Θέλει να αλλάξει η ώρα προσέλευσης στα σχολεία ο Μυλωνάς-Ποιες οι προτάσεις του

Γέμισε τις μπαταρίες της και ετοιμάζεται να επιστρέψει δυναμικά η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, θέτοντας επί τάπητος όλα τα σημαντικά ζητήματα για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, ώστε να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα που παρουσιάζονται και να βρεθούν οι απαιτούμενες λύσεις.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, ο οποίος έχει αναλάβει κατά καιρούς πρωτοβουλίες για να προωθήσει σημαντικά προβλήματα, που χρειάζονται επίλυση, όπως και οι υπόλοιποι βουλευτές της Επιτροπής, έχει εγγράψει προς συζήτηση, το θέμα των αναλυτικών προγραμμάτων, καθώς επίσης και των ωρολόγιων προγραμμάτων. Μάλιστα, έχει ετοιμάσει και προτάσεις, τις οποίες αναμένεται να καταθέσει προς συζήτηση.

«Θα λάβουμε ενημέρωση από το Υπουργείο Παιδείας, για το τι ισχύει αυτή τη στιγμή στα σχολεία, για τα αναλυτικά και τα ωρολόγια προγράμματα. Αναλυτικά προγράμματα είναι όλο το περιεχόμενο της διδακτέας ύλης σε όλα τα μαθήματα. Θα επιδιώξω να ξεκινήσει ένας διάλογος γι’ αυτά τα θέματα και θα προτείνω συγκεκριμένα πράγματα», εξήγησε στον REPORTER ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας και βουλευτής του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, στο τραπέζι θα τεθεί το θέμα της ώρας της προσέλευσης και της αποχώρησης των μαθητών και των δύο εκπαιδευτικών βαθμίδων, καθώς και ο χρόνος διδασκαλίας. Μάλιστα, δηλώνει ότι είναι ανοιχτός για να ακούσει προτάσεις, για τα εν λόγω θέματα.

«Θα συζητήσουμε για τα 45λεπτα, που είναι η ωριαία διδακτική περίοδος. Μπορεί κάποιος να πει ότι πρέπει να μεγαλώσει η διδακτική περίοδος και να γίνει 50 λεπτά ή μπορεί κάποιος να πει να γίνει 20 λεπτά ή 10 λεπτά, για να μην κουράζονται τα παιδιά».

Εξάλλου, κατά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο κ. Μυλωνάς αναμένεται να υποβάλει και δικές του προτάσεις, όσον αφορά στα ωρολόγια προγράμματα, οι οποίες θα περιστρέφονται γύρω από την ώρα προσέλευσης των μαθητών στις σχολικές μονάδες.

«Θα προτείνω συγκεκριμένα για αρχή, αντί να ξεκινούν τα μαθήματα 7:30 και 7:45, να αρχίζουν στις 8:00 στα Δημοτικά και 8:30 στα Γυμνάσια, με την ανάλογη προσαρμογή και αύξηση του χρόνου διδασκαλίας, από 45λεπτα να γίνουν 50λεπτα, για αρχή. Για να υπάρχει και ένας στόχος για τα ολοήμερα σχολεία, που προτείνει ήδη ο Αβέρωφ Νεοφύτου, στις προεκλογικές του εξαγγελίες».

Αναμένουν ενημέρωση οι καθηγητές

Στην συνεδρία της Επιτροπής έχουν καλεστεί και εκπρόσωποι των οργανώσεων των εκπαιδευτικών, οι οποίοι αναμένεται να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις και να λάβουν ενημέρωση για το θέμα από το Υπουργείο Παιδείας. Ουσιαστικά, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις αναμένουν τις αξιολογήσεις του Υπουργείου για τα αναλυτικά, αλλά και τα ωρολόγια προγράμματα, οι οποίες έπρεπε να δοθούν στην δημοσιότητα.

«Με βάση τις αποφάσεις και των προηγούμενων υπουργών Παιδείας, έπρεπε οι αξιολογήσεις να παραδίδονται στο φθινόπωρο του 2018 και για τα αναλυτικά και για τα ωρολόγια και να δοθούν στη δημοσιότητα. Αυτό δεν έγινε και δεν είχαμε καμία ενημέρωση. Είναι διαχρονικά προβλήματα και πρέπει να δούμε λύσεις. Εμείς εκείνο που ζητούμε για τα αναλυτικά προγράμματα είναι να είναι υψηλού επιπέδου και σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι προσαρμοσμένα με βάση τον ωφέλιμο διδακτικό χρόνο. Αυτό είναι το σημαντικό», υπέδειξε ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας.

Πάντως, οι καθηγητές αναμένουν και επίσημη ενημέρωση από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας για τα ωρολόγια προγράμματα, καθώς και την αξιολόγηση που έγινε, αφού είχαν ήδη τύχει προφορικής ενημέρωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν 600,000 ευρώ
Καθηλώνονται πάνω από 500 λεωφορεία-Επηρεάζονται μαθητικές διαδρομές σε όλη την Κύπρο
Νέα σύσκεψη για τα λεωφορεία-Οι συστάσεις του Υπ. Μεταφορών προς το κοινό
«Τα παιδιά της Παλαιστίνης και του Ισραήλ αξίζουν καλύτερες μέρες»-Φώναξαν υπέρ της ειρήνης στη Λευκωσία (pics)
Έξαλλοι οι γονείς για τα ακατάλληλα μαθητικά λεωφορεία-«Κινητές βόμβες»
ΒΙΝΤΕΟ: Άρχισε η πορεία Ειρήνης στο κέντρο της Λευκωσίας-«Για τα παιδιά όλου του κόσμου»
ΒΙΝΤΕΟ: Έσβησε τα 100 κεράκια η γηραιότερη εγκλωβισμένη του Κορμακίτη
Έξω από το Προεδρικό η ΚΥΣΟΑ, διαμαρτύρεται για απουσία διαβούλευσης-Κάνει λόγο για ρατσισμό
Βγαίνουν έξω από το Προεδρικό οι χαμηλόμισθοι-Καλεί σε μαζική κινητοποίηση η ΙΣΟΤΗΤΑ
Κουνά το δάκτυλο στο κράτος για τα άτομα με αναπηρίες η Λοττίδη-«Παρωχημένες πρακτικές»