Ανησυχία Λιβάνου για την άσκηση «Αγαπήνωρ-2022»-Ζήτησε διευκρινίσεις από τη Λευκωσία

Για λιβανικές ανησυχίες για την άσκηση «Αγαπήνωρ-2022» έκανε λόγο την Τετάρτη η κρατική ραδιοφωνία του Ισραήλ, μεταδίδοντας νωρίτερα το απόγευμα ότι η πρέσβειρα του Λιβάνου στην Λευκωσία ζήτησε διευκρινίσεις από το κυπριακό Υπουργείο Άμυνας για το κατά πόσον η κοινή κυπριακή-ισραηλινή άσκηση περιλαμβάνει σενάριο επιχείρησης των ισραηλινών δυνάμεων εντός λιβανικού εδάφους.

Σύμφωνα με την ισραηλινή κρατική ραδιοφωνία, και όπως επιβεβαίωσε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος του Υπουργείου, ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου Χαράλαμπος Πετρίδης διαβεβαίωσε πριν την έναρξη της άσκησης την πρέσβειρα του Λιβάνου ότι όλα τα σενάρια της άσκησης έχουν αμυντικό χαρακτήρα και αποσκοπούν στη διατήρηση της ετοιμότητας του προσωπικού της Εθνικής Φρουράς, ενώ συμπλήρωσε πως με το πέρας της άσκησης θα εκδοθεί λεπτομερής ανακοίνωση από το ΥΠΑΜ.

Με τη συμμετοχή της Εθνικής Φρουράς και των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων η άσκηση «ΑΓΑΠΗΝΩΡ-2022»

Με τη συμμετοχή ναυτικών, χερσαίων και εναέριων μέσων της Εθνικής Φρουράς και των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων διεξάγεται από τις 29 Μαΐου μέχρι τις 2 Ιουνίου στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας η άσκηση «ΑΓΑΠΗΝΩΡ-2022», με το Υπουργείο Εξωτερικών να σημειώνει ότι βασίζεται σε υποθετικά σενάρια και δεν στρέφεται εναντίον καμίας άλλης χώρας στην περιοχή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, η άσκηση εντάσσεται στο τακτικό πρόγραμμα Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Κράτους του Ισραήλ, ενώ σκοπός της είναι η ενίσχυση της αμυντικής ετοιμότητας της Εθνικής Φρουράς.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται επίσης πως η άσκηση βασίζεται σε υποθετικά σενάρια και δεν στρέφεται εναντίον καμίας άλλης χώρας στην περιοχή, ενώ σημειώνεται πως οι αμυντικές ικανότητες της Κύπρου είναι αυστηρά αμυντικού χαρακτήρα, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει διαρκή απειλή στο έδαφός της από τις δυνάμεις κατοχής της Τουρκίας και δεν συνιστούν καμία απειλή για τους εταίρους της στην περιοχή.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές