Ξεκάθαρο το Βερολίνο-«Η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας δεν είναι ανεκτή»

Η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας δεν είναι ανεκτή, δήλωσε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Μπίχνερ, απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ στο Βερολίνο, σημειώνοντας ότι τασσόμαστε υπέρ της επίλυσης προβλημάτων μέσω συνομιλιών και όχι με κλιμάκωση της έντασης.

Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βόλφγκανγκ Μπίχνερ, αναφέρθηκε σήμερα στην κυβερνητική ενημέρωση στη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες στο περιθώριο του Συμβουλίου της ΕΕ ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, όπου – όπως είπε- συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ αναφορικά με το περιεχόμενο της συνάντησης αυτής, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως «ο Καγκελάριος είναι της άποψης ότι, κυρίως εν όψει της επίκαιρης κατάστασης, είναι επιβεβλημένο, όλοι οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ να αποφύγουν τις μεταξύ τους προκλήσεις».

«Η παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου και οι πτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά δεν είναι σωστές», σημείωσε.

Ο κ. Μπίχνερ πρόσθεσε ότι «το κλείσιμο της πόρτας σε συνομιλίες με άλλους συμμάχους είναι αντιπαραγωγικό και αντιστρατεύεται το πνεύμα της Συμμαχίας». Σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι προς το συμφέρον όλων η καλλιέργεια καλών και σταθερών σχέσεων με αλληλοσεβασμό για την αναζήτηση κοινών λύσεων σε ανοιχτά ζητήματα μέσω διαλόγου και σε πνεύμα σχέσεων καλής γειτονίας».

Ερωτηθείς δε για τις τουρκικές δηλώσεις αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας και κυβέρνησης, σημείωσε ότι «η Γερμανία έχει υποστηρίξει και στο παρελθόν την επίλυση των ανοιχτών ζητημάτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε εμπιστευτικό διάλογο και στη βάση του διεθνούς δικαίου. Και είμαστε πρόθυμοι πάλι να την υποστηρίξουμε, στο βαθμό που θα κριθεί χρήσιμο από τις δύο πλευρές».

«Αλλά θέλω να καταστήσω σαφές ότι η αμφισβήτηση της κυριαρχίας κρατών – μελών της ΕΕ δεν μπορεί για εμάς να γίνει ανεκτή», σημείωσε, προσθέτοντας παράλληλα ότι «τασσόμαστε υπέρ της επίλυσης προβλημάτων μέσω συνομιλιών και όχι με κλιμάκωση της έντασης».

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Ανακάλεσε μετά την κατσάδα από ΔΗΣΥ ο Χατζηγιάννης-«Παρερμηνεύτηκε η τοποθέτησή μου για Μητσοτάκη»
Διγλωσσία στα κατεχόμενα για τη διάνοιξη νέων οδοφραγμάτων-Τάχθηκε εναντίον ο Ερτουγρούλογλου
Έδωσε δύο μήνες προθεσμία στην Κύπρο η ΕΕ για κυβερνοασφάλεια-κρίσιμες υποδομές
Άδειασμα Χατζηγιάννη για την κριτική στον Μητσοτάκη-«Δεν εκφράζουν και δεν εκπροσωπούν τον ΔΗΣΥ»
Ενοχλήθηκε η Άγκυρα με το ενδεχόμενο ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ-«Θα επηρεάσει αρνητικά το Κυπριακό»
Ευχαρίστησε το Υπουργικό για τη διακυβερνητική σύνοδο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
«Βαθιά ανησυχία» για Μ. Ανατολή εκφράζουν Κύπρος-Ελλάδα-Ιορδανία, στηρίζοντας λύση δυο κρατών
Πρόεδρος για ΝΑΤΟ: Αξιοποιούμε ευκαιρίες, ώστε όταν είναι όλα στη θέση τους, η Κύπρος να γίνει μέλος
Ξεκάθαρος ο Αμόρ-«Χωρίς πραγματική πρόοδο δεν υπάρχει ευρωπαϊκή προοπτική για Τουρκία»
Αλλάζει άρδην ο τρόπος διαχείρισης των τουρκοκυπριακών περιουσιών-Το πακέτο ΥΠΕΣ που βάζει τάξη