Προετοιμάζονται για τον Χειμώνα-Πιθανόν τέταρτη δόση κατά του κορωνοϊού

Περίοδος προετοιμασίας και επαγρύπνησης θεωρούνται, για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι καλοκαιρινοί μήνες, σε σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού. Έρευνες που γίνονται από επιστήμονες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αναμένεται να δώσουν απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν την πορεία του κορωνοϊού, το τείχος ανοσίας που έχει κτιστεί στις χώρες και την ετοιμότητα της επιστημονικής κοινότητας για πολυδύναμα εμβόλια κατά της νόσησης.

Το γεγονός πως κατά τους χειμερινούς μήνες παρατηρείται έξαρση λοιμώξεων, έχει θέσει σε επιφυλακή όλους τους Υπουργούς της ΕΕ, με τον Έλληνα υπουργού Υγείας, Θάνο Πλεύρη, να προαναγγέλλει σε δηλώσεις του, την πιθανότητα σύστασης δεύτερης ενισχυτικής (4η δόσης) εμβολίου. Η πιθανότητα αυτή, είναι υπαρκτή για όλες τις χώρες, εάν αυτό αποφασιστεί επίσημα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, με το Υπουργείο Υγείας να διαμηνύει, πως είναι ένα ενδεχόμενο που αξιολογείται από τους Υπουργούς.

Μιλώντας στον REPORTER, ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Υγείας, Κωνσταντίνος Αθανασίου, εξήγησε πως «αν και ακόμη είναι νωρίς να αποφασιστεί κάτι τέτοιο, υπάρχει το ενδεχόμενο εμβολιασμού συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού τον Σεπτέμβριο, με στόχο την αποφυγή έξαρσης των περιστατικών το Φθινόπωρο. Οι όποιες οδηγίες ισχύσουν, θα δοθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Το ίδιο ισχύει και για τα μέτρα περιορισμού της νόσου, είπε ο κ. Αθανασίου, προσθέτοντας πως είναι για αυτό το λόγο που βρίσκονται σε αναστολή και δεν έχουν καταργηθεί, υποδεικνύοντας πως εάν χρειαστεί κάποια από τα μέτρα μπορεί να επανέλθουν, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Οι ασκήσεις επί χάρτου που γίνονται από τους επιστήμονες, αφορά κυρίως την αναγνώριση του ρίσκου σε σχέση με τον κίνδυνο από τη διάρκεια της ανοσίας, στον γενικό πληθυσμό. Όπως εξήγησε στον REPORTER, το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, του υπουργείου Υγείας, Ζωή Δωροθέα Πανά, «θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις για τη διάρκεια της ανοσίας, κυρίως στις διάφορές υποομάδες πληθυσμού, όπως είναι οι υπερήλικες, οι ανασοκτασταλμένοι και τα παιδιά που έλαβαν την πρώτη ενισχυτική δόση. Στη συνέχεια, θα πρέπει να δούμε εάν υπάρχουν διαφοροποιήσεις μεταξύ των τεχνολογιών υγείας, όπως επίσης από πλευράς της φαρμακοβιομηχανίας να δούμε, καλύτερα, τα βήματα που γίνονται για τα πολυδύναμα εμβόλια που περιλαμβάνουν περισσότερα στελέχη της covid και θα έχουν, ενδεχομένως, καλύτερη αποτελεσματικότητα σε σχέση, με τα προηγούμενα».

Για όλα αυτά, σύμφωνα με την δρ Πανά, γίνονται συνεχείς συζητήσεις, μελέτες και κλινικές δοκιμές από επιστημονικές ομάδες, «ώστε να δοθεί το συντομότερο απάντηση στα ερωτήματα, τουλάχιστον, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού και να δούμε τεκμηριωμένα, εάν και εφόσον θεωρούμε σκόπιμο, να αποφασιστεί σύσταση για δεύτερη ενισχυτικής δόση στον γενικό πληθυσμό. Δεν μπορεί κανένας να προβλέψει την επιδημιολογική εικόνα που θα επικρατήσει το Φθινόπωρο ή τον Χειμώνα. Αυτό, όμως που γνωρίζουμε, από την υπάρχουσα τεκμηρίωση, είτε μιλάμε για εμβολιασμό, είτε μιλάμε για φυσική νόσηση από Όμικρον, η ανοσία διαρκεί λίγους μήνες. Η ανοσία, σύμφωνα με τα δεδομένα, διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία και την υποκείμενη κατάσταση δηλαδή το ανοσοποιητικό σύστημα του καθενός».

Η δρ Πανά, εκτίμησε πως θα παρατηρηθεί φθίνουσα πορεία, όσον αφορά το τείχος ανοσίας με το πέρασμα του χρόνου. «Αυτή η φθίνουσα πορεία ενδεχομένως να συμπέσει με μια αναμενόμενη έξαρση του κορωνοϊού τον Χειμώνα -δεδομένου ότι έχουμε γενικά εξάρσεις ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού- ειδικότερα της γρίπης. Για να αποφύγουμε, λοιπόν, αυτό το δίπτυχο πτώσης της ανοσίας του πληθυσμού και της έξαρσης κορωνοϊού ή άλλων λοιμόξεων, γίνονται οι συζητήσεις. Πρέπει να καταλάβουμε πως τα λοιμώδη νοσήματα υπάρχουν και πάντα θα υπάρχουν. Ο εμβολιασμός κατά της γρίπη γίνεται κάθε χρόνο για τις υψηλές ομάδες κινδύνου και του υγειονομικού προσωπικού ώστε να αποφεύγεται η έξαρσή της. Εάν φτάσουμε, σε ενδημικότητα του ιού, τότε μπορεί, να χρειάζεται σε κάποιες συγκεκριμένες ομάδες να γίνει ετήσιος εμβολιασμός. Αυτό φυσικά, δεν είναι σίγουρο αλλά θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις και τα δεδομένα».

Όσον αφορά τον τρόπο που η Κύπρος διαχειρίζεται την κατάσταση, η δρ Πανά σημείωσε πως ακολουθούνται οι θεσμοί, αξιολογούνται τα δεδομένα και υπάρχει εναρμόνιση με τις συστάσεις που δίνονται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. «Οφείλουμε να συνεχίσουμε την επιτήρηση. Θεωρώ πως στη συνέχεια θα υπάρξει ισορροπία αφού θα ζούμε και θα προσαρμοζόμαστε με τον ιό. Η άρση των περιοριστικών μέτρων δεν άρει την αξία τους, ειδικά για τις ομάδες υψηλού κινδύνου», είπε τέλος η δρ Πανά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τι ισχύει για τις επισκέψεις σε δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια για test

Τέλος στη μάσκα σε εσωτερικούς χώρους

Την ίδια ώρα πάντως το Υπουργείο Υγείας προχωρεί σε νέες χαλαρώσεις αφού, από την Τετάρτη, αναστέλλεται η υποχρέωση για χρήση προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς και κλειστούς χώρους. Από το την απόφασή, εξαιρούνται οι εργαζόμενοι και οι επισκέπτες άνω των 12 ετών σε νοσοκομεία, οίκους ευγηρίας, κλειστές δομές ευπαθών ομάδων, εξωτερικά ιατρεία νοσηλευτηρίων, ιατρικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Επίσης, συστήνεται η χρήση μάσκας σε χώρους συγχρωτισμού, σε άτομα που εμπίπτουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και σε άτομα που συναναστρέφονται με άτομα υψηλού κινδύνου.

Παράλληλα, από την Τετάρτη, επιτρέπονται οι επισκέψεις σε ασθενείς σε δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια με μέγιστο αριθμό τα 2 άτομα ανά ημέρα, με την προσκόμιση τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) ή PCR ισχύος 48ωρων για άτομα άνω των 6 ετών (ένα άτομο ανά επίσκεψη). Σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις δύναται να αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων και επισκέψεων, εφόσον εξασφαλιστεί έγκριση από τη διεύθυνση του νοσηλευτηρίου.

Καταργείται επίσης, το Σχέδιο Δράσης για την ομαλή διεξαγωγή πτήσεων και λειτουργία των αερολιμένων και των λιμανιών. Όπως αναφέρει το Υπουργείο στην ανακοίνωσή του, όλοι οι ταξιδιώτες που φθάνουν στην Κυπριακή Δημοκρατία, ανεξαρτήτως από τη χώρα προέλευσής τους, δεν θα υποχρεούνται να επιδεικνύουν έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης ή αρνητικού αποτελέσματος από εξέταση PCR ή ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test).

Τέλος, αποφασίστηκε όπως τα εμβολιαστικά κέντρα (walk-in και ραντεβού) σε όλες τις επαρχίες θα λειτουργούν από τις οκτώ το πρωί μέχρι τις τρεις το απόγευμα, για τις ημέρες Δευτέρα μέχρι Παρασκευή και δεν θα λειτουργούν πλέον τα Σάββατα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Σεισμός 4,7 βαθμών ταρακούνησε την δυτική Ελλάδα
Παγωμένη η Γερμανία από την επίθεση-Ερευνούν τους τρεις που πανηγύριζαν όταν ο 50χρονος έριχνε το αυτοκίνητο στην αγορά
Το άγνωστο παρασκήνιο κι οι πιέσεις για το ιατροδικαστικό πόρισμα για τα νεκρά βρέφη στην Αμαλιάδα
Στο Νοσοκομείο τρεις ανήλικοι έπειτα από συμπλοκή στη Λεμεσό
Χειροπέδες σε 57χρονο-Οδηγούσε μεθυσμένος και συγκρούστηκε μετωπικά με περιπολικό στη Λεμεσό
Απειλές Τραμπ και για τη διώρυγα του Παναμά–Αν πέσει σε «λάθος χέρια» θα πάρουμε τον έλεγχο
Η Τουρκία προειδοποιεί τη Συρία-Θα κάνουμε ότι χρειαστεί στο θέμα των κουρδικών πολιτοφυλακών
Καζάνι που βράζει η Γερμανία μετά την φονική επίθεση στο Μαγδεμβούργο
Συννεφιασμένος με ανέμους ο καιρός-Η πρόγνωση για την ημέρα των Χριστουγέννων
Στο Νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση ένα πρόσωπο μετά από πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένη οικία στη Λευκωσία