«Σήμα» CPT για βραχιολάκι σε υπόδικους και κατάδικους-Επιστολή Κληρίδη στη Βουλή

Επιστολή στην πρόεδρο της Βουλής, τον πρόεδρο της Επιτροπής Νομικών και την πρόεδρο της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, απέστειλε ο εκ των δικηγόρων του Συνδέσμου Προστασίας Δικαιωμάτων Φυλακισμένων και Αποφυλακισθέντων, Αλέξανδρος Κληρίδης, αναφορικά με την εφαρμογή της νομοθεσίας για την ηλεκτρονική παρακολούθηση υποδίκων και κατάδικων, η οποία πλέον φαίνεται να καθίσταται επιβεβλημένη, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Έναντι Βασανιστηρίων (CPT) κάλεσε όλες τις χώρες να λάβουν εναλλακτικούς τρόπους κράτησης, ειδικότερα στις περιπτώσεις όπου παρατηρούνται προβλήματα υπερπληθυσμού, όπως οι Κεντρικές Φυλακές της Κύπρου.    

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Στοιβάζουν» υπόδικους και τελικά αθωώνεται-Τα... παράδοξα της Δικαιοσύνης

Η πολυσυζητημένη τροποποίηση της νομοθεσίας εκκρεμεί ενώπιον της Βουλής από το 2021, με τον Αλέξανδρο Κληρίδη να υπενθυμίζει μάλιστα τις δηλώσεις της υπουργού Δικαιοσύνης στις οποίες προέβη κατά τον Μάρτιο του περασμένου χρόνου, τονίζοντας πως η εν λόγω τροποποίηση πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό, αφού όπως υποδεικνύει η εφαρμογή της ηλεκτρονικής παρακολούθησης υποδίκων και κατάδικων θα θεραπεύσει άμεσα πάρα πολλά προβλήματα της κοινωνίας μας που έρχεται αντιμέτωπη με την ποινική πτυχή της Δικαιοσύνης, όπως επίσης και το πρόβλημα του υπερπληθυσμού των Κεντρικών Φυλάκων. 

Στην επιστολή του ο κ. Κληρίδης τονίζει στην Βουλή πως, «η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Έναντι Βασανιστηρίων (CPT) πολύ πρόσφατα, 21/04/22, έχει γνωματεύσει σε σχετική έκθεση της ότι η εφαρμογή εναλλακτικών τρόπων μεταχείρισης ατόμων που ζητείται η κράτηση τους είναι πλέον υποχρεωτικό για όλες τις χώρες, ειδικά για τις χώρες που έχουν άμεσο πρόβλημα με τον υπερπληθυσμό», σημειώνοντας πως η ηλεκτρονική παρακολούθηση σήμερα προνοείται βάσει του περί Φυλακών Νόμου του 1996 (62(Ι)/1996) μόνο για κατάδικους, οι οποίοι θα πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στον εν λόγω νόμο του 1996 και αφού εγκριθεί το αίτημα τους από την Επιτροπή Κατάταξης.

«Είναι η θέση μας ότι κατάδικοι θα πρέπει να μπορούν να διεκδικήσουν την ηλεκτρονική παρακολούθηση όχι μόνο βάσει των άρθρων του πιο πάνω νόμου άλλα να μπορεί και το ίδιο το Δικαστήριο κατά την επιβολή ποινής να μπορεί σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπου η ποινή που θα επιβληθεί αν είναι κάτω του ενός (1) χρόνου, να μπορεί να διατάξει αντί της άμεσης φυλάκισης του ατόμου να διατάξει της έκτισης ολόκληρης της ποινής που θα επιβάλει να είναι με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής παρακολούθησης σε κατοίκον περιορισμό του κατάδικου. Δηλαδή η άμεση εφαρμογή του βραχιολιού χωρίς την ανάγκη ο κατάδικος να πρέπει να μεταβεί στις Κεντρικές Φυλακές και να πρέπει να εκτίσει κάποιο χρόνο εντός των Κεντρικών Φυλάκων για να μπορεί μετά να ζητήσει από την Επιτροπή Κατάταξης να εξετάσει το ενδεχόμενο να του παρασχεθεί το βραχιόλι. Περιπτώσεις που έχουν καταδικαστεί σε άμεση ποινή φυλάκισης ύψους 2 μηνών, 6 μηνών κ.ο.κ. μέχρι και 12 μήνες, ειδικά σε περιπτώσεις όπου αφορούσαν ποινικές υποθέσεις για χρηματικές οφειλές, δεν επωφελούνται με κανένα τρόπο από την ένταξη τους στις Κεντρικές Φυλακές. Το Δικαστήριο που εξασκεί ποινική δικαιοδοσία, θα πρέπει να έχει στην διάθεση του ως είδος ποινής, την άμεση εφαρμογή του βραχιολιού και του περιορισμού του κατάδικου στο σπίτι του (σχετικό το άρθρο 26 του περί Ποινικού Κώδικα Κεφ. 154). Η εφαρμογή του βραχιολιού θα είναι ένας επιπρόσθετος και εναλλακτικός τρόπος τιμωρίας όπως είναι και ο περί της Υφ’ Όρων Αναστολής της Εκτελέσεως Ποινής Φυλακίσεως εις Ορισμένα Περιπτώσεις Νόμο του 1972 (95/1972)».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αφήνουν ελεύθερους παιδεραστές, φυλακίζουν άτομα για €10-Αποκαλυπτικά στοιχεία

Είναι η θέση του δικηγόρου του Συνδέσμου Προστασίας Δικαιωμάτων Φυλακισμένων και Αποφυλακισθέντων, Αλέξανδρου Κληρίδη, πως το Δικαστήριο θα πρέπει να μπορεί σε περιπτώσεις οπού επιβάλλεται ποινή φυλάκισης λιγότερο των 12 μηνών και σε περιπτώσεις όπου το Δικαστήριο θεωρεί ότι δεν αρμόζει η αναστολή αυτής της φυλάκισης, να μπορεί να διατάξει την εφαρμογή βραχιολιού και του περιορισμού του κατάδικου στο σπίτι του για το χρονικό που έχει καταδικαστεί, χωρίς αυτό να πρέπει να περάσει από απόφαση της Επιτροπής Κατάταξης και τις προϋποθέσεις που θέτει σήμερα ο περί Φυλακών Νόμος ως εναλλακτική ποινή.

Επιπρόσθετα, όπως αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Κληρίδης, είναι η θέση τους πως «δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος που δεν μπορούν να έχουν υπόδικοι το δικαίωμα να τύχουν ηλεκτρονικής παρακολούθησης με την εφαρμογή του βραχιολιού», τονίζοντας πως ένας υπόδικος είναι άτομο το οποίο περιμένει να δικαστεί από το Δικαστήριο, θεωρείται αθώο μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου από την διαδικασία που θα ακολουθήσει στο Δικαστήριο και θα πρέπει να μπορεί να συνεχίσει την ζωή του μέχρι την ημέρα που θα δικαστεί. Στην Κύπρο, όπως εξηγεί ο κ. Κληρίδης, οι πλείστες υποθέσεις ενώπιον Δικαστηρίου χρειάζονται ένα με δύο χρόνια να ξεκινήσει η ακρόαση της και ακόμα ένα με δύο χρόνια να ολοκληρωθεί αυτή. 

«Συνεπώς άτομα τα οποία θεωρούνται αθώα μέχρι αποδείξεως του αντίθετου παραμένουν υπό κράτηση στις Κεντρικές Φυλακές για χρονική περίοδο μεταξύ 1-3 χρόνια και στις πλείστες περιπτώσεις η κράτηση τους βασίζεται στην σοβαρότητα της υπόθεσης και τίποτε άλλο. Ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις όπου υπάρχουν πραγματικές ανησυχίες ότι ο υπόδικος θα επηρεάσει μάρτυρες, θα διαπράξει άλλα ποινικά αδικήματα και / ή θα φυγοδικήσει. Εννοείται ότι συμφωνούμε ότι σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν στοιχεία που υποστηρίζουν αυτές τις ανησυχίες, ένα Δικαστήριο θα μπορεί να τις εξετάσει και να αποφασίσει ότι η κράτηση του ατόμου στις Κεντρικές Φυλακές μπορεί να θεωρηθεί υπό κάποιες περιστάσεις υποχρεωτική. Όμως θα πρέπει το Δικαστήριο να έχει την ευκαιρία και την επιλογή να διατάξει όπως το άτομο απλά περιοριστεί με την μέθοδο της ηλεκτρονικής παρακολούθησης μέσο της εφαρμογή του βραχιολιού για να μπορέσει να συνεχίσει τη ζωή του μέχρι να δικαστεί η υπόθεση του. Άτομο με βραχιόλι μπορεί να συνεχίσει να εργάζεται, μπορεί να συνεχίσει να φροντίζει την οικογένεια του, μπορεί να έχει καλύτερη πρόσβαση στους δικηγόρους του για σκοπούς προετοιμασίας της υπόθεσης του και μπορεί να διατηρήσει την εικόνα του ως αθώος μέχρι να δικαστεί (πάρα να είναι υπό κράτηση μέχρι να δικαστεί). Ουσιαστικής σημασίας το γεγονός ότι υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των ατόμων που παραμένουν υπό κράτηση για 1-3 χρόνια τα οποία τελικά αθωώνονται και η Δημοκρατία δεν έχει κάποιο τρόπο να τα αποζημιώσει για τον χρόνο κράτησης τους. Όλα τα πιο πάνω και πολλά άλλα υποστηρίζουν απόλυτα την θέση ότι οι υπόδικοι πρέπει να έχουν το δικαίωμα σε ηλεκτρονική παρακολούθηση μέχρι την τελική απόφαση του Δικαστηρίου ενοχής ή αθωότητας τους. Εννοείται ότι ο χρόνος που το άτομο αποτελούσε υπό ηλεκτρονικής παρακολούθησης θα πρέπει να μπορεί να ληφθεί υπόψη στο σύνολο της ποινής του ατόμου σε κάποιες περιπτώσεις όπως για παράδειγμα ο 24ωρος και απολύτως κατοίκον περιορισμός».

Ο Αλέξανδρος Κληρίδης εισηγείται στη Βουλή πως το Δικαστήριο θα πρέπει να μπορεί, βάσει νόμου, να εφαρμόσει ως όρο εγγύησης της παρουσίας του ατόμου στο Δικαστήριο την ηλεκτρονική παρακολούθηση του ατόμου με την εφαρμογή του βραχιολιού, καλώντας την Βουλή, αφού λάβει υπόψη τα όσα αναφέρει στην επιστολή του για σκοπούς τροποποίησης της υφιστάμενης νομοθεσίας, να προβεί άμεσα στις δέουσες αλλαγές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πενταπλάσιοι οι υπόδικοι στις Κεντρικές-Κλειδί στην αποσυμφόρηση το βραχιολάκι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανοίγει το θέμα αποζημιώσεις σε υπόδικους που αθωώνονται-Δείχνει τον δρόμο η ΕΕ

 

Δειτε Επισης

Χειροπέδες σε αλλοδαπό που κυκλοφορούσε με πλαστή άδεια-Ψάχνουν σύνδεση με τον 25χρονο στην Πάφο
Δίνει μάχη για τη ζωή ο 52χρονος που υπέστη εγκαύματα από πυρκαγιά στη Λευκωσία-Ψάχνουν τα αίτια της φωτιάς
Στο Νοσοκομείο τρεις ανήλικοι έπειτα από συμπλοκή στη Λεμεσό
Χειροπέδες σε 57χρονο-Οδηγούσε μεθυσμένος και συγκρούστηκε μετωπικά με περιπολικό στη Λεμεσό
Στο Νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση ένα πρόσωπο μετά από πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένη οικία στη Λευκωσία
Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής της στη Λευκωσία 17χρονη (pic)
Συσσώρευση νερού και κατολισθήσεις βράχων στους δρόμους λόγω έντονων βροχοπτώσεων
Ανέκοψαν όχημα και εντόπισαν χάπια ecstasy και κοκαΐνη στην κατοχή 51χρονου (pics)
Απουσιάζει από την οικία του στη Λεμεσό ο 15χρονος Τζέισον (pic)
Κίνδυνος-θάνατος 67χρονος που έτρεχε με 196 χλμ στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Κοκκινοτριμιθιάς (pic)