Ξεκάθαρο το Βερολίνο-«Η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας δεν είναι ανεκτή»

Η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας δεν είναι ανεκτή, δήλωσε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Μπίχνερ, απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ στο Βερολίνο, σημειώνοντας ότι τασσόμαστε υπέρ της επίλυσης προβλημάτων μέσω συνομιλιών και όχι με κλιμάκωση της έντασης.

Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βόλφγκανγκ Μπίχνερ, αναφέρθηκε σήμερα στην κυβερνητική ενημέρωση στη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες στο περιθώριο του Συμβουλίου της ΕΕ ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, όπου – όπως είπε- συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ αναφορικά με το περιεχόμενο της συνάντησης αυτής, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως «ο Καγκελάριος είναι της άποψης ότι, κυρίως εν όψει της επίκαιρης κατάστασης, είναι επιβεβλημένο, όλοι οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ να αποφύγουν τις μεταξύ τους προκλήσεις».

«Η παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου και οι πτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά δεν είναι σωστές», σημείωσε.

Ο κ. Μπίχνερ πρόσθεσε ότι «το κλείσιμο της πόρτας σε συνομιλίες με άλλους συμμάχους είναι αντιπαραγωγικό και αντιστρατεύεται το πνεύμα της Συμμαχίας». Σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι προς το συμφέρον όλων η καλλιέργεια καλών και σταθερών σχέσεων με αλληλοσεβασμό για την αναζήτηση κοινών λύσεων σε ανοιχτά ζητήματα μέσω διαλόγου και σε πνεύμα σχέσεων καλής γειτονίας».

Ερωτηθείς δε για τις τουρκικές δηλώσεις αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας και κυβέρνησης, σημείωσε ότι «η Γερμανία έχει υποστηρίξει και στο παρελθόν την επίλυση των ανοιχτών ζητημάτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε εμπιστευτικό διάλογο και στη βάση του διεθνούς δικαίου. Και είμαστε πρόθυμοι πάλι να την υποστηρίξουμε, στο βαθμό που θα κριθεί χρήσιμο από τις δύο πλευρές».

«Αλλά θέλω να καταστήσω σαφές ότι η αμφισβήτηση της κυριαρχίας κρατών – μελών της ΕΕ δεν μπορεί για εμάς να γίνει ανεκτή», σημείωσε, προσθέτοντας παράλληλα ότι «τασσόμαστε υπέρ της επίλυσης προβλημάτων μέσω συνομιλιών και όχι με κλιμάκωση της έντασης».

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Μήνυμα του Ισραηλινού Πρέσβη στην Κύπρο-«Είμαι καλά, ψευδής η είδηση απαγωγής μου»
Το μήνυμα Γκουτέρες για την 1η Οκτωβρίου-«Τώρα είναι η ώρα για αλληλεγγύη και κοινές λύσεις»
Κ. Σακελαροπούλλου: Αναγκαία η συμπόρευση Ελλάδας-Κύπρου ενόψει προκλήσεων
Ανασκοπεί την κατάσταση το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας-Σε επαφή με τα γειτονικά κράτη η Κυβέρνηση
Αυτόματη η παραχώρηση πολεοδομικής βεβαίωσης σε αναπτύξεις χαμηλού ρίσκου-Σε ισχύ το διάταγμα
Ενημέρωσε για τα σχέδια της Κυβέρνησης ο Πρόεδρος-Σε πρώτο πλάνο δημογραφική πολιτική και τρίτη ηλικία
Μικρό αλλά υπαρκτό το σενάριο να πληγεί από τους πυραύλους η Κύπρος-Η ανάλυση στρατιωτικού μελετητή
Ανέλαβε καθήκοντα ο νέος Γενικός Ελεγκτής-Αποκάλυψε ότι είδε Οδυσσέα και άκουσε τις συμβουλές του
Όλα δείχνουν πως ήταν από πυραύλους τα φωτεινά σημάδια στον ουρανό-«Ήταν μακριά από την Κύπρο»
Τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο Εστία-Ετοιμότητα Κύπρο για παροχή βοήθειας σε πολίτες τρίτων χωρών