«Καταχρήσεις και ατασθαλίες σε ένα Σύστημα Υγείας που δεν ελέγχονται οι ιατροί»

«Διάβασα δηλώσεις, μ΄ αφορμή τη τρίτη επέτειο από την ίδρυση του ΓεΣΥ… Είπαν μεγάλες κουβέντες και ευχολόγια. Διερωτήθηκα, λένε τόσα αλλά δεν κοιτάνε αυτό που παραπαίει ολόκληρο το Σύστημα Υγεία, τις καταχρήσεις και τις ατασθαλίες από γιατρούς, που δεν έχουν κανένα έλεγχο».

Με τα πιο πάνω λόγια, ο γνωστός καρδιολόγος, δρ Λάκης Αναστασιάδης, εξήγησε τον τρόπο σκέψης του πίσω από την ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην οποία, μεταξύ άλλων, κάνει λόγο για «ανεξέλεγκτους γιατρούς» στην Κύπρο, που προχωρούν σε διάγνωση, θεραπεύουν, χειρουργούν και συμπεριφέρονται όπως θέλουν στον ασθενή, χωρίς κανένα έννομο έλεγχο.

Στην ανάρτησή του μάλιστα ανέφερε, πως οι ατασθαλίες - για τις οποίες γίνεται λόγος το τελευταίο διάστημα - μπορούν να ελεγχθούν μόνο με προσωπικό έλεγχο, κάθε γιατρού. Κάτι που όπως σημειώνει, υπάρχει στη νομοθεσία που διέπει το ΓεΣΥ και υπάρχει ρητή οδηγία για δημιουργία ειδικής επιτροπής που θα αναλαμβάνει τον έλεγχο της ιατρικής πράξης (Quality Control).

Σε μια δεύτερη ανάγνωση των όσων σχολίασε αλλά και πρεσβεύει, ως εν ενεργεία γιατρός για περισσότερα από 40 χρόνια, ο δρ Αναστασιάδης ανέφερε στον REPORTER, πως το πιο βασικό που παραπαίει το σύστημα με σκάνδαλα, ατασθαλίες και καταχρήσεις, είναι ο ιατρικός έλεγχος. «Γιατί ένας γιατρός κατηγορείται ότι γράφει πολλά φάρμακα; Επειδή δεν ασκεί σωστά την ιατρική πράξη. Γιατί ένας γιατρός παραπέμπει ασθενείς σε πολλούς ειδικούς; Επειδή δεν ελέγχεται. Η ουσία είναι να ελέγχεις τον ίδιο τον γιατρό. Όταν δεν υπάρχει έλεγχος, υπάρχει κατάχρηση που σημαίνει χρήματα,  τα οποία ανήκουν στους ασθενείς» εξήγησε.

Σύμφωνα με τον γιατρό, η καθημερινή ιατρική πράξη, είναι σχεδόν αδιέξοδη με το Σύστημα Υγείας. Όπως επισημαίνει, μέσα από αυτό έχει καταργηθεί η καθιερωμένη σχέση ιατρού και ασθενή. «Έχουμε χάσει αυτή την ωραία σχέση, όπου ο ασθενής κατέφευγε στο γιατρό του, ο γιατρός του τον ήξερε, τον γνώριζε, τον εξέταζε και τον παρακολουθούσε. Τώρα, έχουν γίνει όλα μηχανικά. Τηλεφωνάς στον προσωπικό σου ιατρό, του λες θέλω να κάνω αναλύσεις, σου γράφει τις αναλύσεις. Του λες στείλε με στον τάδε γιατρό, σε στέλνει. Δηλαδή, υπάρχουν δεκάδες ίσως και χιλιάδες Κύπριοι που είναι εγγεγραμμένοι σε Προσωπικό Ιατρό και δεν τον έχουν δει. Αυτό δεν είναι ιατρική, είναι τσαπατσουλισμός. Επειδή, είχα εμπειρίες και από το εξωτερικό αλλά και εδώ στην Κύπρο, πήρα πρωτοβουλίες, για να μπουν τα πράγματα σωστά όσον αφορά την ιατρική πράξη, όπως για παράδειγμα το 2000 ήγειρα το θέμα στον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο. Υπήρχε μια νοοτροπία άρνησης για έλεγχο, η οποία πιθανόν να συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Γιατί ενώ το Σχέδιο Υγείας, προβλέπει ρητά, τη δημιουργία επιτροπής ελέγχου των ιατρών, δηλαδή της ιατρικής πράξης, δεν κατόρθωσαν μέχρι σήμερα να το εφαρμόσουν προσκρούοντας, εξ όσον γνωρίζω στη μη συνεργασία των ίδιων των γιατρών».

Θυμάται και το άρθρο του, στο ιατρικό περιοδικό health journal, το 2012, στο οποίο, είχε αναφερθεί για πρώτη φορά στον έλεγχο της ιατρικής πράξης στην Κύπρο. Ήταν μόλις, ιδρύθηκε η πρώτη ιατρική σχολή στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και μόλις ψηφίστηκε η νομοθεσία για το ΓεΣΥ.

«Θέση μου, από πάντα ήταν, πως οι ιατροί πρέπει να ελέγχονται, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες. Σε άλλες χώρες υπάρχει μια τάξη, με Σώματα εγκεκριμένα, τα οποία ελέγχουν τους γιατρούς τους. Πρόκειται, για ιατρική ομάδα που επισκέπτεται τα ιατρεία τους. Γι΄ αυτό λέω πως, η Επιτροπή Ελέγχου θα λύσει σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στο ΓΕΣΥ όσον αφορά ατασθαλίες και καταχρήσεις. Όλα μπορούν να ελεγχθούν με αυτό τον τρόπο, αλλά αυτός ο τρόπος στην Κύπρο θεωρείται βουνό. Πρέπει να ελέγχονται οι παρανομίες, ή του κόβεις τα επιδόματα ή τον στέλνεις για επιμόρφωση», είπε ο δρ Αναστασιάδης.

Ο δρ. Αναστασιάδης, στάθηκε μάλιστα, στο γεγονός πως η Κύπρος είναι η μόνη χώρα που οι ασθενείς δεν γνωρίζουν, για παράδειγμα, τον χειρουργό που θα τους χειρουργήσει. «Σε άλλες χώρες, ο κάθε χειρουργός δίπλα από το όνομά του, έχει τους αριθμούς θανάτων που επέφερε. Ο ασθενής έχει επιστημονική πληροφορία για τον γιατρό του. Επίσης ακούγεται συχνά, πως η χώρα μας κατέχει υψηλά ποσοστά στον αριθμό καισαρικών που γίνονται κάθε χρόνο. Εάν υπήρχε, αυτή η επιτροπή ελέγχου, θα διαπίστωναν μέσα από τους φακέλους των ιατρών, εάν η παραπομπή μιας εγκυμοσύνης σε καισαρική τηρεί τις κατευθυντήριες. Δεν μπορεί, εννέα στις δέκα γυναίκες να έχουν τα ιατρικά προβλήματα που προνοούνται ιατρικά και να παραπέμπονται σε καισαρικές. Ένα άλλο που γίνεται στην Κύπρο είναι πως κάνουν γενικές αναλύσεις τρεις φορές το χρόνο ενώ στο εξωτερικό κάθε τρία χρόνια».

Υπάρχει νομοθεσία που δεν εφαρμόζεται και βρίσκει τείχος από συγκεκριμένους φορείς, τονίζει ο δρ Αναστασιάδης. Στη νομοθεσία, γίνεται αναφορά, για ίδρυση επιτροπής ιατρικού ελέγχου με σκοπό την διασφάλιση υψηλού επιπέδου ιατρικής φροντίδας και τη λήψη καταλλήλων μέτρων σχετικά με συγκεκριμένα περιστατικά, μη άσκησης εύλογης επιδεξιότητας ή προσοχής από μέρους του προμηθευτή. «Αντί να πει το ΓεΣΥ πως θα πάει να βρει τους γιατρούς που κάνουν καταχρήσεις, να τους τιμωρήσει και να τους ελέγξει, θέλει να τους ελέγξει λογιστικά. Θέλουν λέει, για παράδειγμα ένας καρδιολόγος όπως εγώ, να προχωρώ μόνο σε 20 τεστ κοπώσεως τον μήνα. Είναι η ιατρική αριθμοί; Εάν κάποιος ασθενής μου, που χρειάζεται να προχωρήσει σε έλεγχο, είναι ο 21ος τι θα γίνει; Μόνο στην Κύπρο εφαρμόζονται αυτά τα πράγματα. Προχωρούν κάποιοι σε καταχρήσεις και την πληρώνει όλο το Σύστημα».

Ο δρ Αναστασιάδης, τόσο με το άρθρο του, όσο και με τις δηλώσεις του σθεναρά πιστεύει πως, ο μόνος τρόπος να δοθεί τέλος στις καταχρήσεις, είναι η δημιουργία επιτροπής που θα ελέγχει τους ιατρούς. Θα επαναφέρει τόσο την οικονομική τάξη, όσο και την τάξη στην ουσιαστική σχέση που θα πρέπει να έχουν οι ασθενείς με τους Προσωπικούς τους Ιατρούς.

Η ανάρτηση του δρ Αναστασιάδη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Κανονικά θερμοκρασιακά ο Οκτώβριος-Κάτω του 50% η βροχόπτωση
Σκληρή απάντηση Κυβέρνησης σε ΑΚΕΛ-«Η κοινωνία το συνδέει με το Μαρί και την οικονομική κατάρρευση»
Παρουσίασε το Συνήγορο του Ασθενή ο Δαμιανός-Πυρ ομαδόν για έλλειψη διαβούλευσης
Στήριξη των επαγγελματιών υγείας για την ψυχική τους υγεία ζητά η ΠΑΣΥΝΟ
Πλησιάζει τον στόχο του 50-50 ο Πρόεδρος σε δημόσια αξιώματα-«Ψηλά στις προτεραιότητες η ισότητα των φύλων»
Συνεχίζονται οι εκκενώσεις στο Λίβανο μέσω Κύπρου-Φθάνουν δώδεκα πτήσεις από το Ισραήλ
Σε τροχιά υλοποίησης η Ψηφιακή Ταυτότητα-«Η νομοθεσία μας είναι έτοιμη»
Γενικός Εισαγγελέας για παύση Οδυσσέα: Σεβαστά τα όσα ακούμε, αλλά θα πρέπει κάποιος να διαβάσει την απόφαση
Χτυπήθηκε την ώρα που αθλείτο ο άτυχος 31χρονος-Είχε κάνει χρήση κάνναβης ο οδηγός του οχήματος
Κάθετος ο Πρόεδρος για την τριμερή-«Δεν με ενδιαφέρει ούτε το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, ούτε οι καταγγελίες»