Ενώπιον της Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τα επιστημονικά ευρήματα για την ευθανασία

Σε καλό δρόμο βρίσκονται οι εργασίες για την εφαρμογή της ευθανασίας στην Κύπρο, με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, να συνεχίζει τη συζήτηση γύρω από το ζήτημα, για το οποίο αναμένεται να τοποθετηθούν ειδικοί επιστήμονες. Καθοριστικό ρόλο για την έκβαση της εφαρμογής της νομοθεσίας, πρόκειται να φέρουν τα αποτελέσματα της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής Κύπρου, η οποία πρόκειται να παρουσιάσει τα αποτελέσματα των ερευνών που έγιναν αναφορικά με τον τρόπο που μπορεί να εφαρμοστεί η ευθανασία. 

Τα επιστημονικά ευρήματα στην Επιτροπή, πρόκειται να παρουσιάσει ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής Κύπρου και Αντιπρύτανης Έρευνας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ. Κωνσταντίνος Φελλάς (Διαβάστε ΕΔΩ την έρευνα), ο οποίος σε δηλώσεις που παραχώρησε στον REPORTER, σημείωσε ότι πρόκειται για ένα πολυσύνθετο και ευαίσθητο θέμα. «Ο θάνατος δυστυχώς, είναι ένα ταμπού και σαν κοινωνία αρνούμαστε να συζητήσουμε και να αναλύσουμε. Το θέμα της ευθανασίας έρχεται να μας θυμίσει την ευαλωτότητα και τη θνητότητα μας. Έχουν ολοκληρωθεί δυο έρευνες μέχρι στιγμής. Η πρώτη ανάμεσα στα μέλη του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου και ανάμεσα στα μέλη του Παγκύπριου Συνδέσμου Νοσηλευτών Κύπρου, τα αποτελέσματα των οποίων πρόκειται να τα παρουσιάσω και στους δυο συνδέσμους. Θεωρώ ότι έχει όλα τα εχέγγυα για να προχωρήσει η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με τη βοήθεια του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, για να γίνει ένα προσχέδιο του Νομοσχέδιου».

Πάντως, αρκετές είναι οι απόψεις που ακούστηκαν μέχρι στιγμής στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με την πρόεδρο της Επιτροπής, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, να εκφράζει την ικανοποίησή της για την πορεία της συζήτησης. «Είναι ένα μεγάλο θέμα, πρέπει να υπάρξει διαβούλευση και να ακούσουμε όλες τις απόψεις. Ήδη έγιναν δυο συνέδρια γύρω από το θέμα της ευθανασίας, με τη συνεργασία του Δικηγορικού Συλλόγου και της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Έχουμε ακούσει μεγάλη γκάμα εμπειρογνωμόνων, έχουμε ακούσει απόψεις, υποθέσεις δικαστικές και ανάλογα προχωρούμε».

Όσο αφορά την επικείμενη συζήτηση, η κα. Χαραλαμπίδου σημείωσε ότι «αναμένεται να παρουσιάσει τα αποτελέσματα της έρευνας ο Δρ. Κωνσταντίνο Φελλάς και θα μας καταθέσει τη γνώμη της Επιτροπής Βιοηθικής στη βάση της έρευνας. Θα ακούσουμε την άποψη της επιτροπής βιοηθικής και τότε ως επιτροπή θα αποφασίσουμε πώς θα συνεχίσουμε για την εφαρμογή της Νομοθεσίας της ευθανασίας στην Κύπρο».

Αναμφισβήτητα, η ευθανασία είναι ένα πολυσύνθετο ζήτημα, που οφείλει να διέπεται σε ένα ιδιαίτερα αυστηρό νομικό πλαίσιο, με πρόνοιες που θα διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν καταχρηστικές πρακτικές, με την βουλευτή του ΑΚΕΛ να αναφέρει πως, «προσωπικά θεωρώ ότι πρέπει ως πολιτεία να αναγνωρίσουμε αυτό το δικαίωμα επιλογής. Η πρωτοβουλία να ανοίξουμε το κεφάλαιο της ευθανασίας έχει γίνει αποδεκτή με θετική αντίδραση από την κοινωνία και είναι την ίδια ώρα ένα τραγικό γεγονός το οποίο όμως πρέπει κάποια στιγμή να διαχειριστούμε».

Γιατί να μην δώσουμε στον ασθενή το δικαίωμα να επιλέξει πώς θα φύγει αν η κατάληξη είναι επιβεβαιωμένη, στο πλαίσιο ενός αυστηρού νομικού πλαισίου, με όλες τις ασφαλιστικές δικλείδες που έχουν υιοθετηθεί και εφαρμόζονται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες;, διερωτάται η κα. Χαραλαμπίδου, αναφέροντας παράλληλα πως «η απόφαση ανήκει σε εκείνον που υποφέρει και σε αυτόν τον δρόμο οι ασθενείς βαδίζουν μόνοι τους και για αυτό έχουν δικαίωμα επιλογής, το μόνο που καλείται η πολιτεία να πράξη είναι να του δώσει την επιλογή μέσα από το σωστό θεσμικό πλαίσιο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Δειτε Επισης

Έντεκα Τ/κ παραγωγοί χαλουμιού υπέβαλαν αίτηση για επιθεώρηση από το Bureau Veritas
Κατάθεση στη Βουλή των δύο Νομοσχεδίων για την εγγραφή των ιατρών ζητούν Βουλευτές
Αυξάνονται τα τέλη του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λευκωσίας
Αναθεώρηση εκτίμησης ακινήτων που εμφανίζονται με μηδενική αξία ζητούν βουλευτές
Μεταφέρθηκαν 76 μετανάστες από την Κύπρο στη Γαλλία
Απέσυρε τους κανονισμούς για αισθητικές επεμβάσεις το Υπ. Υγείας-«Στερεί λεφτά από τα νοσηλευτήρια»
Κατά 37.3 εκατομμύρια αυξημένη η κρατική χορηγία στο Π.Κ.-Οι διευκρινήσεις της Ελεγκτικής
Πώς απαντά ο ΚΟΑ για την τοποθέτηση τουρκικής σημαίας σε διεθνείς αγώνες
Αλλαγές στο σχέδιο για ηλεκτρισμό από ΑΠΕ για ίδια κατανάλωση από 1η Απριλίου
Έξι περιστατικά τύφου το τελευταίο εξάμηνο στην Κύπρο-Πώς μεταδίδεται και ποια τα συμπτώματα