Τα κριτήρια για Μαυρογιάννη, οι άλλες φωνές και το νέο κάλεσμα του ΑΚΕΛ

Μετά από μια μαραθώνια συνεδρία, η οποία διήρκησε δύο μέρες, η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ εισηγήθηκε χθες προς τη βάση του κόμματος πως ο εκλεκτός της Αριστεράς για τις Προεδρικές Εκλογές του 2023 θα πρέπει να είναι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, υιοθετώντας την πρόταση που έθεσε ενώπιον της το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος.

Η απόφαση, ωστόσο, δεν λήφθηκε με μεγάλη ευκολία. Ενδεικτικό είναι και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, στην οποία επικράτησε με 60%. Ο κ. Μαυρογιάννης έλαβε 52 ψήφους, έναντι 37 του Αχιλλέα Δημητριάδη, ενώ καταγράφηκαν και εννέα αποχές. Κατά τη διάρκεια της διήμερης συνεδρίας, άλλωστε, όχι μόνο ακούστηκαν αρκετές φωνές υπέρ της υποψηφιότητας Δημητριάδη, αλλά πολλά ήταν και τα στελέχη του ΑΚΕΛ που εκφράστηκαν υπέρ της αυτόνομης καθόδου του κόμματος, μετά το ναυάγιο της προσπάθειας συμπόρευσης με το ΔΗΚΟ, θεωρώντας πως πρέπει να τεθεί ενώπιον των ψηφοφόρων μια καθαρά αριστερή επιλογή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ψήφισε Μαυρογιάννη για τις Προεδρικές το ΑΚΕΛ-«Αμετάθετος στόχος η αλλαγή»

Τελικά επικράτησε η τάση που προωθούσε την υποψηφιότητα Μαυρογιάννη, θεωρώντας ότι έχει τα ποιοτικά εκείνα στοιχεία που μπορούν να υποστηρίξουν τον στρατηγικό στόχο της αλλαγής με κοινωνικά χαρακτηριστικά και προοδευτικό πρόσημο.

Την σκυτάλη πλέον παίρνουν οι κομματικές ομάδες βάσεις, οι οποίες θα μελετήσουν ενδελεχώς την εισήγηση τις επόμενες τρεις εβδομάδες και θα προωθήσουν τις θέσεις τους πίσω στην Κεντρική Επιτροπή, η οποία θα καταθέσει και την τελική πρόταση για το Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις 5 Ιουνίου. Σε επίπεδο βάσης, αναμένεται πως το όνομα του κ. Δημητριάδη θα επανέλθει στον διάλογο, παρόλο που δεν αποτελεί πρόταση της Κεντρικής Επιτροπής. Αναμένεται, επίσης, να ακουστούν εκ νέου φωνές για αυτόνομη κάθοδο με κομματικό στέλεχος, παρά το γεγονός πως ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, απέκλεισε μια δική του υποψηφιότητα. Σημειώνεται ότι αυτό το σενάριο απορρίφθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης, αφού η πλειοψηφία υιοθέτησε τη θέση για συστράτευση με μία ανεξάρτητη προσωπικότητα, γι’ αυτό και δεν τέθηκε στην τελική ψηφοφορία.

Στην επίσημη ανακοίνωση, το ΑΚΕΛ παρουσίασε τον κ. Μαυρογιάννη ως τον άνθρωπο που «ενσαρκώνει την επιλογή μιας ανεξάρτητης προσωπικότητας, εγνωσμένης εντιμότητας, ικανής να απευθυνθεί στις πολιτικές δυνάμεις που επιδιώκουν την αλλαγή και ευρύτερα την κοινωνία της Κύπρου». Αναφέρθηκε, επίσης, στη διπλωματική του καριέρα, τονίζοντας τη συνεισφορά του στην κυπριακή Προεδρία της Ε.Ε. κατά τη διακυβέρνηση Χριστόφια και το γεγονός πως συνεργάστηκε με σειρά Προέδρων, σε μία προφανή προσπάθεια να τον αποσυνδέσει από τον Νίκο Αναστασιάδη. Τόνισε ακόμη πως είναι «αδιασάλευτα προσηλωμένος στην ανάγκη λύσης σύντομα στο Κυπριακό, στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας», θέση που εκφράζει και το ΑΚΕΛ.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες, ωστόσο, εκφράστηκαν ανησυχίες αναφορικά με το γεγονός πως ο Ανδρέας Μαυρογιάννης εκτελούσε χρέη διαπραγματευτή στο Κυπριακό και το ΑΚΕΛ επέκρινε σφόδρα τους χειρισμούς της πλευράς μας στις συνομιλίες. Κι όσο κι αν η αντιπολίτευση αυτή είχε στόχο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν παύει να ήταν σημαντικό μέρος της διαδικασίας ο άνθρωπος που χθες επέλεξε για να πορευθεί στις Προεδρικές Εκλογές. Θέση του ΑΚΕΛ είναι, ωστόσο, πως ο κ. Μαυρογιάννης καλείτο να εφαρμόσει την πολιτική Αναστασιάδη και όχι να την χαράξει και, παρά τις όποιες διαφωνίες ή διαφορετικές αναγνώσεις είχαν στο παρελθόν, αυτή τη στιγμή υπάρχει πλήρης εναρμόνιση ως προς τον κοινό στόχο στο Κυπριακό.

Παρά τους προβληματισμούς αυτούς, την πλάστιγγα υπέρ του Ανδρέα Μαυρογιάννη έγειρε, σύμφωνα με πληροφορίες, η πεποίθηση ότι είναι πιο εκλέξιμο πρόσωπο, τόσο λόγω του χαρακτήρα του και του πρότερου επαγγελματικού του βίου, όσο και λόγω της αναγνωρισιμότητάς του. Θεωρήθηκε, δηλαδή, ότι είναι ο άνθρωπος που μπορεί να επιτύχει ευρύτερες συναινέσεις, φέρνοντας κοντά στην υποψηφιότητά του άλλες πολιτικές δυνάμεις ή μεμονωμένους ψηφοφόρους. Εκτενής συζήτηση έγινε και για άλλες πτυχές του προγράμματός του, πέραν του Κυπριακού, και διαπιστώθηκε ότι υπάρχει μια ευρύτερη σύμπτωση απόψεων, παρά τις όποιες επί μέρους διαφωνίες αναπόφευκτα προκύπτουν από το γεγονός πως πρόκειται για ένα πρόσωπο που δεν προέρχεται από τις τάξεις του κόμματος.

Αυτή η ζύμωση προφανώς θα μεταφερθεί και στις ΚΟΒ, που αναμένεται να πιάσουν δουλειά άμεσα και να συζητήσουν πλέον λεπτομερέστατα την υποψηφιότητα του κ. Μαυρογιάννη σε όλες της τις εκφάνσεις. Χιλιάδες άτομα θα εκφέρουν τις απόψεις τους, με το ερώτημα να είναι εάν υπάρχει περιθώριο ανατροπής του αποτελέσματος της χθεσινής ψηφοφορίας, βάζοντας την Κεντρική Επιτροπή σε δεύτερες σκέψεις, ή αν θα αγκαλιάσουν το σκεπτικό της και θα το διανθίσουν με τις δικές τους θέσεις, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα υποστήριξης.

Την ίδια στιγμή, σε επίπεδο ηγεσίας, θα συνεχίσουν οι κρούσεις προς τις άλλες πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης, σε μία προσπάθεια να συγκεντρωθεί η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση γύρω από το πρόσωπο του κ. Μαυρογιάννη. Προτεραιότητα αποτελεί το Κίνημα Οικολόγων, που φαίνεται να μοιράζεται πολλές από τις θέσεις του με το ΑΚΕΛ και υπάρχει τάση στις τάξεις του υπέρ της συμπόρευσης των δύο κομμάτων, αλλά πρόθεση είναι να εξαντληθεί κάθε πιθανότητα με όλα τα κόμματα του Κέντρου, τώρα που η συζήτηση μπορεί να γίνει συγκεκριμένα για τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, ένα πρόσωπο που χαίρει σεβασμού σε όλο το φάσμα του πολιτικού χάρτη.

Ήδη, ο Στέφανος Στεφάνου έδωσε το στίγμα των προθέσεων του ΑΚΕΛ, δηλώνοντας ότι η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής αποτελεί πρόταση προς το κομματικό σύνολο. «Χρειάζεται», είπε, «την μεγαλύτερη δυνητική πολιτική και κοινωνική συναίνεση, απευθύνεται προς τις πολιτικές δυνάμεις εκείνες που πιστεύουν στην αλλαγή αλλά και προς την κοινωνία που επιθυμεί την αλλαγή, ότι μπορούμε να πετύχουμε ένα ευρύ κοινωνικό μέτωπο με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη».  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Δέσμευση ΥΠΑΜ για συνέχιση αγώνα με σκοπό την απελευθέρωση Κύπρου
Η κυπρο-ουκρανική κοινότητα ζητά από Βουλή να αναγνωριστεί ο λιμός του 1930 ως «γενοκτονία»
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Στο στόχαστρο μπήκαν τα ταξίδια χωρίς νόημα του Τατάρ-Υποστηρίζει πως έχει... πολλά καθήκοντα
Επιμένει πως δεν ήταν προσωπικό το ζήτημα του Πόθεν Έσχες ο Σαββίδης μετά την απόφαση του Ανωτάτου
Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί
Σήκωσαν το γάντι οι «11» και απαντούν σε Δήμαρχο Δρομολαξιάς-Τον καλούν να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του
Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ