Πυρετός διαβουλεύσεων για τον Κύπριο καπετάνιο-Τι ζητούν οι Ιρανοί

Την ώρα που το διπλωματικό θρίλερ για την κατάληψη των δύο ελληνικών τάνκερ, με πλήρωμα 25 ναυτικούς, εκ των οποίων ο ένας είναι Κύπριος και οι οκτώ Έλληνες, κορυφώνεται μέρα με τη μέρα, τα νέα που φθάνουν στην οικογένειά του συμπατριώτη μας καπετάνιου του ενός πλοίου, προκαλούν αν μη τι άλλο ανακούφιση, αφού οι συνθήκες διαβίωσής του είναι ανθρώπινες και δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε βασανιστήρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έδεσε στο λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς το ένα πλοίο, παραμένει στη θέση του το άλλο

Ο καπετάνιος, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία στο επάγγελμά του, έχει επικοινωνήσει με τη σύζυγό και τα δύο ενήλικα παιδιά του, μεταφέροντας τους στοιχεία για την κατάστασή της υγείας του, αφού οι Φρουροί της Επανάστασης που κατέλαβαν τα δύο τάνκερ, τους παρέχουν το δικαίωμα να μιλούν με τα οικεία τους πρόσωπα.

Παράλληλα, από πλευράς Κυβέρνησης διαμηνύεται ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τη ζωή τους, αφού τουλάχιστον, οι καταληψίες του πλοίου, τους επιτρέπουν να έχουν τα στοιχειώδη για τη διαβίωσή τους, ωστόσο παραμένουν κρατούμενοί τους, για πάνω από τρία 24ωρα.

Μιλώντας στον REPORTER, o υφυπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Δημητριάδης, ανέφερε ότι χθες είχε επικοινωνία με τον ομόλογό του, του Ιράν, όπου έλαβε διαβεβαιώσεις για την κατάσταση των ναυτικών και πιο συγκεκριμένα του Κύπριου καπετάνιου.

Όπως εξήγησε ο κ. Δημητριάδης, «οι Ιρανοί τους δίνουν την ευκαιρία να χρησιμοποιούν τα κινητά τους, για να επικοινωνούν για κάποιο χρονικό πλαίσιο, με τους οικείους τους. Εμείς μιλάμε με τη σύζυγό του και τα πράγματα βαίνουν καλώς. Αντιλαμβάνεται και η ίδια ότι δεν διατρέχει ο σύζυγός της οποιοδήποτε κίνδυνο».

Ο σκοπός του Ιράν, σημείωσε ο κ. Δημητριάδης, είναι ξεκάθαρος και δεν είναι να ενοχλήσει τα πληρώματα. Το πλήρωμα, το χειρίζονται με πολύ καλό τρόπο και όπως είπε, αλλά μένουν στο πλοίο, μέχρι το Ιράν να πάρει κάποια διαφορετική απόφαση. «Δεν υφίσταται θέμα κινδύνου της ζωής των ναυτικών. Ούτε βασανίζονται, ούτε έχουν οποιαδήποτε προβλήματα, όσον αφορά τη συμπεριφορά των Ιρανικών Αρχών απέναντί τους. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τον ναυτικό, αλλά και από τους ίδιους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καπετάνιος στο ένα ελληνικό πλοίο ο Κύπριος ναυτικός-«Χαίρει άκρας υγείας»

Τους κρατούν για να μετακινήσουν το πλοίο

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, το πλήρωμα δεν είναι η έγνοια των Ιρανών, αλλά ο σκοπός τους είναι να κρατήσουν το πλοίο. Αυτό, πιθανότατα να οφείλεται σε αντίποινα για την κατακράτηση ιρανικού πετρελαιοφόρου από τις ΗΠΑ, σε ελληνικά ύδατα, με την εμπλοκή της Ελλάδας, όπως αναφέρουν τα ελλαδικά μέσα ενημέρωσης.

Όπως εξήγησε ο κ. Δημητριάδης, δεν τίθεται θέμα πως αν φύγουν οι ναυτικοί θα αποκαλύψουν κάτι μυστικό, απλώς όταν αποφασίσουν να αφήσουν το πλοίο οι Ιρανοί, θα πρέπει το πλήρωμα να βρίσκεται εντός του, για να μπορέσει να φύγει. «Εάν τους αφήσουν και κρατήσουν το πλοίο, απελευθερώνοντας τους ναυτικούς, μετά από δύο, τρεις μέρες και μετά αλλάξουν άποψη και θέλουν να απελευθερώσουν το πλοίο, που θα βρουν το πλήρωμα; Το πλοίο πρέπει να λειτουργεί με μια συγκεκριμένη στελέχωση».  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επικοινωνεί με την οικογένεια του ο Κύπριος ναυτικός-«Οι συνθήκες κράτησης δεν είναι απάνθρωπες»

«Δεν είναι συχνό φαινόμενο, αλλά έτυχαν ξανά τέτοια περιστατικά»

Εκ της θέσεώς του, ως υφυπουργός Ναυτιλίας, ο Βασίλης Δημητριάδης δεν κλήθηκε να διαχειριστεί παρόμοια περιστατικά, αφού δεν πρόκειται για συχνά φαινόμενα, ωστόσο μετρώντας 24 χρόνια στον τομέα της ναυτιλίας, εξήγησε ότι τέτοια περιστατικά έχουν περιέλθει ξανά στην αντίληψή του.

«Υπάρχουν φαινόμενα πειρατείας, ειδικά στη δυτική Αφρική, εκεί όπου υπάρχουν ξεκάθαρες νομοθεσίες που επιτρέπουν στα πλοία να έχουν ένοπλους φρουρούς για να προστατεύονται, αφού υπάρχει έξαρση της πειρατείας», σημείωσε και συνέχισε λέγοντας πως «αυτό το περιστατικό δεν μπορώ να το χαρακτηρίσω συχνό, να μην νομίζει ο κόσμος ότι είναι κάτι που συμβαίνει τακτικά».

Όπως υπέδειξε, «είμαι 24 χρόνια στη Ναυτιλία και μου ξανασυνέβησαν τέτοια περιστατικά. Όχι την τελευταία διετία που υπηρετώ ως υπουργός, αλλά γενικότερα έτυχαν τρεις-τέσσερις περιπτώσεις, που περιέπεσαν στην αντίληψή μου, αλλά τονίζω ότι δεν θεωρείται συχνό φαινόμενο».

Ξεκαθάρισε εξάλλου ότι τέτοιας φύσεως περιστατικά είναι όλα παρόμοιας φύσεως, εξηγώντας πως δεν πρόκειται για πειρατεία, αλλά για κατάληψη. Η διαφορά του ενός από το άλλο, είναι ότι στα περιστατικά πειρατείας κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. «Είχαμε και κάποια περιστατικά που εντοπίζονται ναρκωτικά στα πλοία και οι ναυτικοί είχαν άγνοια, αλλά φυλακίστηκαν. Αυτό είναι κάτι πολύ διαφορετικό όμως. Κάνουμε προσπάθειες σε παγκόσμιο επίπεδο, για να αλλάξει αυτό και να αποποινικοποιηθεί το επάγγελμα».

Παραδείγματος χάριν είπε, «αν εντοπίσουν κάτι οι Αρχές, γιατί να την πληρώνει ο ναυτικός; Είχαμε περιπτώσεις που πήγαν ναυτικοί και ενημέρωσαν για κιβώτια που δεν έπρεπε να βρίσκονται στο πλοίο και τελικά τους συνέβαλαν οι Αρχές. Θα κάνουμε κάποια διαβήματα για το ναυτικό επάγγελμα, ώστε να μην ποινικοποιείται. Αντιλαμβανόμαστε ότι η κάθε χώρα έχει τη δική της νομοθεσία, αλλά πρέπει τους ναυτικούς να τους βλέπουν με διαφορετικό μάτι».

Σημειώνεται ότι προσπάθειες μέσω της διπλωματικής οδού, γίνονται από την πρώτη στιγμή και από το Υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας.

Yπενθυμίζεται ότι το πλοίο «Prudent Warrior», του οποίου καπετάνιος είναι ο Κύπριος ναυτικός,  έδεσε με εντολή της Τεχεράνης στο λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς, στην περσική πλευρά των στενών του Ορμούζ, ενώ το «Delta Poseidon» παραμένει στη θέση του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διπλωματικό θρίλερ-Ανοικτή γραμμή Κυβέρνησης με οικογένεια του Κύπριου ναυτικού

Δειτε Επισης

Οι απειλές του 50χρονου Σαουδάραβα-Όσα ύποπτα έλεγε χρόνια πριν αιματοκυλήσει τη χριστουγεννιάτικη αγορά
ΒΙΝΤΕΟ: Φρικτό περιστατικό στη Νέα Υόρκη-Άνδρας έβαλε φωτιά σε γυναίκα στο μετρό
Περιορισμένη ορατότητα στον αυτοκινητόδρομο λόγω έντονων βροχοπτώσεων-Συστήνεται προσοχή
Θέλουν την παρέμβαση ΥΠΕΞ και ΗΕ για λύση μετά τα επεισόδια στη Δερύνεια οι αγροτικές οργανώσεις
Έσπασε το σίδερο του κρεβατιού και πήδηξε από το παράθυρο ο δραπέτης-Ζήτησε έκθεση γεγονότων ο Αρναούτης
Έκτακτη συνεδρία Ολομέλειας της Βουλής για τις συναλλαγές μεγάλων ποσών
Τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες στο μενού του καιρού-Πότε τίθεται σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Η διπλωματική αντεπίθεση του Αλ Τζολάνι-Το σχέδιο του για να τοποθετήσει τη χώρα του στο κέντρο των εξελίξεων
Επιμένει ο Σταυριανός, άσκησε έφεση επί της... τελεσίδικης απόφασης της Ολομέλειας-Ανύπαρκτη διαδικασία
Μυστήριο με άγνωστη φυλή που ζει στον Αμαζόνιο-Φωτογραφίες φέρνουν στο φως στοιχεία για τη ζωή τους