Ρίχνει το Κυπριακό στην προεκλογική αρένα ο ΔΗΣΥ, ζητά σχόλιο Μαυρογιάννη-Χριστοδουλίδη

Πρόσκληση-πρόκληση, απευθύνει στους Ανδρέα Μαυρογιάννη και Νίκο Χριστοδουλίδη ο εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Συναγερμού, Δημήτρης Δημητρίου, να απαντήσουν εάν συμφωνούν με την πρόσφατη πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας να αποστείλει επιστολή προς τον Ερσίν Τατάρ, με την πρόταση του για να σπάσει το αδιέξοδο στο Κυπριακό.   

Ήδη, σημειώνει ο κ. Δημητρίου, «ο Πρόεδρος της παράταξης, ο Αβέρωφ Νεοφύτου, εξηγεί και προωθεί την επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη αλλά και τα όσα παράνομα πράττει η Τουρκία στην Αμμόχωστο, στις συναντήσεις που έχει με αρχηγούς αδελφών κομμάτων και αρχηγούς κρατών στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος».

Χθες όμως, συνεχίζει, «διαβάσαμε με έκπληξη την ανακοίνωση του ΔΗΚΟ που διαφωνεί με όλα όσα αναφέρονται στην επιστολή. Και με το κοινό ανακοινωθέν του Φλεβάρη του 2014 και με τις συγκλίσεις Αναστασιάδη-Ακιντζί και με το πλαίσιο Γκουτέρες. Δεν είμαστε εναντίον της σύγκλυσης του Εθνικού Συμβουλίου. Κάθε άλλο. Αλλά το ΔΗΚΟ, τι θα πει και που θα συμφωνήσει;», διερωτάται. 

Την ίδια ώρα, υποδεικνύει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, «στο σημαντικότερο ζήτημα της πατρίδας μας, είναι πιστεύουμε σωστό να τοποθετηθούν και οι υποψήφιοι Προέδροι της Δημοκρατίας. Και ο κ. Μαυρογιάννης, και ο κ. Χριστοδουλίδης, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι. Συμφωνούν με τις πρωτοβουλίες του Προέδρου Αναστασιάδη ή τώρα έχουν αντίθετη άποψη;Στην πολιτική έχουν σημασία οι θέσεις ενός εκάστου. Οι πολιτικές θέσεις. Ειδικότερα στο εθνικό μας θέμα», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με γνωστή συνταγή η προσπάθεια Αναστασιάδη να σπάσει το αδιέξοδο στο Κυπριακό

Ενημερώνει Ευρωπαίους αξιωματούχους ο Αβέρωφ

Στο μεταξύ ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, στο περιθώριου του Συνεδρίου του ΕΛΚ, έχει επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούους τους οποίους ενημερώνει για το Κυπριακό. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου συναντήθηκε με τον απερχόμενο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλτ Τούσκ, την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ.

Μετά τη συνάντηση με τον κ. Τούσκ, ο Αβέρωφ Νεοφύτου εξέφρασε τις ευχαριστίες του, «για την υποστήριξη στο κυπριακό, για την αλληλεγγύη σας. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ αυτή σας την υποστήριξη. Σταθήκατε δίπλα από την Κύπρο, υποστηρίζοντας το διεθνές δίκαιο σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αξίες και πραγματικά εκτιμούμε τα όσα έχετε κάνει για τη χώρα μου».

Από την πλευρά του ο κ. Τούσκο σημείωσε πως, «είναι τιμή να βρίσκομαι μαζί σας σήμερα όπως ήταν και κατά τη θητεία μου ως Πρωθυπουργός της Πολωνίας, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Πρόεδρος του ΕΛΚ, να στηρίζω την Κύπρο και τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Διότι αν είσαι Χριστιανοδημοκράτης, αν είσαι Ευρωπαίος, αν είσαι έντιμος, οφείλεις να στηρίξεις με τις προσπάθειές σου, με τη δουλειά σου την Κύπρο. Και για εμένα αυτό ήταν, είναι και θα είναι μια από τις υψηλές προτεραιότητες της πολιτικής μου ζωής, το να υποστηρίζω τη χώρα σας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ισχυρά μηνύματα για Κυπριακό και στήριξη έλαβε από Μετσόλα και Βέμπερ ο Αβέρωφ

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, μετά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, ο κ. Νεοφύτου ευχαρίστησε την κα. Μέτσολα για τη στήριξη στην Κύπρο αλλά και στον Δημοκρατικό Συναγερμό. Πρόσθεσε ότι η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «επανέλαβε ακόμη μια φορά τη σθεναρή της στήριξη στη μοιρασμένη μας πατρίδα».

Από την πλευρά της η κα. Μέτσολα σημείωσε ότι «ως Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε πραγματικά ενωμένοι όσο μια χώρα παραμένει διαιρεμένη κι αυτό πρέπει να είναι οδηγός μας σε ό,τι κάνουμε, μια κατεύθυνση ειρήνης και εξάλειψη κάθε διαμάχης από τα εδάφη μας».

Πρόσθεσε ότι με τον κ. Νεοφύτου είναι φίλοι εδώ και καιρό και μοιράζονται τις ίδιες αξίες, την αγάπη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το πάθος τους για τις κοινές αξίες που τους ενώνουν.

Μετά τη συνάντησή του με τον κ. Βέμπερ ο κ. Νεοφύτου τον ευχαρίστησε χαρακτηρίζοντάς τον «καλό του φίλο και φίλο της Κύπρου», προσθέτοντας ότι σε λίγες ώρες θα είναι ο νέος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

«Η στήριξη στον αγώνα της Κύπρου για επανένωση ενάντια στις προκλήσεις της Τουρκίας και στις παράνομες ενέργειες στα Βαρώσια, είναι για εμάς πολύ θετική. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέλαβε πρωτοβουλίες με Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για να σπάσουμε το αδιέξοδο. Προσβλέπουμε στη στήριξή σας και σας ευχαριστούμε για τη διαχρονική στήριξη, τόσο στον Δημοκρατικό Συναγερμό όσο και στην Κύπρο», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο κ. Βέμπερ δήλωσε την πλήρη υποστήριξή του στους Κύπριους, στον κ. Νεοφύτου και στον Πρόεδρο Αναστασιάδη σε όλες τις προσπάθειες που σκοπό έχουν να ξεπεραστούν οι μακροχρόνιες προκλήσεις με την Τουρκία. Πρόσθεσε ότι ενόψει όλων των προσπαθειών που έχουν ενώπιον τους, δείχνουν ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είναι το δυνατότερο ευρωπαϊκό δίκτυο, σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να αναδείξουν ξανά τη σημαντικότητα του κυπριακού προβλήματος.

«Ήταν πάντα σημαντικό για εμένα να υπάρχει αυτός ο άμεσος σύνδεσμος, για να προβάλλουμε τις κοινές μας ιδέες για το μέλλον της Ευρώπης, το μέλλον της κοινής μας Ένωσης και μπορούμε να εργαστούμε προς αυτήν την κατεύθυνση χτίζοντας το επόμενο καλό κεφάλαιο για την Ευρώπη και σήμερα για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα», είπε.

Δειτε Επισης

Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη