Αυτοί που δεν έκαναν τα αυτονόητα, το άδειασμα από Πρόεδρο και… αν ήταν ο Ιωνάς

Ερωτηματικά που κάποια στιγμή οι αρμόδιοι θα πρέπει να απαντήσουν, προκαλούν τα όσα εκτυλίχθηκαν το περασμένο Σάββατο, έξω από το Στάδιο «Αντώνης Παπαδόπουλος», στη Λάρνακα, που είχαν ως αποτέλεσμα και τον τραυματισμό του Ευριπίδη. Ο 20χρονος, ο οποίος δεν είχε καμία σχέση με τον ποδοσφαιρικό αγώνα και είχε βγει βόλτα με τον σκύλο του, βρέθηκε μέσα σε λίγα λεπτά να δίνει μάχη για τη ζωή στην Εντατική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έβγαλε κίτρινη σε Αστυνομία ο Αναστασιάδης-Ορφανές ευθύνες, μηδαμινές συλλήψεις

Από την ώρα του περιστατικού μέχρι σήμερα, μεσολάβησαν 96 ώρες, ωστόσο ουδείς από τους προϊσταμένους θεώρησαν αναγκαίο, έστω και για τους τύπους, να καταδικάσουν το περιστατικό, να εκφράσουν τη συμπαράσταση στην οικογένεια και να υποσχεθούν το αυτονόητο που πηγάζει μέσα από τους όρους εντολής τους. Ότι οι ένοχοι για τον τραυματισμό του Ευριπίδη θα οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Εάν στη θέση του Ευριπίδη ήταν κάποιος οργανωμένος, τις τελευταίες ημέρες οι ομοϊδεάτες του στους Συνδέσμους, θα ζητούσαν την τιμωρία των ενόχων. Οι αναρτήσεις στα social media θα έδιναν και θα έπαιρναν. Ακόμα και τα κόμματα, που για ψύλλου πήδημα εκδίδουν ανακοινώσεις, δεν ένιωσαν την ανάγκη, να αφιερώσουν πέντε λεπτά γράφοντας δυο αράδες για τον 20χρονο, ο οποίος ευτυχώς σήμερα βγήκε από τον αναπνευστήρα.

Για τον Ευριπίδη που είδε τη ζωή του να αλλάζει μέσα σε λίγα λεπτά, έξω στην κοινωνία δεν υπάρχει κανείς σύμμαχος να τον στηρίξει, έστω ηθικά και αυτό φάνηκε μέσα κι από τη στάση της πολιτείας γενικότερα. Το σίγουρο είναι πάντως, πως αν στο τιμόνι του Υπουργείου Δικαιοσύνης βρισκόταν ο Ιωνάς Νικολάου, τόσο τα κόμματα όσο και τα οργανωμένα σύνολα των οπαδών θα βρίσκονταν στα κάγκελα ζητώντας την παραίτηση του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι οργανωμένοι και οι… ανοργάνωτοι-Η ζούγκλα των χούλιγκαν και το VAR που μίλησε

Σε αυτή την περίπτωση όμως, η πολιτική προϊστάμενη του Υπουργείου Δικαιοσύνης, εξέφρασε την θέση πως πρόκειται για επιχειρησιακά ζητήματα που αφορούν την Αστυνομία, χωρίς η ίδια να επιθυμεί να τοποθετηθεί. Η διαφορά ωστόσο, είναι πως ο σοβαρός τραυματισμός του Ευριπίδη, μπορεί να έχει και το επιχειρησιακό επίπεδο, αλλά δεν παύει να είναι μια ακόμη επιβεβαίωση, πως οι αρμόδιοι απέτυχαν να καταπολεμήσουν το κοινωνικό πρόβλημα της βίας στα γήπεδα.

Το θέμα είναι αμιγώς πολιτικό και θα έπρεπε, η υπουργός, αφενός, έστω να καταδικάσει τη βία στα γήπεδα και αφετέρου να δεσμευθεί πως έστω και τώρα το Υπουργείο της θα διασφαλίσει πως ο κάθε πολίτης που είτε είναι φίλαθλος, είτε είναι οργανωμένος, είτε είναι αθλητής ή παράγοντας ή ακόμα και γείτονας, μπορεί να νιώθει ασφάλεια πως θα επιστρέψει υγιής στο σπίτι του. Εάν δεν μπορεί να δώσει τέτοιες διαβεβαιώσεις, είτε η ίδια είτε ακόμα και ο Αρχηγός Αστυνομίας, σημαίνει πως δεν είναι έτοιμοι για να κατέχουν τόσο κρίσιμα πόστα. Ακόμα και το πιο απλό για τα μάτια του κόσμου, θα μπορούσε να ζητηθεί μια έκθεση γεγονότων. Κάτι πάντως που τελικά έπραξε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Το πιο πάνω δεν αποτελεί μια αυθαίρετη θέση του συντάκτη, αλλά και έμμεσο μήνυμα που έστειλε προς πάσα κατεύθυνση ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο Νίκος Αναστασιάδης χθες Τρίτη, χωρίς να έχει προσκληθεί από κάποιον δημοσιογράφο για να σχολιάσει και χωρίς να προκληθεί, όπως συνηθίζεται από την αντιπολίτευση, αυτοβούλως εξέδωσε γραπτή δήλωση στην οποία αναφέρεται στα περιστατικά βίας στα γήπεδα τις τελευταίες εβδομάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η ζούγκλα που δημιουργήσαμε, η ζούγκλα που πρέπει να γκρεμίσουμε…

Στη δήλωση που εξέδωσε το Προεδρικό, υποδεικνύεται μεταξύ άλλων πως, «η απερίφραστη καταδίκη της όποιας μορφής βίας αποτελεί, δυστυχώς, τετριμμένη, αλλά αναγκαία ενέργεια», με το μήνυμα ενδεχομένως να αφορά και τους αρμοδίους που δεν θεώρησαν αναγκαία ενέργεια να τοποθετηθούν για ένα ζήτημα που αφορά το χαρτοφυλάκιο τους.

Την ίδια ώρα ο Νίκος Αναστασιάδης εκφράζει την δυσαρέσκεια του για τα περιστατικά βίας στα γήπεδα ζητώντας από τους αρμόδιους όπως άμεσα ετοιμαστεί αναλυτική έκθεση γεγονότων, στην οποία να καταγράφονται τυχόν κενά που εντοπίζονται στις διαδικασίες πρόληψης και άμεσης καταστολής ανάλογων φαινομένων.

Θέλοντας να δείξει και την αποφασιστικότητα του ενόψει των κρίσιμων αγώνων που ακολουθούν στο κυπριακό ποδόσφαιρο, στέλνοντας το μήνυμα στην Αστυνομία, ότι, «οφείλει να ενισχύσει την παρουσία της αλλά και τα μέτρα που εφαρμόζονται επιδεικνύοντας την απαιτούμενη αυστηρότητα, ώστε να αποφευχθούν τα οποιαδήποτε έκτροπα στους εναπομείναντες αγώνες του πρωταθλήματος».

Πάντως, η αναφορά του Προέδρου σε τυχόν κενά και οι υποδείξεις πως θα πρέπει να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα, οδήγησαν την Αστυνομία στην αλλαγή του αφηγήματος της, αφού 96 ώρες μετά τα όσα εκτυλίχθηκαν, για πρώτη φορά σήμερα, ο εκπρόσωπος της αναφέρθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για να διαπιστωθούν εάν υπήρξαν κενά, ώστε να μην επαναληφθούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Μεμονωμένα τα επεισόδια, τα ελέγξαμε» απαντά η Αστυνομία-Νιώθει αδικημένη

Δειτε Επισης

Νέα αναβολή στην υπόθεση ανθρωποκτονίας του Πολυκάρπου
Μεταφέρθηκε στο λιμάνι Λάρνακας το πλοιάριο με τους 37 μετανάστες από τη Συρία-Εντοπίστηκε και δεύτερο
Αστυνομικός στη Λεμεσό έκανε σήμα σε οδηγό να σταματήσει και τον παρέσυρε με το όχημα του
Ένα σκάφος με 37 μετανάστες εντοπίστηκε ανοιχτά του Κάβο Γκρέκο-Αναμένεται και δεύτερο
Θύματα ενδοοικογενειακής βίας υποχρεώνονται να δίνουν τα παιδιά στον θύτη με διάταγμα Δικαστηρίου
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιστροφές παράτυπων μεταναστών-Πρώτη στην ΕΕ η Κύπρος
Νέα απάτη μέσω μηνυμάτων-«Μπορείτε να κερδίσετε εύκολα χρήματα»
Δεκαεννιά γυναικοκτονίες τα τελευταία τέσσερα χρόνια-Τα χαρακτηριστικά των εγκλημάτων στην Κύπρο
Σε ετοιμότητα και η Κύπρος λόγω της έκρυθμης κατάστασης στη Μέση Ανατολή-«Λαμβάνονται μέτρα»
Πρόστιμο €2.000 σε άνδρα για παγίδευση πουλιών στην Άχνα