Οι πυλώνες της υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη και πώς θα τρέξει τον προεκλογικό

Μια νέα σελίδα αρχίζει αυτή την εβδομάδα για το επιτελείο του Νίκου Χριστοδουλίδη το οποίο σιγά σιγά μπαίνει σε κανονικότητα προεκλογικής περιόδου. Μετά από ένα σύντομο ταξίδι στην Ελλάδα, όπου είχε την ευκαιρία να μιλήσει με Κύπριους και Ελλαδίτες, σε συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στις δύο μεγάλες πόλεις, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ο Νίκος Χριστοδουλίδης εγκαινιάζει ένα νέο κύκλο επίσημων επαφών.

Την ώρα που στα κόμματα του Κέντρου τρέχουν οι διεργασίες για τις επιλογές τους ενόψει των τελικών αποφάσεων, ο ανεξάρτητος υποψήφιος εμφανίζεται έτοιμος να συναντηθεί και να διαβουλευθεί, τόσο με τα πολιτικά κόμματα όσο και με κοινωνικούς εταίρους και φορείς, θεσμικούς αξιωματούχους και προσωπικότητες. Αυτός ο νέος γύρος επίσημων επαφών του κ. Χριστοδουλίδη, είναι και αυτός που σε σημαντικό βαθμό θα καθορίσει τις όποιες συνεργασίες, με το περιβάλλον να είναι ναι μεν ευνοϊκό αλλά την ίδια ώρα και πολύ σύνθετο, χωρίς κανείς να μπορεί από τώρα να προβλέψει την τελική έκβαση των προσπαθειών.

Σε οργανωτικό επίπεδο, πέραν από τις δημόσιες παρεμβάσεις που θα πυκνώσουν τις επόμενες ημέρες λόγω των συναντήσεων, ο Νίκος Χριστοδουλίδης και το επιτελείο του εργάζονται πυρετωδώς για να ολοκληρώσουν το κείμενο των προγραμματικών θέσεων. Αυτή η διαδικασία δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί άμεσα αν και σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται ακόμα υπό διαμόρφωση. Κι αυτό διότι το τελικό κείμενο θα παρουσιασθεί, μόνο όταν ολοκληρωθεί ο διάλογος που είναι σε εξέλιξη με τους πολίτες όσο και οι επαφές με τους κοινωνικούς εταίρους και τα κόμματα, αφού μέσα από αυτές το πρόγραμμα του Νίκου Χριστοδουλίδη θα διανθιστεί με τις προτάσεις που θα ακούσει και θεωρεί πως είναι προς την ορθή κατεύθυνση.

Πάντως, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο επιτελείο του κ. Χριστοδουλίδη, η διαμόρφωση του προγράμματος βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο και για αυτό έχουν εργαστεί ειδικές ομάδες που συστάθηκαν και απαρτίζονται από εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, τεχνοκράτες, ακαδημαϊκούς, επαγγελματίες και επιστήμονες. Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται και η προσπάθεια σε οργανωτικό επίπεδο σε σχέση με τη λειτουργεία και στελέχωση επιτελείων σε όλες τις Επαρχίες. Αυτή τη στιγμή λειτουργεί το κεντρικό επιτελείο στη Λευκωσία, ενώ στις επαρχίες υπάρχουν διάφοροι πυρήνες που το επόμενο διάστημα θα στεγασθούν σε επιτελεία. 

Ένα από τα σημεία που δέχθηκε κριτική το τελευταίο διάστημα ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ήταν για το γεγονός ότι δεν έκανε δημόσιες παρεμβάσεις για θέματα της επικαιρότητας που άπτονται και των καθηκόντων που μέχρι πρόσφατα είχε στο Υπουργείο Εξωτερικών. Ειδικά μετά τις νέες προκλήσεις των Τούρκων στην Αμμόχωστο, πολλοί ήταν αυτοί που πρόσεξαν την απουσία δημόσιων τοποθετήσεων του επί του θέματος, με τους πιο κακόπιστους μάλιστα να υπενθυμίζουν τη δήλωση του για πυροτέχνημα των Τούρκων. Πάντως, σύμφωνα με στενούς του συνεργάτες στο μέλλον αυτό θα αλλάξει και όταν όλα είναι έτοιμα σε οργανωτικό επίπεδο, τότε θα εκδίδονται καθημερινά και ανακοινώσεις και δελτία Τύπου για ζητήματα εξόχως πολιτικά που αφορούν ή αγγίζουν την κοινωνία, ή αλλά θέματα της επικαιρότητας.

Πάντως αυτό που σημειώνουν οι ίδιες πηγές, είναι πως σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αναμένεται από τον Νίκο Χριστοδουλίδη και το επιτελείο του, ότι θα ακολουθήσουν τακτικές που ειδικά κατά τη διάρκεια προεκλογικών περιόδων πυκνώνουν ακόμη περισσότερο, λαϊκισμού ή ισοπεδωτικής κριτικής για τον οποιοδήποτε. Άλλωστε, σημειώνουν πως από την πρώτη στιγμή, ο ίδιος ο υποψήφιος ξεκαθάρισε πως δεν θα παίξει το παιχνίδι του λαϊκισμού, εξηγώντας πως θα πορευθεί με έναν διαφορετικό τρόπο, κυρίως με παράθεση θέσεων και απόψεων, χωρίς να σπιλώνει το όνομα ανθυποψηφίων του ή των μελών των επιτελείων του. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εγκαινιάζει κύκλο επαφών με κόμματα, κοινωνικούς εταίρους και αξιωματούχους ο Χριστοδουλίδης

Οι πρώτοι τέσσερις πυλώνες

Πάντως ήδη στην επίσημη ιστοσελίδα της καμπάνιας του Νίκου Χριστοδουλίδη βρίσκονται από χθες οι τέσσερις πυλώνες της υποψηφιότητας οι οποίοι είναι, ο πυλώνας άνθρωπος, ο πυλώνας πολιτεία, ο πυλώνας επιχειρήσεις και ο πυλώνας πλανήτης.

Ο πρώτος πυλώνας που αφορά τον άνθρωπο, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα υγείας, εκπαίδευσης και πολιτισμού, την κοινωνική πρόνοια, τους νέους και τη μετανάστευσή. Σε ότι αφορά την υγεία, τονίζεται η ανάγκη για να θωρακιστεί το ΓΕΣΥ το οποίο χαρακτηρίζεται μια από τις σημαντικότερες κοινωνικές Μεταρρυθμίσεις, η οποία χρήζει αναβάθμισης και ενίσχυσης προς όφελος του πολίτη. Για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό υπογραμμίζεται η ανάγκη για διαμόρφωση ενός εκπαιδευτικού συστήματος στο οποίο το κάθε παιδί, η κάθε νέα και ο κάθε νέος θα έχουν την ευκαιρία να καλλιεργούν τα ταλέντα και τις ικανότητές τους στο µέγιστο βαθµό, µέσω ευέλικτων και καινοτόμων διαδικασιών µάθησης, Οι προτάσεις αφορούν όλες τις βαθµίδες της εκπαίδευσης και περιλαμβάνουν τη συνεχή επιµόρφωση των εκπαιδευτικών και την ολιστική αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου.

Στον τομέα του κράτους πρόνοιας  και των ίσων ευκαιριών για όλους καταγράφεται ως προτεραιότητα ο εκσυχρονισμός. Οι προτάσεις του επιτελείου Χριστοδουλίδη στοχεύουν στην αξιοπρεπή διαβίωσή τους, µέσω συγκεκριµένων µέτρων, όπως τον εκσυγχρονισµό των υφιστάµενων δοµών, σχεδιασµό και δηµιουργία νέων όπου χρειάζεται, και ανασχεδιασµό των επιδοµάτων ώστε να είναι πιο αποδοτικά και ωφέλιµα. Αναφορές υπάρχουν και για την ισότητα των φύλων, την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, την ισότητα και τη διαφορετικότητα, καθώς και το ζήτημα της υπογεννητικότητας, για τον οποίο προτείνεται ολοκληρωμένη στρατηγική. Για τους νέους, τονίζεται η ανάγκη για έµπρακτη συµµετοχή τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων, και τη δηµιουργία καλύτερων συνθηκών απασχόλησης, παροχής ευκαιριών άσκησης επιχειρηµατικής δραστηριότητας και διευκολύνσεων στέγασης των νέων µας.

Για τη μετανάστευση σημειώνεται ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα στοχεύσει σε ένα πιο αποτελεσματικό σύστημα εξέτασης αιτήσεων πολιτικού ασύλου, ταχείς επιστροφές των µη δικαιούχων αλλά και στην ομαλή ένταξη δικαιούχων διεθνούς προστασίας στην κυπριακή κοινωνία και στην αξιοποίησή τους στην αγορά εργασίας όπου υπάρχουν ανάγκες.

Ο δεύτερος πυλώνας που αφορά την Πολιτεία, καταπιάνεται τον τρόπο λειτουργίας του κράτους, όπου σημειώνεται η ανάγκη  για τη δημιουργία επιπλέον µμηχανισμών που θα επιτρέπουν την εύρυθμή λειτουργία του Κράτους µε τρόπο δίκαιο, διαφανή και αποτελεσματικό, µε προσήλωση στην πιστή και αποτελεσµατική εφαρµογή των νόµων. Επιπλέον στοχεύει στη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών και των  επιχειρήσεων, την εισαγωγή σύγχρονων τρόπων ελέγχου βάσει καλών πρακτικών από άλλες χώρες, και υιοθέτηση της αναπτυξιακής προσέγγισης στη δημόσια υπηρεσία.

Στον τρίτο πυλώνα που αφορά τις επιχειρήσεις, σημειώνεται πως μέσα από τις προτάσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη και σε συνεργασία µε όλους τους φορείς, θα αντιµετωπίσουµε τις υφιστάµενες και επερχόµενες προκλήσεις, υλοποιώντας στοχευµένες δράσεις για να επιτύχουµε µια ισχυρή οικονοµία η οποία θα είναι βιώσιµη και καινοτόµα. Αυτό θα υλοποιηθεί µέσα από ένα νέο µοντέλο οικονοµικής ανάπτυξης, βασισµένο στη Στρατηγική 2035 και εναρµονισµένο µε την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συµφωνία, διευρύνοντας την παραγωγική βάση και επιτυγχάνοντας σταθερό ρυθµό ανάπτυξης και µια οικονομία ανθεκτική στις εξωτερικές κρίσεις.

Μάλιστα δίδεται βαρύτητα σε συγκεκριμένους τοµείς, όπως Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνιών, Ελαφριά Βιομηχανία και Τριτοβάθµια εκπαίδευση καθώς επίσης και πολιτικής που θα προωθούν τη δηµιουργία νεοφυών επιχειρήσεων σε συγκεκριµένους υποσχόμενους υποτοµείς, όπως τεχνητή νοηµοσύνη, αυτοµατοποίηση διαδικασιών, κυβερνοασφάλεια, blockchain, microchip design.

Το νέο αναπτυξιακό μοντέλο που προτείνεται βασίζεται σε µια σειρά µμεταρρυθμίσεων, πολλές από τις οποίες υλοποιούνται µμέσα από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου με ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία µμηχανισμών παρακολούθησης τόσο της αποτελεσματικής υλοποίησης των προτάσεων και µμεταρρυθμίσεων όσο και της αναδιαμόρφωσης του αναπτυξιακού µμοντέλου έτσι ώστε να αντικατοπτρίζει τις τοπικές και διεθνείς κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις και τάσεις.

Ο τέταρτος και τελευταίος πυλώνας καταπιάνεται με μια σειρά ζητημάτων που αρχίζει από το θέμα του περιβάλλοντος και της ενέργειας και καταλήγει στο Κυπριακό.

Σε ότι αφορά την ενέργεια το επιτελείο Χριστοδουλίδη προτείνει μια ενεργειακή στρατηγική σε τρεις κατευθύνσεις:

  • Tο άνοιγµα της εσωτερικής αγοράς ηλεκτρισµού και η θέσπιση απλοποιηµένων διαδικασιών, σε παραγωγούς και προµηθευτές ΑΠΕ και φυσικού αερίου.
  • H προώθηση των καθαρών µεταφορών, οι οποίες συµβάλλουν µε σχεδόν 50% στις εκποµπές διοξειδίου του άνθρακα και συνδέονται άµεσα µε το κόστος της ενέργειας.
  • H αξιοποίηση των υδρογονανθράκων ως µεταβατική πηγή ενέργειας µέχρι τη µετάβαση της χώρας στην πράσινη ενέργεια.

Σε ότι αφορά τη γεωπολιτική στάση της Κύπρου, προτείνεται η ενίσχυση των τριμερών και διμερών συνεργασιών της Κύπρου, η αναβάθμιση του ρόλου του Υπουργείου Εξωτερικών με ανθρώπινο δυναμικό και πόρους, η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της Κύπρυ µε αύξηση των αµυντικών δαπανών, θεσµοθέτηση των αµυντικών συνεργασιών µε τρίτες χώρες και την αξιοποίηση των ευκαιριών που προκύπτουν µέσα από την ιδιότητά µας ως Κράτος Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέλος σε ότι αφορά το Κυπριακό τονίζεται πως η παρούσα κατάσταση πραγµάτων δεν µπορεί να αποτελεί τη λύση του προβλήµατος, ενώ σημειώνεται πως η διχοτόµηση, η συνοµοσπονδία, η κυριαρχική ισότητα δύο οντοτήτων και τα δυο κράτη δεν αποτελούν επιλογή σε σχέση µε την επίλυση του κυπριακού προβλήµατος και ούτε µπορούν να αποτελούν αντικείµενο συζήτησης.

«Θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια για επανέναρξη ουσιαστικών συνοµιλιών µε στόχο τη λύση, που θα αποκαθιστά την ενότητα της πατρίδας µας, του εδάφους της, του λαού της και των θεσµών της σε ένα διζωνικό, δικοινοτικό και δηµοκρατικό οµοσπονδιακό κράτος όπου τα ανθρώπινα δικαιώµατα και η ασφάλεια των Ελληνοκυπρίων, των Τουρκοκυπρίων, των Μαρωνιτών, των Αρµενίων και των Λατίνων θα τυγχάνουν πλήρους σεβασµού», προστίθεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Δειτε Επισης

Οι Τούρκοι κάνουν χάρτες για ΑΟΖ με τη Συρία λες και η Κύπρος δεν υπάρχει
Απαντά για τη συμφωνία Τουρκίας-Συρίας το Προεδρικό-«Θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές δίκαιο»
Απαντά στην Άγκυρα η Αθήνα-«Πρόκειται για ευρωπαϊκά σύνορα, είμαστε σε επικοινωνία με την Κύπρο»
Πληροφορίες ότι η Τουρκία υπογράφει συμφωνία για ΑΟΖ με τη νέα κυβέρνηση της Συρίας
Χρονιά αλλαγών για ΤΑ το 2025-Καθορίζονται καθήκοντα αντιδημάρχων, ανοίγει ζήτημα χορηγιών σε δήμους
Η αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ, τα πάθη με ελαφρύ ύπνο και η καθυστέρηση στις εκλογές
Για παραβίαση «εθνικού εναέριου χώρου» από γαλλικά μαχητικά, κάνει λόγο το «υπεξ»
Αναχώρησαν από το λιμάνι Λεμεσού 1200 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Γάζα
Διόρισε Ειδική Εκπρόσωπο για Θρησκευτικές Ελευθερίες και Προστασία Μειονοτήτων στην Μέση Ανατολή ο ΠτΔ
Δεν έλαβε ακόμη απάντηση ο ΠτΔ για την ημερομηνία της συνάντησης με Τατάρ-«Έχουμε και εμείς κόκκινες γραμμές»