Δίνει τέλος στα σενάρια το Κρεμλίνο-«Δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα να κηρύξει τον πόλεμο»
14:05 - 04 Μαΐου 2022

Το Κρεμλίνο απέρριψε σήμερα εικασίες ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σχεδιάζει να κηρύξει τον πόλεμο στην Ουκρανία και εθνική επιστράτευση στις 9 Μαΐου, επέτειο της νίκης της Σοβιετικής Ένωσης κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σχολιάζοντας φήμες ότι στις 9 Μαΐου ο Πούτιν θα κηρύξει τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε: «Δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα για κάτι τέτοιο. Είναι ανοησίες».
Ο Πεσκόφ δήλωσε επίσης πως η Ρωσία εξετάζει διάφορες επιλογές στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για το εμπάργκο στο πετρέλαιό της που θα επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρότεινε σήμερα ένα σταδιακό πετρελαϊκό εμπάργκο σε βάρος της Ρωσίας, την επιβολή κυρώσεων στην κορυφαία τράπεζά της και την απαγόρευση των εκπομπών ρωσικών τηλεοπτικών δικτύων στις ευρωπαϊκές συχνότητες.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ακόμη σήμερα πως δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για μια ενδεχόμενη συνάντηση ανάμεσα στον Πούτιν και τον πάπα Φραγκίσκο για να μιλήσουν σχετικά με την Ουκρανία.
Ο πάπας Φραγκίσκος δήλωσε σε συνέντευξή του, που δημοσιεύθηκε χθες, Τρίτη, ότι ζήτησε να συναντηθεί στη Μόσχα με τον Πούτιν για να προσπαθήσει να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, όμως δεν έχει λάβει απάντηση.
Νέα επίθεση Μόσχας-«Ιραηλινοί πολεμούν μαζί με το τάγμα Αζόφ»
«Ισραηλινοί μισθοφόροι» πολεμούν στην Ουκρανία δίπλα στο τάγμα Αζόφ, δήλωσε σήμερα η ρωσική διπλωματία, οι δηλώσεις της οποίας ότι ο Χίτλερ είχε υποτίθεται "εβραϊκό αίμα" προκάλεσαν σφοδρή πολεμική.
«Θέλω να πω κάτι που οι Ισραηλινοί πολιτικοί δεν θέλουν χωρίς αμφιβολία να ακούσουν, αλλά ίσως αυτό θα τους ενδιαφέρει. Στην Ουκρανία, Ισραηλινοί μισθοφόροι είναι δίπλα στους μαχητές του Αζόφ», δήλωσε η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα σε μια συνέντευξη στο ραδιόφωνο Sputnik.
Το ουκρανικό τάγμα Αζόφ, που ιδρύθηκε το 2014 από ακροδεξιούς μαχητές προτού ενσωματωθεί στις τακτικές δυνάμεις, επιβλήθηκε ως ένας από τους πιο σφοδρούς αντίπαλους των ρωσικών δυνάμεων που πραγματοποιούν στρατιωτική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας από τις 24 Φεβρουαρίου.
Τα μέλη του, μαζί με άλλους Ουκρανούς μαχητές, αρνήθηκαν να καταθέσουν τα όπλα στο πολιορκούμενο λιμάνι της Μαριούπολης (νοτιοανατολικά), όπου οι τελευταίοι υπερασπιστές της πόλης οχυρώθηκαν στη χαλυβουργία Azofstal εναντίον της οποίας η Μόσχα εξαπέλυσε χθες, Τρίτη, επίθεση.
Ήρωες για πολλούς Ουκρανούς, τα μέλη του Αζόφ παρουσιάζονται αντίθετα από τη Ρωσία ως «φασίστες» και «ναζί» που διαπράττουν βιαιοπραγίες.
Λέγοντας πως Ισραηλινοί πολεμούν στο πλευρό τους, η Μόσχα συνεχίζει να τροφοδοτεί μια πολεμική που προκάλεσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος δήλωσε την Κυριακή πως ο Αδόλφος Χίτλερ είχε «εβραϊκό αίμα», μια θεωρία που έχει διαψευστεί από τους ιστορικούς.
Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την οργή του Ισραήλ, που τις χαρακτήρισε «σκανδαλώδεις, ασυγχώρητες» και «φρικτό ιστορικό λάθος».
Χθες, Τρίτη, βράδυ το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έριξε λάδι στη φωτιά, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι «υποστηρίζει το νεοναζιστικό καθεστώς του Κιέβου».
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι Εβραίος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Αυτό είναι το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας-Σταδιακή κατάργηση ρωσικού πετρελαίου
- Ρώσοι προσπαθούν να προελάσουν στο Ντονμπάς, νεκροί άμαχοι στο Ντονέτσκ
- Νέες κατηγορίες από Κίεβο-Η Ρωσία κατέσχεσε 400 χιλιάδες τόνους σιτηρών
