγραφικής ένδειξης ή η διαχείριση εκείνων των περιπτώσεων όπου η έγκριση της γεωγραφικής ένδειξης χρειάζεται περισσότερο χρόνο από ότι συνηθίζεται για να ολοκληρωθεί.

Στο πλαίσιο της ανταλλαγής απόψεων για την εφαρμογή των υγειονομικών και περιβαλλοντικών προτύπων της ΕΕ στα εισαγόμενα γεωργικά και αγροδιατροφικά προϊόντα, ο κ. Γρηγορίου εξέφρασε την στήριξη της Κύπρου στη μετάβαση σε βιώσιμα συστήματα τροφίμων.

Τόνισε ωστόσο πως η μετάβαση θα πρέπει να γίνει βαθμιαία, σταδιακά και με γνώμονα την τήρηση των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, καθώς αναμένονται σημαντικές δυσκολίες όσον αφορά την επέκταση των προτύπων της ΕΕ σε τρίτες χώρες.

Ο κ. Γρηγορίου πρόσθεσε επίσης ότι οι ιδιαιτερότητες που αναγνωρίζονται σε γεωργούς τρίτων χωρών ως προς την παραγωγή των προϊόντων τους και τις πιέσεις που προκύπτουν από τα υψηλού επιπέδου ευρωπαϊκά πρότυπα αφορούν και γεωργούς σε περιοχές εντός της ΕΕ. Επεσήμανε ακόμα πως η επισιτιστική ασφάλεια θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στο πλαίσιο της λήψης αποφάσεων για θέματα εμπορίου, ιδιαίτερα σε δύσκολες περιόδους.

Οι 27 Υπουργοί αντάλλαξαν ακόμα απόψεις σε σχέση με την εφαρμογή της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής και σε σχέση με τις αλιευτικές δυνατότητες για το 2023. Στην παρέμβασή του ο κ. Γρηγορίου υπογράμμισε τη σημασία των Περιφερειακών Οργανώσεων Διαχείρισης της Αλιείας στη λήψη μέτρων και συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και τρίτων χωρών, για διασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού.

Αναφέρθηκε ακόμα στο ζήτημα της πλήρους εφαρμογής της υποχρέωσης εκφόρτωσης, ειδικά για τη μικτή αλιεία και σημείωσε ότι θα πρέπει να εξευρεθούν εναλλακτικές λύσεις για υλοποίησή της, η οποία θα οδηγήσει στη μείωση των ανεπιθύμητων αλιευμάτων.

Ο κ. Γρηγορίου αναφέρθηκε ακόμα στις περιβαλλοντικές παραμέτρους που επηρεάζουν την αλιεία, υπογραμμίζοντας τη σημασία ενίσχυσης των προσπαθειών που στοχεύουν στο μετριασμό των αυξανόμενων ανθρωπογενών πιέσεων στον αλιευτικό τομέα, αλλά και την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της παρακολούθησης και ελέγχου των αλιευτικών δραστηριοτήτων.

Δειτε Επισης

Παρουσίασε το Συνήγορο του Ασθενή ο Δαμιανός-Πυρ ομαδόν για έλλειψη διαβούλευσης
Στήριξη των επαγγελματιών υγείας για την ψυχική τους υγεία ζητά η ΠΑΣΥΝΟ
Πλησιάζει τον στόχο του 50-50 ο Πρόεδρος σε δημόσια αξιώματα-«Ψηλά στις προτεραιότητες η ισότητα των φύλων»
Συνεχίζονται οι εκκενώσεις στο Λίβανο μέσω Κύπρου-Φθάνουν δώδεκα πτήσεις από το Ισραήλ
Σε τροχιά υλοποίησης η Ψηφιακή Ταυτότητα-«Η νομοθεσία μας είναι έτοιμη»
Πάνω από τριάντα χιλιάδες παιδιά ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας στην Κύπρο
Ζητά στήριξη των νοσηλευτών ανήμερα της παγκόσμιας ημέρας ψυχικής υγείας η ΠΑΣΥΝΟ
Η θυματοποίηση γυναικών το 1974-«Έπρεπε να ξύσουμε τις πληγές γιατί μόνο έτσι μπορούμε να τις γιατρέψουμε»
Παρέλαβε επαναχρησιμοποιούμενα παγούρια το Υ. Γεωργίας-Στόχος το Zero Waste to Landfill
Η πρώτη αντίδραση του Ντέμη Χασάμπη για τη βράβευσή του-Ο σχεδιαστής video games, που έλαβε Νόμπελ Χημείας