Το μήνυμα Αναστασιάδη για την Τουρκία, που κομίζει στην Ουάσιγκτον ο Μητσοτάκης

Η ανάδειξη των κινδύνων από επεκτατικές βλέψεις και εχθρικές ενέργειες είναι κάτι που θα απασχολήσει τις συνομιλίες του Πρωθυπουργού της Ελλάδας με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, με έμφαση στη θέση Ελλάδας και Κύπρου ότι δεν αποκλείουν συνεργασία με κανένα κράτος αρκεί να σέβεται το διεθνές δίκαιο, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.  

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, μετά τη συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, στην Αθήνα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «η συνάντηση ήταν δημιουργικότατη και παραγωγική, αφού κάλυψε ένα φάσμα θεμάτων που, πριν και πάνω από όλα, ως είναι και το ενδιαφέρον του Έλληνα Πρωθυπουργού, αφορούσε την παρούσα φάση του Κυπριακού, σε κάποιες κινήσεις που γίνονται, όπως η επίσκεψη της κας Νιούλαντ, οι προσπάθειες για διορισμό από πλευράς ΓΓ των ΗΕ, απεσταλμένου για το Κυπριακό, προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες επανέναρξης του διαλόγου, η επιστολή που έχω ετοιμάσει για τον κ. Τατάρ με συγκεκριμένες προτάσεις, δηλαδή μια πρωτοβουλία που αναλαμβάνω προκειμένου να δημιουργηθεί ένα θετικό κλίμα για την επανέναρξη του διαλόγου».

Σε σχέση με το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, πως, «η σημαντική επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Αμερική, έτσι ώστε να υπάρξει ένας συντονισμός δράσεων και πού στοχεύουμε και τι επιζητούμε. Βεβαίως, μας απασχόλησαν και η ενεργειακή κρίση, αλλά και οι ενεργειακές διεργασίες όσον αφορά την περιοχή και πώς θα ήταν δυνατόν αξιοποιώντας τις να δημιουργήσουμε ένα ενδιαφέρον και από πλευράς Τουρκίας, έτσι ώστε να αντιληφθεί και η συγκεκριμένη χώρα τα οφέλη, τα οποία θα έχει από μια λύση του κυπριακού προβλήματος, ενώ, βεβαίως, μας απασχόλησαν και οι εναλλακτικές πηγές που η Ευρώπη αναζητά προκειμένου να απεξαρτηθεί από συγκεκριμένες χώρες ή άλλως πως».

Μεταξύ άλλων, πρόσθεσε ο Νίκος Αναστασιάδης, «μας απασχόλησαν και τα όσα στην Ευρώπη διαδραματίζονται με τις κυρώσεις. Είμαστε σαφείς και οι δύο. Και εναντίον της ρωσικής εισβολής και υπέρ βεβαίως των κυρώσεων. Κυρώσεις, όμως, που θα πρέπει να είναι στοχευμένες και όχι να είναι κατ΄ επιλογήν και που εξυπηρετούν κάποια των κρατών και να αφήνουν εκτεθειμένα κάποια άλλα των κρατών. Κοινή ήταν η θέση μας για συγκεκριμένα θέματα που αφορούν τις κυρώσεις, επαναλαμβάνω, όχι διότι είμαστε ενάντια, αλλά επειδή θα πρέπει, όπως συμβαίνει με άλλες χώρες της ΕΕ, να λάβουν υπόψη ανησυχίες τόσο της Ελλάδας, της Μάλτας, αλλά και της Κύπρου, βεβαίως».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ικανοποίησή της από τις συζητήσεις με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, και τη συνεργασία που όπως είπε, «ως συνήθως είναι πάντοτε προς το καλό και των δύο χωρών».

Ερωτηθείς ποιο είναι το μήνυμα που θα ήθελε να δώσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός στις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «είναι κοινή θέση των δύο ότι εμείς δεν αποκλείουμε τη συνεργασία με όλους τους γείτονες, πολύ περισσότερο με μια χώρα που είναι υποψήφια προς ένταξη, αρκεί να σέβεται το διεθνές δίκαιο.

Η ανάδειξη των κινδύνων από επεκτατικές βλέψεις ή εχθρικές ενέργειες είναι κάτι που θα απασχολήσει, αντιλαμβάνομαι, και τις συνομιλίες του Πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο, με έμφαση στο γεγονός ότι η δική μας θέση, η από κοινού θέση είναι ότι δεν αποκλείουμε τη συνεργασία με κανένα των κρατών, ούτε από τις τριμερείς ούτε από τις πολυμερείς που έχουμε αναπτύξει. Εκείνο που επιζητούμε είναι σεβασμό του διεθνούς δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας και ιδιαίτερα αυτού του δικαίου που ανέδειξε τούτες τις μέρες με την εισβολή της Ρωσίας, τον σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα, ανεξαρτησία και κυριαρχία των κρατών».

Δειτε Επισης

Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή
ΒΙΝΤΕΟ: Αφαίρεσαν τα πανό του Καραμανίδη για τις εκλογές και του άφησαν φάκελο για να ψηφίσει άλλη-Προχωρεί σε καταγγελία
Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο
«Βήμα για σοβαρή αντιμετώπιση βίας κατά γυναικών η νέα Οδηγία»-Όσα υποστηρίζουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές
Επιβεβαίωσε την κάθοδο της Ολγκίν στην Κύπρο στις 7 Μαΐου εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ
20 χρόνια μετά... Oι τρεις πρώτοι Κύπριοι Ευρωβουλευτές μιλούν για την Ευρώπη του τότε και του σήμερα
Ο κομματικός χάρτης της Λεμεσού, το κοινό μοτίβο και η μάχη του κέντρου να σπάσει το δίπολο ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ
Στο τραπέζι η επανεξέταση της Συρίας, μετά το πακέτο στον Λίβανο-Στις 17 Μάϊου η Υπουργική Σύνοδος
Νέες φουρτούνες για το «Αφροδίτη», βίρα τις άγκυρες για «Κρόνο»
Στην Γκάμπια ο Τατάρ για Σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας