Έβγαλε κίτρινη σε Αστυνομία ο Αναστασιάδης-Ορφανές ευθύνες, μηδαμινές συλλήψεις

Την ώρα που η Αστυνομία δεν φαίνεται να αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη σε σχέση με τα ντροπιαστικά επεισόδια που εκτυλίχθηκαν στο Αντώνης Παπαδόπουλος, φέρνοντας την στο μάτι του κυκλώνα και την ώρα που το Υπουργείο Δικαιοσύνης δηλώνει αποχή από επιχειρησιακά ζητήματα, η παρέμβαση του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, αποδεικνύει ενδεχόμενους λάθος χειρισμούς, εξού και ζήτησε αναλυτική έκθεση γεγονότων, στην οποία να καταγράφονται τυχόν κενά, ενώ την ίδια ώρα, δίνει σαφής οδηγίες για τους επερχόμενους κρίσιμους αγώνες.   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το αποτυχημένο crash test, ο μεγάλος παραλογισμός και το σενάριο τρόμου

Τόσο ο Αρχηγός Αστυνομίας, όσο και η υπουργός Δικαιοσύνης, παρά τις έντονες επικρίσεις δεν βγήκαν μπροστά για να δώσουν απαντήσεις, ενώ σε ότι αφορά στο ερώτημα τι πήγε λάθος και γιατί οι αστυνομικοί δεν έλαβαν οδηγία για να παρέμβουν, αντιθέτως, έβλεπαν τις μάχες να εκτυλίσσονται μπροστά τους, παραμένει αναπάντητο. Ωστόσο, αυτό που δεν έπραξαν οι προϊστάμενοι, το έπραξε ο ίδιος ο Πρόεδρος, ο οποίος σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εξέφρασε τη δυσφορία του για τα όσα θλιβερά διαδραματίστηκαν, που είχαν ως αποτέλεσμα και τον τραυματισμό ενός 20χρονου, που ήταν περαστικός και με ευσυνειδησία θέλησε να σβήσει φωτιά.

Η δυσφορία Αναστασιάδη, επιβεβαιώνεται από την γραπτή ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες βράδυ από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, ο οποίος ενημέρωσε πως ο Νίκος Αναστασιάδης ζήτησε έκθεση γεγονότων, τονίζοντας μάλιστα πως, «η Αστυνομία οφείλει να ενισχύσει την παρουσία της και τα μέτρα που εφαρμόζονται, επιδεικνύοντας την απαιτούμενη αυστηρότητα, ώστε να αποφευχθούν τα οποιαδήποτε έκτροπα στους εναπομείναντες αγώνες».

Μάλιστα, τα επεισόδια στο Παπαδόπουλος, φαίνεται η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, αφού στην παρέμβασή του ο Πρόεδρος, αναφέρθηκε «σε σοβαρά επεισόδια που διαδραματίστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στο χώρο του ποδοσφαίρου».

Σιγή ιχθύος από Υπουργείο Δικαιοσύνης

Την ώρα που άπαντες καταδικάζουν τα έκτροπα, περιμένοντας την αντίδραση και του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που προΐσταται της Αστυνομίας, αυτό έκανε ένα βήμα πίσω, κρατώντας στάση σιωπής. Μάλιστα, αρμόδια πηγή, ανέφερε στον REPORTER, ότι «για θέματα επιχειρησιακής δραστηριότητας δεν μπορεί να τοποθετείται η ίδια η υπουργός, αφού αυτό είναι αρμοδιότητα της Αστυνομίας.»

Μάλιστα, δεν ανακοινώθηκε εάν ζητήθηκε έκθεση γεγονότων, ωστόσο η υπουργός Δικαιοσύνης, συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον Αρχηγό Αστυνομίας, στην καθιερωμένη εβδομαδιαία σύσκεψής τους και ενημερώθηκε για όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, του περασμένου Σαββάτου.

Πάντως, αναμφίβολα, η ενέργεια Αναστασιάδη να ζητήσει έκθεση γεγονότων, αφήνει εκτεθειμένους τόσο την υπουργό Δικαιοσύνης, όσο και τον Αρχηγό Αστυνομίας, αφού σε διαφορετικές περιπτώσεις, είχαν ζητήσει. Κάτι, που αστυνομικοί κύκλοι θεωρούν πως ο λόγος είναι γιατί οι οδηγίες για τη μη παρέμβαση των αστυνομικών δεν δόθηκαν, σύμφωνα με μέλη που βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παραδόθηκε ένας από τους αναζητούμενους για τα επεισόδια έξω από το Παπαδόπουλος

Πώς απαντά η Αστυνομία στις επικρίσεις

Μιλώντας στον REPORTER, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, απαντώντας στις επικρίσεις για τις ενέργειες της Αστυνομίας, υπέδειξε πως «σχέδια δράσης γίνονται πάντοτε, πριν από κάθε ποδοσφαιρικό αγώνα και αξιολογείται η επικινδυνότητα του κάθε αγώνα. Και σε αυτή την περίπτωση έγινε αξιολόγηση, λήφθηκαν μέτρα και τοποθετήθηκε ο ανάλογος αριθμός αστυνομικών, όπως σε κάθε αγώνα».

Την ίδια ώρα, σε ότι αφορά στα βίντεο που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου και δείχνουν τους αστυνομικούς να παραμένουν αμέτοχοι δίπλα σε χούλιγκαν που ρίχνουν πέτρες, απάντησε πως «αξιολογούνται όλα τα κλειστά κυκλώματα, οτιδήποτε υπάρχει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για να δούμε τι προκύπτει είτε για θέματα που έχουν σχέση με τους αστυνομικούς, αλλά κυρίως για το πρόβλημα που υπάρχει με τα πρόσωπα που αντιδρούν και κάνουν αυτές τις παράνομες πράξεις. Αυτούς τους πολίτες, τους λεγόμενους οπαδούς της κάθε ομάδας, που είναι αυτό που πρέπει να μας απασχολεί περισσότερο».

Σημειώνεται ότι επεισόδια, μικρότερης έκτασης, υπήρξαν και εντός του γηπέδου, από οπαδούς, αφού υπήρξαν ρίψεις κροτίδων και αντικειμένων, όπως επίσης και άναμμα καπνογόνων, ωστόσο δεν έγιναν οποιεσδήποτε συλλήψεις.

«Για μέσα στο γήπεδο ακόμα δεν υπήρξε οποιαδήποτε σύλληψη. Δώσαμε στη δημοσιότητα δέκα πρόσωπα, κάποια από τα οποία κατηγορήθηκαν ήδη γραπτώς, αλλά γίνεται αξιολόγηση κι άλλων κλειστών κυκλωμάτων, από τα οποία ενδεχομένως να προκύψουν κι άλλες φωτογραφίες για να μπορέσουμε να ταυτοποιήσουμε και να προχωρήσουμε στη διερεύνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η ζούγκλα που δημιουργήσαμε, η ζούγκλα που πρέπει να γκρεμίσουμε…

Ζητούν στήριξη οι αστυνομικοί

Από την πλευρά τους, οι αστυνομικοί ζητούν στήριξη, τόσο μεταφορικά, όσο και πρακτικά, από την ηγεσία της Δύναμης, ώστε να λυθούν τα χέρια τους, σε υποθέσεις επεισοδίων.

Σε δηλώσεις του στον REPORTER, o πρόεδρος του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος, «Ισότητα», Νίκος Λοϊζίδης, τόνισε ότι ο μόνος τρόπος για να επιλυθούν τα προβλήματα με τους ταραξίες στα γήπεδα, είναι να ασκηθεί η ανάλογη βία.

«Η θέση μας είναι ότι πρέπει να λυθούν τα χέρια στα σώματα ασφαλείας. Τα χέρια μας είναι δεμένα και θέλουμε στήριξη τόσο μεταφορικά, με δημόσιες τοποθετήσεις και αυτούσιες δηλώσεις, όσο και κυριολεκτικά, με τα πράγματα που έχουμε ζητήσει να μπουν στη σωστή βάση, στα σώματα ασφαλείας. Απ’ εκεί και πέρα, το τι έγινε θα μελετηθεί. Οι μόνοι που μπορούν να κλείσουν την τρύπα που έχει δημιουργηθεί εδώ και πολλές δεκαετίες από την αποτυχία της Πολιτείας σε αυτούς τους χαρακτήρες και τους ανθρώπους που θέλουν να χαρακτηρίζονται ως συνανθρώποι μας, αλλά είναι εγκληματίες και ταραξίες, είναι τα σώματα ασφαλείας».

Υπέδειξε εξάλλου πως, «τα σώματα ασφαλείας αντικαθιστούν την Πολιτεία και αυτό θα το πράξουν μόνο με ανάλογη βία, γιατί βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της κατάντιας αυτής της κοινωνίας. Το στάδιο όπου η χρήση ναρκωτικών ουσιών, αλκοόλ και ο φανατισμός χωρίς αιτία και λόγο, έφεραν αυτά τα αποτελέσματα σήμερα, που ο μόνος τρόπος να επιλυθούν είναι η ανάλογη βία απέναντι στους κουκουλοφόρους ταραξίες».

Μέσω των όσων ανέφερε, άφησε αιχμές έναντι της ηγεσίας, ότι δεν στήριξαν τους αστυνομικούς, όπως έπραξαν άλλοι αρμόδιοι σε άλλες χώρες, παραπέμποντας στις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών της Γαλλίας, έπειτα από επεισόδια που σημειώθηκαν στο Παρίσι, την Πρωτομαγιά.

«Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας στον οποίο υπάγονται τα σώματα ασφαλείας είπε, “στεκόμαστε δίπλα στα σώματα ασφαλείας που είναι οι μόνοι που μπορούν να εγγυηθούν τη δημόσια διαδήλωση και την δημόσια τάξη”. Εγώ θέλω να δούμε αυτές τις δηλώσεις τόσο από πολιτικό προϊστάμενο, όσο και από Αρχηγό και Υπαρχηγό Αστυνομίας, αλλά ακόμα και από την Πολιτεία και την Βουλή, οι οποίοι βρίσκουν χρόνο να ασχοληθούν με την κάρτα φιλάθλου για κάποιους που θέλουν να ονομάζονται οργανωμένα σύνολα οπαδών, αλλά τριάντα λεπτά να συζητήσουν για τη βάση και τα προβλήματα των μελών ασφαλείας, ώστε να αντιδράσουν και να προλάβουν τα χειρότερα, δεν έχουν βρει. Αυτό ας τους προβληματίσει όλους».

«Οι αστυνομικοί που βρίσκονται στην γραμμή των επεισοδίων δεν λειτουργούν αυτόνομα και αυτόβουλα»

Ένα από τα ερωτήματα που ταλανίζει την κοινή γνώμη, είναι κατά πόσον δόθηκε εντολή από αρμόδιο αξιωματικό, στα μέλη της Αστυνομίας που βρίσκονταν στο χώρο των επεισοδίων, που είναι η συνήθης πρακτική σε τέτοιας φύσεως υποθέσεις.

«Σε κάθε αγώνα υψηλού κινδύνου λειτουργεί κέντρο κρίσεως, υπάρχει το ημερολόγιο το οποίο καταγράφει όλες τις οδηγίες και διαταγές που δίδονται. Απ’ εκεί και πέρα, ο Αρχηγός αφού έχει την έκθεση γεγονότων στα χέρια του, θα αποφασίσει και θα υποδείξει τα κενά, ούτως ώστε στον επόμενο αγώνα της Κυριακής να ανταποκριθούμε στη δυσκολία του ντέρμπι» επισήμανε ο κ. Λοϊζίδης.

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «οι αστυνομικοί που βρίσκονται στην γραμμή των επεισοδίων δεν λειτουργούν αυτόνομα και αυτόβουλα. Χρειάζονται οδηγίες και διαταγές».

Υπενθυμίζεται ότι την ερχόμενη Κυριακή, θα διεξαχθεί το πρώτο ντέρμπι στο οποίο θα παρευρεθούν οργανωμένοι και από τις δύο ομάδες, δηλαδή τον ΑΠΟΕΛ και τον Απόλλωνα, με την Αστυνομία να διαμηνύει ότι «όπως συμβαίνει σε όλους τους ποδοσφαιρικούς αγώνες, θα γίνει σύσκεψη με τους φορείς και με την Αστυνομία για να αξιολογηθεί η επικινδυνότητα του αγώνα και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα».

Πάντως, τα όσα θλιβερά συνέβησαν στο Αντώνης Παπαδόπουλος, δεν ήταν τα πρώτα που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα, αφού πριν από περίπου δύο εβδομάδες υπήρξε και το ντου των ΑΠΟΕΛιστών, στο Τσίρειο στάδιο, το οποίο οι Αρχές διερευνούν και αναζητούν τα πρόσωπα που εμπλέκονται.

«Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι για όλα δεν είναι υπεύθυνη η Αστυνομία. Σε ότι αφορά στις πόρτες που ελέγχονται στην είσοδο του σταδίου, αρμοδιότητα έχουν οι επιτηρητές και οι υπεύθυνοι ασφαλείας των σταδίων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση φαίνεται να διέλαθαν της προσοχής τους εσωτερικά, κάποια πρόσωπα, άνοιξαν την πόρτα και μπήκαν μέσα. Εμείς μετά το περιστατικό, προχωρούμε στη διερεύνηση, την υπόθεση διερευνά το ΤΑΕ Λεμεσού, το οποίο έχει στείλει φωτογραφικό υλικό στον ΚΟΑ, σε μια προσπάθεια να ταυτοποιήσουμε κάποια πρόσωπα τα οποία ενδεχομένως να εμπλέκονται στην υπόθεση», σημείωσε ο κ. Ανδρέου.

Πάντως, το γεγονός ότι ο αγώνας της ερχόμενης Κυριακής θα διεξαχθεί στο Τσίρειο στάδιο, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε όλους τους αρμόδιους, ώστε να μην συμβούν παρόμοια σκηνικά, αφού τα πρόσωπα που εισήλθαν με τον συγκεκριμένο τρόπο στον αγώνα απέναντι στον Άρη, πλέον γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν, για να πετύχουν είσοδο στο γήπεδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Συνελήφθη 16χρονος που οδηγούσε κλοπιμαία μοτοσικλέτα υπό την επήρεια ναρκωτικών
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Ζήτησε πόρισμα με «ανοιχτή αιτία» για Θανάση η Εισαγγελία, δολοφονία πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας έδειξε η οικογένεια
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί
Συνελήφθη καταζητούμενη για υποθέσεις κλοπών σε Λάρνακα και Αμμόχωστο
Μη παραδοχή απάντησε σε όλες τις κατηγορίες ο 44χρονος που κατηγορείται για το τετραπλό θανατηφόρο
Εικόνες από την φωτιά στο οίκημα της Ομόνοιας-Δείχνει «άσπονδους φίλους» ο πρόεδρος του Σωματείου
Φωτιά στο σωματείο της Ομόνοιας στην Παπανικολή-Έρευνες από τις Αρχές