Στην Κύπρο η Επίτροπος Καινοτομίας της ΕΕ-«Η Λευκωσία είναι κόμβος τέχνης και πολιτισμού»

«Η Λευκωσία είναι κόμβος τέχνης και πολιτισμού», δήλωσε η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας της Ε.Ε., Mariya Gabriel, η οποία ξεναγήθηκε την Παρασκευή στον Δήμο Λευκωσίας στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής της στην Κύπρο.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Δήμος Λευκωσίας, την Επίτροπο και τη συνοδεία της υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, ο οποίος από τον τρίτο όροφο του δημαρχείου τής έδειξε την πόλη και την πράσινη γραμμή από ψηλά, όπως και τα αναπτυξιακά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στην εντός των τειχών Λευκωσία.

Στη συνέχεια, η κ. Gabriel επισκέφθηκε το Κέντρο Αριστείας CYENS, όπου την υποδέχτηκαν η Συντονίστρια του Έργου RISE, που συντονίζει ο Δήμος Λευκωσίας, μαζί με τους Διευθυντές του Κέντρου. Εκεί της παρουσιάστηκαν έργα που συνδυάζουν την τέχνη με την τεχνολογία. Επίσης, η επίτροπος ενημερώθηκε για δράσεις και προγράμματα που εφαρμόζονται στον Δήμο Λευκωσίας όπως το Ψηφιακό Δίδυμο της Πόλης, που μπορεί να ενισχύει τις δραστηριότητες σχεδιασμού για την καλύτερη λήψη αποφάσεων, αλλά και τη «συνδημιουργία» με τους πολίτες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλης και την πράσινη μετάβαση. 

Ακολούθως, μετέβη στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας (NiMAC - Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη / Παλιά Ηλεκτρική), όπου την υποδέχθηκε ο διευθυντής του Ιδρύματος και επικείμενος Υφυπουργός Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιάννης Τουμαζής, ο οποίος της παρουσίασε το ιστορικό του ιδρύματος και τις εκθέσεις που φιλοξενούνται αυτό το διάστημα.

Έπειτα, η κ. Gabriel περπάτησε μέχρι την οδό Ερμού, όπου και ξεναγήθηκε στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών & Έρευνας (CVAR), «ένα μοναδικό χώρο για την προώθησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, της διαφορετικότητας και της ειρηνικής συνύπαρξης».

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή της, η κ. Gabriel εξέφρασε την ευχαρίστησή της για «την αποφασιστική δράση του Δήμου και του Δημάρχου Λευκωσίας για την οικοδόμηση ενός δημιουργικού και πολιτιστικού κόμβου στην πόλη», καταλήγει το δελτίο Τύπου.

Επισκέφτηκε και το Ινστιτούτο Κύπρου

Τη σημασία της διεπιστημονικής προσέγγισης και της διασύνδεσης μεταξύ έρευνας και καινοτομίας, ανέδειξε κατά την επίσκεψή της την Παρασκευή στο Ινστιτούτο Κύπρου, η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας Μαρίγια Γκάμπριελ, στο πλαίσιο της διήμερης παραμονής της Λευκωσία και σε συνέχεια της συμμετοχής της στο Φόρουμ για τη Δημοκρατία στην Κύπρο, νωρίτερα σήμερα.

Την κ. Γκάμπριελ υποδέχθηκε ο  Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Στέλιος Χειμώνας, ενώ παρούσα κατά την περιήγηση στους χώρους του ινστιτούτου ήταν και η πρώην Ευρωπαία Επίτροπος, Ανδρούλα Βασιλείου.

Σε δηλώσεις της μετά την επίσκεψη, η Επίτροπος Καινοτομίας ανέφερε πως με βάση το παράδειγμα του Ινστιτούτου Κύπρου μπορεί να κατανοηθεί η σημασία της αύξησης των επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία, σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και σε εθνικό επίπεδο. «Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τη δυναμική τώρα με τα εθνικά σχέδια για την ανθεκτικότητα και την ανάκαμψη, με το νέο πρόγραμμα "Ορίζοντας Ευρώπη", το μεγαλύτερο στον κόσμο για την έρευνα και την καινοτομία, είναι η κατάλληλη στιγμή για να υποστηρίξουμε δραστηριότητες και κέντρα αριστείας όπως αυτό», πρόσθεσε.

«Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι η διεπιστημονική προσέγγιση. Σίγουρα σήμερα, αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε συγκεκριμένες προκλήσεις, όπως αυτές που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, τη γεωργία ή τον πολιτισμό, πρέπει να προωθήσουμε αυτή τη διεπιστημονική προσέγγιση, και το Ινστιτούτο Κύπρου δίνει και πάλι το παράδειγμα εδώ», τόνισε η κ. Γκάμπριελ.

Κλείνοντας, η Επίτροπος υπογράμμισε τη σημασία υπερκέρασης των εμποδίων και της συνεργασίας μεταξύ καινοτομίας, έρευνας και εκπαίδευσης. «Μόνο όταν τα αποτελέσματα της έρευνας μεταφέρονται γρήγορα σε προϊόντα και υπηρεσίες για να είναι οι εταιρείες μας ηγέτες στην αγορά, όταν έχουμε ανθρώπους με τις σωστές δεξιότητες, τις σωστές ικανότητες, σίγουρα εδώ το τρίγωνο της γνώσης μπορεί να μετατραπεί σε κάτι συγκεκριμένο, λειτουργικό και απτό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαι και πάλι εντυπωσιασμένη, διότι κάτι που αποτελεί όραμα για εμάς και βραχυπρόθεσμη φιλοδοξία, έχει ήδη ξεκινήσει εδώ, βασίζομαι πάρα πολύ στην τεχνογνωσία σας, στις ιδέες σας και στις πρωτοβουλίες σας», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Εγκαινιάστηκε η μονάδα αιμοκάθαρσης στην Πάφο-Διαβεβαίωση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να είναι δίπλα στην Κύπρο
Ώρες αγωνιάς για τον 31χρονο Μάριο-Δεν έδωσε σημεία ζωή τις τελευταίες τέσσερις ημέρες
Οικογένεια μεταναστών και ένας ασυνόδευτος ανήλικος εντοπίστηκαν στην Αθηένου-Μεταφέρθηκαν στο Πουρνάρα
ΒΙΝΤΕΟ: Το Βόρειο Σέλας ορατό από την Κύπρο- Καταγράφηκε από κάμερα
Σε επικοινωνία με Interpol και Europol η Αστυνομία για τους συλληφθέντες για τρομοκρατία
Παίρνει σάρκα και οστά η Μονάδα Αιμοκάθαρσης του Νοσοκομείου Πάφου
Παρουσιάζεται σήμερα η πρόοδος του πρώτου Κυπριακού δορυφόρου-«Είναι απλά μια αρχή»
Αίθριος ο καιρός με την θερμοκρασία να ανέρχεται στους 31 βαθμούς-Έρχονται βροχές από την άλλη εβδομάδα
Επεισοδιακή σύλληψη 22χρονου στη Λάρνακα-Εντοπίστηκε με 11 κιλά κάνναβης
«Χειρόφρενο» για το Pame Express η έλλειψη οδηγών, προαναγγέλλει όμως και άλλα δρομολόγια το Υπουργείο