Ανακοίνωση ΥΠΕΞ για την άσκηση με Ισραήλ-«Αυστηρά αμυντική, δεν στρέφεται εναντίον κανενός»

Διευκρινίσεις σχετικά με τη στρατιωτική άσκηση «Αγαπήνωρ 2022», που βρίσκεται σε εξέλιξη, υποχρεώθηκε να δώσει το Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο ξεκαθαρίζει πως είναι αυστηρά αμυντικού χαρακτήρα και δεν στρέφερεται εναντίον καμίας άλλης χώρας στην περιοχή. 

«Από τις 29 Μαΐου μέχρι τις 2 Ιουνίου 2022, λαμβάνει χώρα στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας η άσκηση «ΑΓΑΠΗΝΩΡ 2022», με τη συμμετοχή ναυτικών, χερσαίων και εναέριων μέσων της Εθνικής Φρουράς και των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων», σημειώνει το Υπουργείο Εξωτερικών.  

Η άσκηση, συνεχίζει το ΥΠΕΞ, «εντάσσεται στο τακτικό πρόγραμμα Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κράτους του Ισραήλ. Σκοπός της άσκησης είναι η ενίσχυση της αμυντικής ετοιμότητας της Εθνικής Φρουράς. Η άσκηση βασίζεται σε υποθετικά σενάρια και δεν στρέφεται εναντίον καμία άλλης χώρας στην περιοχή».

«Οι αμυντικές ικανότητες της Κύπρου είναι αυστηρά αμυντικού χαρακτήρα, καθώς αντιμετωπίζουμε διαρκή απειλή στο έδαφος μας από τις δυνάμεις κατοχής της Τουρκίας και δεν συνιστούν καμία απειλή για τους εταίρους μας στην περιοχή», καταλήγει. 

Εξάλλου, η άσκηση η οποία εντάσσεται στο ετήσιο πρόγραμμα αμυντικής συνεργασίας Κύπρου – Ισραήλ, διεξάγεται με τη συμμετοχή πλωτών, πτητικών και χερσαίων δυνάμεων της Εθνικής Φρουράς και των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ. 

Σκοπός της άσκησης είναι η συνεκπαίδευση των Επιτελείων και δυνάμεων των δύο χωρών, η επαύξηση της διαλειτουργικότητας και της ετοιμότητάς τους και η αναβάθμιση της ήδη υπάρχουσας μακροχρόνιας στρατιωτικής συνεργασίας. Η άσκηση η οποία βασίζεται σε υποθετικό σενάριο  αποτελεί  περαιτέρω εξέλιξη αυτής της συνεργασίας, συμβάλλοντας στην ειρήνη και την περιφερειακή σταθερότητα.

Στο πλαίσιο της άσκησης, τη Δευτέρα, 31 Μαΐου 2022, διεξήχθηκε, παράλληλα με άλλες δραστηριότητες, διακλαδική άσκηση διπλής ενεργείας, στην οποία συμμετείχαν τμήματα της Εθνικής Φρουράς και των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (ΙΕΔ). Η άσκηση εξέτασε το σενάριο επιθετικής ενέργειας για εξάλειψη αεροπρογεφυρομάτων τα οποία δημιούργησαν τμήματα καταδρομών των ΙΕΔ και της Διοίκησης Καταδρομών της ΕΦ. Την επιθετική ενέργεια εκτέλεσε η ΧΧ Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία συγκροτημένη σε Τακτικά Συγκροτήματα Επιλαρχίας με μικτά πληρώματα, υποστηριζόμενη από ελικόπτερα Apache της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας και ελικόπτερα Mi-35 της Διοίκησης Αεροπορίας του ΓΕΕΦ.

Την άσκηση παρακολούθησε ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, ο Υπαρχηγός Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Χρυσηλίου, ο Υπαρχηγός των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων Υποστράτηγος Herzi Halevi και ο Αρχηγός Χερσαίων Δυνάμεων Υποστράτηγος Tamir Yadaie, στην παρουσία της Ιεραρχίας του ΓΕΕΦ και υψηλόβαθμων αξιωματικών των ΙΕΔ.

Το βράδυ της ίδιας μέρας ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, υποδέχθηκε τον Ισραηλινό ομόλογό του, Αντιστράτηγο Avi Kohavi, ο οποίος επισκέφθηκε την Κύπρο για να παρακολουθήσει σενάρια της άσκησης. Την επομένη μέρα, οι δύο Αρχηγοί είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση κατά τη διάρκεια της οποίας  συζήτησαν την εξέλιξη της άσκησης και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα μέχρι στιγμής αποτελέσματά της. Επιπλέον, συζήτησαν τις επιμέρους πτυχές της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.  

Δειτε Επισης

Συνεργασία με Ελλάδα και Ισραήλ για θέματα πολιτικής προστασίας προωθεί ο Χριστοδουλίδης
Συνεχίζουν οι αντιδράσεις στα κατεχόμενα για τους προπηλακισμούς Τατάρ στο Λονδίνο
Λ. Φουρλάς: Με επίκεντρο τον άνθρωπο, στόχος κανείς να μην μείνει πίσω
Έπεσαν οι υπογραφές Ε.Φ. με Νιου Τζέρσεϊ-«Οι σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ δεν ήταν ποτέ πιο ισχυρές»
Οι δυο ειδικοί σύμβουλοι που διόρισε ο Χριστοδουλίδης-Θα παρέχουν υπηρεσίες αμισθί
Στα κατεχόμενα την Παρασκευή ο Οκτάι-Υπογράφει πρωτόκολλο οικονομικής συνεργασίας
Πράσινο Ευρωκοινοβουλίου για ενίσχυση δεξιοτήτων και ανταγωνιστικότητας των εργαζομένων
Ανέλυσαν την πρωτοβουλία του Προέδρου τα κόμματα-Συστήνεται Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας
Εκμεταλλεύεται τις αποδοκιμασίες Ε/κ φοιτητών ο Τατάρ-«Δεν ανέχονται τη φωνή των Τ/κ»
Μ. Χατζημανώλη: Αντιμετώπιση και με δεύτερο τουρκικό εμπάργκο η κυπριακή Ναυτιλία