Ιστορική η 9η Μαΐου-Εφαρμόζεται η συμφωνία για μη στρατιωτική ανάπτυξη στις Βάσεις

Ιστορική ημέρα για τους κατοίκους και ιδιοκτήτες περιουσιών εντός του εδάφους των Βρετανικών Βάσεων είναι η  Δευτέρα, 9 Μαΐου 2022, αφού θα ανακοινωθεί στις 9 το πρωί, στο Προεδρικό Μέγαρο, η έναρξη εφαρμογής της Συμφωνίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ηνωμένου Βασιλείου για τη μη στρατιωτική ανάπτυξη στις περιοχές των Βρετανικών Βάσεων.

Η Συμφωνία έγινε στις 15 Ιανουαρίου 2014 μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του πρώην Πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Ντέιβιντ Κάμερον.

Η υλοποίηση της συμφωνίας διανοίγει σημαντικές προοπτικές οικονομικής, τουριστικής, εμπορικής και όχι μόνο, ανάπτυξης σε Δήμους και κοινότητες που εμπίπτουν εντός των ορίων των Βάσεων. 

Την ίδια μέρα, στις 6.30 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη, στο Προεδρικό Μέγαρο, για πρόληψη των πυρκαγιών. Θα λάβουν μέρος, μεταξύ άλλων, οι Υπουργοί Οικονομικών, Εσωτερικών, Άμυνας, Δικαιοσύνης, Γεωργίας, οι Αρχηγοί της Αστυνομίας, της Εθνικής Φρουράς και ο Αρχιπύραρχος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Στη σύσκεψη αναμένεται να γίνει αξιολόγηση των μέτρων που λαμβάνει η Δημοκρατία για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ενώ θα τεθεί επί τάπητος ο βαθμός ετοιμότητας των Υπηρεσιών, οι ανάγκες που υπάρχουν και η πορεία υλοποίησης των μέτρων που έχουν αποφασιστεί για πρόληψη και καταστολή των πυρκαγιών.

Υπενθυμίζεται ότι τα επόμενα χρόνια η Κύπρος θα αντλήσει μέσω του Σχεδίου «Κύπρος – το Αύριο» σημαντικά κονδύλια για προστασία από τις πυρκαγιές τα οποία υπερβαίνουν τα 18 εκ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα όσα περιλαμβάνονται στον κρατικό προϋπολογισμό.

Την Τρίτη, 10 Μαΐου, στις 9 το πρωί θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στις 8.30 το βράδυ, της ίδιας μέρας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα παραθέσει δείπνο προς τιμή του Πρωθυπουργού της Κροατίας κ. Αντρέι Πλένκοβιτς, ο οποίος θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

Την Τετάρτη, 11 Μαΐου, το πρωί, θα γίνει η τελετή επίσημης υποδοχής του Πρωθυπουργού της Κροατίας, στο Προεδρικό Μέγαρο. Θα ακολουθήσει κατ’ ιδίαν συνάντηση του Προέδρου με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας και διευρυμένες διαβουλεύσεις κατά τις οποίες αναμένεται να επαναβεβαιωθεί το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων των δύο χωρών. Θα έχουν, επίσης, την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, τις εξελίξεις στην Ουκρανία, την ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε., το Μεταναστευτικό και θα ανταλλάξουν απόψεις για περιφερειακά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στα Δυτικά Βαλκάνια. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει ακόμα για την τρέχουσα κατάσταση στο Κυπριακό, τις πρωτοβουλίες του ανέλαβε για επανέναρξη των συνομιλιών και για τις αδιάλλακτες θέσεις που προβάλλει η Τουρκία.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα καταθέσει τον θεμέλιο λίθο του κτηρίου της Ιατρικής Σχολής και Επιστημών Υγείας «Νίκος Σιακόλας» στην Πανεπιστημιούπολη.

Την Πέμπτη, 12 Μαΐου, στις 11.30 το πρωί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα παραθέσει συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία θα αναλύσει τις μεταρρυθμίσεις, τις πολιτικές και τα αναπτυξιακά έργα, συνολικού προϋπολογισμού πέραν των 315 εκατομμυρίων ευρώ που έχει προγραμματίσει η Κυβέρνηση στο πλαίσιο του Σχεδίου «Κύπρος – το Αύριο» στον τομέα «Κράτος Πρόνοιας – Κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς». Επίσης, θα ενημερώσει για το παραχθέν έργο με βάση τις προγραμματικές εξαγγελίες του κατά την ανάδειξη του στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Την Παρασκευή, 13 Μαΐου, στις 10.15 το πρωί,  θα παραστεί στην Παρουσίαση που εμπίπτει στον τομέα «Κράτος Πρόνοιας – Κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς» και αφορά την επιδοματική πολιτική. Η παρουσίαση θα γίνει από την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στις 11.45πμ της ίδιας μέρας, θα έχει συνάντηση, στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον τέως Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος θα επισκεφθεί την Κύπρο, με την ευκαιρία της παρουσίας του στο πολιτικό μνημόσυνο του πρώην Προέδρου της Βουλής Βάσου Λυσσαρίδη.

Στις 7.30 το βράδυ της 13ης Μαΐου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα απευθύνει χαιρετισμό στο πολιτικό μνημόσυνο του πρώην Προέδρου της Βουλής Βάσου Λυσσαρίδη.

Το Σάββατο, 14 Μαΐου, στις 11 το πρωί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα τελέσει τα εγκαίνια της πτέρυγας Απόδημου Ελληνισμού στον χώρο του Μελάθρου Αγωνιστών ΕΟΚΑ στην Παλώδια. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα τιμηθεί για το ενδιαφέρον του και τη διαχρονική στήριξη του στο Ίδρυμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ταξιδεύει για Γενεύη ο Τατάρ με το αφήγημα για δύο κράτη στη βαλίτσα-«Το τεφτέρι της ομοσπονδίας έκλεισε»
Η ώρα της Γενεύης-Τριμερές δείπνο και διπλό Εθνικό Συμβούλιο στο πρόγραμμα της πρώτης μέρας
Στη Γενεύη η κυπριακή αποστολή-«Πυξίδα μας η ελπίδα και η προοπτική μία επανενωμένης πατρίδας»
Γιώργος Περδίκης: Μέσα από τη Διάσκεψη στη Γενεύη να βρεθεί τρόπος να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία
Αναχώρησε για τη Γενεύη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυπριακή αποστολή (pics)
ΓΓ ΑΚΕΛ: Στο χέρι μας να μετατρέψουμε σε ευκαιρία λύσης τη συνάντηση στη Γενεύη
Α. Βαφεάδης: Ευκαιρία για εποικοδομητικό διάλογο η άτυπη στη Γενεύη
Δεν πάνε ούτε για να συνεχίζουν διαδικασία, ούτε για επανέναρξη των συνομιλιών οι Τούρκοι στη Γενεύη
Το μήνυμα Αβέρωφ σε ΠτΔ λίγο πριν τη Γενεύη-«Δείξε θάρρος και τόλμη και θα με βρεις στο πλάι σου»
Ξεκινά η συζήτηση για την άρση απαγόρευσης προσλήψεων στο Δημόσιο-Τι προνοεί το νομοσχέδιο