Καμπανάκι κινδύνου από τον ΠΟΥ-«Επιδημίες όπως η ευλογιά των πιθήκων γίνονται συχνότερες»

Τα ξεσπάσματα ενδημικών ασθενειών, όπως η ευλογιά των πιθήκων και ο αιμορραγικός πυρετός Lassa, είναι πλέον συχνότερα και πιο επίμονα, προειδοποίησε σήμερα ο διευθυντής υγειονομικών κρίσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Μάικ Ράιαν.

Εξαιτίας της κλιματική αλλαγής, που έχει κάνει εντονότερα φαινόμενα όπως της ξηρασίας, άνθρωποι και ζώα αλλάζουν τις συνήθειές τους όσον αφορά την αναζήτηση τροφής. Ως αποτέλεσμα, ασθένειες που συνήθως προσβάλλουν τα ζώα μεταδίδονται συχνότερα σε ανθρώπους, σημείωσε.

«Δυστυχώς, τόσο η εμφάνιση (τέτοιων) ασθενειών όσο και οι παράγοντες επιδείνωσής τους έχουν αυξηθεί», δήλωσε ο αξιωματούχος του ΠΟΥ.

«Ίσως η εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων να μην μπορεί να περιοριστεί πλήρως»

«Δεν είναι ακόμη σαφές εάν η εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων μπορεί να περιοριστεί πλήρως» προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο στόχος του ΠΟΥ είναι να περιορίσει την εξάπλωση σταματώντας τη μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο, στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

«Τα εργαλεία για τη διαχείριση της νόσου, όπως τα άμεσα διαθέσιμα διαγνωστικά μέσα, τα εμβόλια και οι θεραπείες, πιθανότατα δεν θα είναι αμέσως ή ευρέως προσβάσιμα», ανέφερε ο Οργανισμός σε μια ανακοίνωσή του.

Περισσότερες από 20 χώρες, όπου η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι ενδημική, έχουν αναφέρει κρούσματα τις τελευταίες εβδομάδες. Περισσότερα από 300 επιβεβαιωμένα ή ύποπτα κρούσματα έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη.

Πηγή: Πρώτο Θέμα 

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές προκάλεσαν ζημιές σε πολεμικά αεροπλάνα με προορισμό το Ακρωτήρι
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών θα απευθυνθεί στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ
Πεζεσκιάν: Μόνος τρόπος να τερματιστεί ο πόλεμος είναι να σταματήσουμε άνευ όρων την επιθετικότητα του Ισραήλ
Τι θα συμβεί αν οι ΗΠΑ βομβαρδίσουν το Ιράν-Εμπειρογνώμονες προειδοποιούν για τα πιθανά σενάρια
Συγκλονίζει η ιστορία επτάχρονης-Διαγνώστηκε με σπάνιο καρκίνο, πήγε στο Ισραήλ για θεραπεία και πέθανε σε πυραυλική επίθεση
Χαμενεΐ: Τιμωρούμε το Ισραήλ αυτή τη στιγμή
Εντός δύο εβδομάδων η απόφαση Τραμπ για Ιράν-Δίνει περιθώριο στη διπλωματία, συνάντηση στην Ελβετία
Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον πόλεμο ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ αποσύρουν δεκάδες αεροσκάφη από βάση στο Κατάρ
LIVE: Νέοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ σε νοσοκομείο στην Τεχεράνη-Νεκρός πυρηνικός επιστήμονας