Ο διαδικτυακός καφενές, ο ανελέητος πόλεμος σε Σάβια και η μαγκιά του υπολογιστή

Μέχρι πριν δέκα με δεκαπέντε χρόνια, οι πολίτες πήγαιναν το πρωί σε ένα καφενείο, για να πιούν τον κυπριακό καφέ τους, να διαβάσουν εφημερίδες και να συζητήσουν ή ακόμα και να κουτσομπολέψουν με τους φίλους τους τα «νέα», δηλαδή την επικαιρότητα. Κάποιοι ακόμα το κάνουν, ωστόσο ο κόσμος στα καφενεία μειώθηκε αισθητά ή μάλλον περιορίστηκε στους πιο μεγάλους σε ηλικία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σκέψεις διαγραφής στοιχείων γονέων από ταυτότητες-Tα ρίχνει σε Αστυνομία το ΥΠΕΣ

Πλέον, με την άνθηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι πιο νεαροί ή ακόμα και κάποιοι μεγαλύτερης ηλικίας, βρήκαν την ευκολία τους, αφού το καφενείο μεταφέρθηκε στο σαλόνι τους, μπροστά από μια οθόνη υπολογιστή. Πολλοί επιλέγουν να απολαμβάνουν τον καφέ τους και το πρωινό τους, στην ζεστασιά του σπιτιού τους, έχοντας ως συντροφιά τους διαδικτυακούς τους φίλους, οι οποίοι είναι έτοιμοι για κουτσομπολιό και συζήτηση της επικαιρότητας, με το πάτημα ενός κουμπιού, αλλά και ανά πάσα στιγμή.

Πλέον, το διάβασμα της εφημερίδας έχει σταματήσει ή, καλύτερα, μετατράπηκε για πολλούς σε ανάγνωση τίτλων. Μέσα από την ανάγνωση ενός τίτλου, κάποιοι πιστεύουν ότι μετατρέπονται σε ειδήμονες για κάθε θέμα. Οι απόψεις δίνουν και παίρνουν, χωρίς καν, πολλές φορές, να μπουν στον κόπο να μελετήσουν το περιεχόμενο του κειμένου. 

Κάτι τέτοιο φαίνεται ότι συνέβη και με τη συζήτηση για αφαίρεση του πατρώνυμου και του μητρώνυμου από τις ταυτότητες. Το θέμα έχει πάρει απίστευτες διαστάσεις, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τον καθένα να γράφει το μακρύ του και το κοντό του, στιγματίζοντας μια βουλεύτρια, την Σάβια Ορφανίδου, η οποία παρέστη στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για καταθέσει τις απόψεις της επί του θέματος.

Η κ. Ορφανίδου, απέκτησε παιδί πριν από περίπου δύο χρόνια, με τη διαδικασία του δότη σπέρματος. Μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης ότι στη Βουλή συζητήθηκε το συγκεκριμένο θέμα, αλλά και την κατάθεση των απόψεων της βουλεύτριας για τους λόγους που μπορεί να δοθεί η επιλογή αν κάποιος θέλει ή όχι να έχει στην ταυτότητα τα ονόματα των γονιών του, ξέσπασε σάλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξεσπά η Σάβια για το ζήτημα με τις ταυτότητες-«Βρίζουν εμένα και την κόρη μου»

Αμέσως, το μεγάλο καφενείο έτρεξε να δικάσει την Σάβια Ορφανίδου, κατηγορώντας την ότι ο λόγος που συζητήθηκε το συγκεκριμένο θέμα στην Βουλή είναι η ίδια και οι επιλογές της, να φέρει, δηλαδή, στον κόσμο ένα παιδί με δότη σπέρματος. Για όσους ακόμα δεν το γνωρίζουν ή επιλέγουν να το αγνοούν επιδεικτικά, θέλοντας να ενισχύσουν την άποψή τους ότι επέβαλε αυτό το θέμα στην ατζέντα η βουλεύτρια, ας επαναλάβουμε ότι η συζήτηση ξεκίνησε το 2012, από την πρώην Επίτροπο του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά.

Παρότι για μια δεκαετία η συζήτηση έμεινε στα συρτάρια και το μόνο που γινόταν ήταν η ανταλλαγή επιστολών ανάμεσα στους αρμόδιους, η πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, ανακίνησε το θέμα και το επανέφερε σε συνεδρία της Επιτροπής της.

Σημειώνεται, επίσης, προς όσους δεν το γνωρίζουν ή προσποιούνται μπροστά στους διαδικτυακούς τους φίλους ότι έχουν άγνοια, πως απόφαση για να απαλειφθούν τα στοιχεία των γονιών από τις ταυτότητες, έλαβαν και εφάρμοσαν οι υπόλοιπες 26 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο η Κύπρος συνεχίζει να κινείται στους δικούς της ρυθμούς.

Φυσικά, όσοι θέλουν να έχουν το όνομα των γονιών τους στην ταυτότητά τους δικαιούνται, καθότι η μέθοδος της επιβολής δεν μπορεί να χαρακτηριστεί από κανέναν ως δίκαια. Εξάλλου, η Σάβια Ορφανίδου, που έχει στηθεί στον τοίχο και πυροβολείτε από τους γνωστούς αγνώστους του πληκτρολογίου, εξέφρασε τη θέση ότι πρέπει να δοθεί το δικαίωμα της επιλογής. Από τη στιγμή λοιπόν που δίδεται η επιλογή, εννοείται ότι όσοι επιλέξουν να μην έχουν το όνομα των γονιών τους στις ταυτότητες, ίσως να έχουν κάποιους σοβαρούς λόγους. Δυστυχώς, δεν υπάρχει στον κόσμο μόνο η οικογένεια του καθενός, αλλά υπάρχουν και κάποιες άλλες οικογένειες, με διαφορετικά βαρίδια. Και παιδιά που δεν θέλουν να έχουν σχέση με τους γονείς τους, αφού ίσως το όνομά τους, να τους βάζει μια ταμπέλα, για την οποία ντρέπονται και για την οποία δεν έχουν καμία ευθύνη. Ή ακόμη, επειδή ο συσχετισμός τους με τα εν λόγω άτομα, συνδέεται με τραυματικές εμπειρίες. 

Ακόμα κι αν κάποιος δεν έχει σκεφτεί όμως αυτή την παράμετρο, είναι τουλάχιστον θλιβερό να γράφει ο καθένας ότι η Σάββια Ορφανίδου «αποφάσισε να κάμει παιδί με δότη, γιατί δεν έβρισκε άντρα». Πρόκειται για ένα από τα χειρότερα σχόλια από τα δεκάδες που γράφτηκαν σε βάρος της, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σεξιστικό, αισχρό, ανήθικο και κυρίως χαρακτηριστικό μιας μεγάλης μερίδας της κοινωνίας, που θεωρεί, εν έτη 2022, ότι οι μόνοι που έχουν δικαίωμα να κάνουν παιδιά, είναι ένας άνδρας και μια γυναίκα, μέσω της σεξουαλικής επαφής.

Το να φέρει κάποιος στον κόσμο ένα παιδί δεν τον καθιστά αυτόματα άξιο γονιό. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να κάνουν παιδιά μέσω σεξουαλικής επαφής ή επιλέγουν να μην το πράξουν και βρίσκουν εναλλακτικούς τρόπους που προσφέρει η επιστήμη. Υπάρχουν, επίσης, εκείνοι που κάνουν παιδιά τους παιδιά που γέννησαν άλλοι, ανοίγοντας το σπίτι τους και την αγκαλιά τους. Είναι αυτοί λιγότερο καλοί γονείς ή άνθρωποι, επειδή έγιναν γονείς με διαφορετικό τρόπο; Μήπως υπάρχει μια μονάδα μέτρησης που να δείχνει ότι εάν το όνομα των γονιών δεν αναγράφεται σε μια ταυτότητα, αυτόματα μειώνεται η περηφάνια ενός παιδιού για τους ανθρώπους που τον έφεραν στον κόσμο; Αν όσοι στήνουν στον τοίχο τη Σάβια ήταν στη θέση του παιδιού της, πώς θα αισθάνονταν;

Το μόνο σίγουρο, για να μην ανησυχεί ο οποιοσδήποτε χρήστης του διαδικτύου, είναι πως η κ. Ορφανίδου είναι μια από τους 56 βουλευτές του κράτους. Ούτε αποφάσεις μπορεί να πάρει μόνη της, ούτε να κάνει ό,τι θέλει. Την απόφαση, την λαμβάνει η πλειοψηφία κι αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα είναι μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Όχι σε κατάργηση, ναι σε εθελοντική επιλογή για τα ονόματα γονιών στις ταυτότητες από ΔΗΣΥ

Δειτε Επισης

Ένας τυχερός στο Τζόκερ-Οι αριθμοί που κληρώθηκαν
Επέκρινε συμπεριφορά ασφαλιστικών και τραπεζών η ΕΚΥΣΥ σε συνεδρία στη Βουλή
Κανονικά θερμοκρασιακά ο Οκτώβριος-Κάτω του 50% η βροχόπτωση
Παρουσίασε το Συνήγορο του Ασθενή ο Δαμιανός-Πυρ ομαδόν για έλλειψη διαβούλευσης
Στήριξη των επαγγελματιών υγείας για την ψυχική τους υγεία ζητά η ΠΑΣΥΝΟ
Πλησιάζει τον στόχο του 50-50 ο Πρόεδρος σε δημόσια αξιώματα-«Ψηλά στις προτεραιότητες η ισότητα των φύλων»
Συνεχίζονται οι εκκενώσεις στο Λίβανο μέσω Κύπρου-Φθάνουν δώδεκα πτήσεις από το Ισραήλ
Σε τροχιά υλοποίησης η Ψηφιακή Ταυτότητα-«Η νομοθεσία μας είναι έτοιμη»
Πάνω από τριάντα χιλιάδες παιδιά ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας στην Κύπρο
Ζητά στήριξη των νοσηλευτών ανήμερα της παγκόσμιας ημέρας ψυχικής υγείας η ΠΑΣΥΝΟ