Βράζουν οι αιγοπροβατοτρόφοι, δεν πείστηκαν με τους ελέγχους-«Φτάνει η κοροϊδία»
06:35 - 31 Μαΐου 2022
Δεν έχουν καθαρίσει τα μαύρα σύννεφα που έχουν μαζευτεί πάνω από τον πρωτογενή τομέα, με τους αιγοπροβατοτρόφους να μην έχουν ικανοποιηθεί από τους ελέγχους που φαίνεται ότι πραγματοποιούν οι αρμόδιες αρχές του κράτους, όσον αφορά στο χαλούμι, με το σενάριο για κλιμάκωση των μέτρων να είναι ολοένα και πιο εφικτό. Την ίδια ώρα, οι τυροκόμοι στρέφουν εκ νέου τα πυρά τους κατά του υπουργού Γεωργίας, καταλογίζοντας του αποτυχία, ως προς τον τρόπο διαχείρισης του φακέλου «χαλούμι».
Έχει περάσει μία εβδομάδα, κατά την οποία οι αρμόδιες αρχές έπρεπε να πραγματοποιήσουν ελέγχους, μετά και τις διαβεβαιώσεις που έχει δώσει η Κυβέρνηση στους αιγοπροβατοτρόφους, με τους άμεσα εμπλεκόμενους να παρακολουθούν την κατάσταση στενά. Από πλευράς τους, οι αιγοπροβατοτρόφοι επιβεβαιώνουν ότι έχουν πραγματοποιηθεί έλεγχοι, ωστόσο το γεγονός ότι η Νομική Υπηρεσία δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί για το ζήτημα, είναι κάτι που έχει προκαλέσει έντονη ενόχληση.
«Από ό,τι μας είπε ο υπουργός Γεωργίας, έχουν πραγματοποιηθεί 20 έλεγχοι, εκ των οποίων οι 18 ήταν παράνομοι και για 13, το χαλούμι ήταν εκτός προδιαγραφών, αλλά ακόμη δεν έχουν ανακοινώσει ποιοι παρανομούν. Ακόμη περιμένουμε την γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας για το θέμα. Μας είπαν θα έβγαινε την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί κάτι», υπέδειξε στον REPORTER ο Παναγιώτης Κωνσταντίνου, πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αιγοπροβατοτρόφων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν εφησυχάζονται οι αιγοπροβατοτρόφοι, έτοιμοι να κλιμακώσουν τα μέτρα
Η καθυστέρηση στην ανακοίνωση της γνωμάτευσης της Νομικής Υπηρεσίας, ουσιαστικά, φαίνεται ότι δένει τα χέρια στους φορείς που είναι υπεύθυνοι για τους ελέγχους, καθώς δεν καθορίζονται οι ποινές που πρέπει να επιβληθούν στους παρανομούντες. Κάτι που έχει προκαλέσει δυσφορία στους παραγωγούς πρόβειου γάλακτος.
«Πρέπει να ανακοινωθούν οι ποινές. Αν πιάσουν κάποιο που δεν φορεί ζώνη, του λένε είσαι παράνομος και τον στέλνουν σπίτι του, τι πετυχαίνουν; Πρέπει να τιμωρούνται οι παράνομοι, να τους αποσύρεται το χαλούμι, που είναι παράνομο, αφού δεν θα δικαιούνται να το έχουν στην αγορά με αυτό το όνομα και στην ανάγκη να γίνει όπως έγινε στην Ελλάδα, που έκλεισαν εργοστάσια για δύο εβδομάδες, για τη φέτα».
Πάντως, το σενάριο για κλιμάκωση των μέτρων, όπως είχαν ανακοινώσει και μετά την διαμαρτυρία τους, είναι ολοένα και πιο εφικτό. Ανάμεσα στα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι είναι το κλείσιμο λιμανιών και αεροδρομίων και μεγάλες κινητοποιήσεις, ακόμη και έξω από το Προεδρικό.
«Την περασμένη Πέμπτη είχαμε μία σύσκεψη και προγραμματίζουμε να δούμε πώς θα κινηθούμε, για να πιέσουμε τις καταστάσεις. Υπάρχει το ενδεχόμενο να λάβουμε κι άλλα μέτρα, βρίσκεται στο σενάριο των προθέσεων μας. Δεν πάει άλλο η κατάσταση. Να κλείσουν λιμάνια, αεροδρόμια, να πάμε ξανά στο Προεδρικό. Η κοροϊδία και για μας τους αγελαδοτρόφους και για τον κόσμο, έχει φτάσει στο αμήν. Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Πρέπει να εφαρμόζει πρώτα εκείνη τους νόμους που έχει ψηφίσει και μετά οι υπόλοιποι».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μετά την ένταση έξω από το Προεδρικό συνάντησαν τον Καδή οι αιγοπροβατοτρόφοι
«Δεν έχουμε να κρύψουμε οτιδήποτε»
Από την πλευρά τους, οι τυροκόμοι παρουσιάζονται έτοιμοι να συνεργαστούν, όσον αφορά στους ελέγχους, επιβεβαιώνοντας, μάλιστα, ότι την περασμένη Δευτέρα είχαν πραγματοποιηθεί κάποιοι έλεγχοι από την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού.
«Εμείς δεν έχουμε να κρύψουμε οτιδήποτε και είμαστε σίγουροι πως για ακόμη μία φορά θα διαψευστούν αυτοί που στρέφουν τα πυρά τους και έχουν τις υποψίες τους για εμάς. Όσοι παρανομούν, είμαστε απόλυτα σύμφωνοι, να τιμωρηθούν, να μπουν τεράστια πρόστιμα», επεσήμανε ο πρόεδρος των τυροκόμων, Γιώργος Πέτρου.
Στο μεταξύ, αναφορές περί χρήσης γαλακτόσκονης στην παραγωγή χαλουμιού, έχουν ενοχλήσει τους τυροκόμους, οι οποίοι ζητούν να αποφεύγονται, καθώς είναι πιθανό να δημιουργηθούν προβλήματα σε εργάτες στα τυροκομεία, στις εξαγωγές, σε γεωργούς και σε κτηνοτρόφους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: BΙΝΤΕΟ: Ασταμάτητοι οι αιγοπροβατοτρόφοι, κατευθύνονται στον κόμβο της Ριζοελιάς
«Όλοι αυτοί επηρεάζονται. Ακούστηκαν διάφορα για γαλακτόσκονη, που κάποιοι είχαν διαρρεύσει στα ΜΜΕ. Στοιχεία που δεν υπάρχουν, είναι απλά υποψίες και δεν γίνεται να κατηγορούμε, να δικάζουμε και να φυλακίζουμε κάποιους. Να γίνονται έλεγχοι, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα, με όποιο τρόπο θέλουν. Πρέπει να τους φύγει η υποψία ότι οι τυροκόμοι είναι εναντίον των οποιωνδήποτε και ειδικά των κτηνοτρόφων, που αποτελούν ένα μέρος της ίδιας οικογένειας».
Μάλιστα, ο κ. Πέτρου, για ακόμη μία φορά, εξαπέλυσε πυρά κατά του υπουργού Γεωργίας, ερωτηθείς για την στοποποίηση που υπάρχει προς το πρόσωπό τους, καταλογίζοντας του αποτυχία διαχείρισης της κατάστασης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βάλλουν κατά Καδή οι τυροκόμοι-«Αντί να αναλάβει την ευθύνη, ρίχνει λάδι στη φωτιά»
«Ο κ. υπουργός Γεωργίας και ο περίγυρός του, καλό θα ήταν να αφοσιωθούν στη δουλειά τους, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να παραδεχθούν την αποτυχία τους για τον φάκελο χαλούμι. Να σταματήσουν να στρέφουν τα πυρά εναντίον των τυροκόμων και να σταματήσουν να προσβάλλουν την ποιότητα των προϊόντων μας, επειδή το κακό γίνεται για όλους. Είναι το μόνο εξαγώγιμο προϊόν της Κύπρου και είμαστε υπόχρεοι να το διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού και να μην το κατηγορούμε εμείς οι ίδιοι».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παρατράγουδα έξω από το Προεδρικό-Έχυσαν γάλατα, άναψαν φωτιές σε μπάλες σανού
Την ερχόμενη εβδομάδα το θέμα στη Βουλή
Πάντως, το θέμα αναμενόταν να συζητηθεί ενώπιον της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής, όπως είχε αναφέρει και ο πρόεδρος της, ωστόσο η συζήτηση αναβλήθηκε για την ερχόμενη εβδομάδα. Ο κ. Γαβριήλ, ωστόσο, ζήτησε από τους αρμόδιους υπουργούς όπως καταθέσουν στοιχεία για τους ελέγχους, για να είναι έτοιμα να συζητηθούν την ερχόμενη Τρίτη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ψάχνει τι πήγε λάθος η Αστυνομία-Δυσφορία στο Προεδρικό για τις εικόνες ντροπής