Με γνωστή συνταγή η προσπάθεια Αναστασιάδη να σπάσει το αδιέξοδο στο Κυπριακό

Επαναφέροντας  την πρόταση σε ΜΟΕ και συνδυάζοντας την με τη συμφωνία του 2014 και την πρόταση του για αποκεντρωμένη Ομοσπονδία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απευθύνθηκε με επιστολή στον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ, σε μια τελευταία προσπάθεια, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό.  

Αν και όπως παραδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τα μηνύματα που λαμβάνει από την Άγκυρα δεν είναι θετικά, αφού ο Ταγίπ Ερντογάν δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να εμπλακεί σε οποιαδήποτε προσπάθεια επανέναρξης των προσπαθειών, ο Νίκος Αναστασιάδης απέστειλε στις 23 Μαΐου επιστολή προς τον Τατάρ, στην οποία σε έξι σελίδες, αναλύει την πρόταση του για να εγκαινιάσουν ένα νέο γύρο διαλόγου. Την ίδια ώρα ο Νίκος Αναστασιάδης, επαναλαμβάνει την εκτίμηση του πως αν οι συνομιλίες συνεχισθούν από εκεί που έμειναν στο Κρανς Μοντάνα, τότε θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία και να γεφυρωθούν οι διαφορές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αιχμές Προέδρου κατά Ευρωπαίων-«Η Τουρκία παραμένει το χαϊδεμένο παιδί κάποιων»

Την επιστολή Αναστασιάδη προς τον κατοχικό ηγέτη, έφερε στη δημοσιότητα η εφημερίδα Φιλελεύθερος και σύμφωνα με αυτή η πρόταση εδράζεται σε τρεις βασικούς άξονες: Τη συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου που έγινε μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρώην κατοχικού ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, την πρόσφατη πρόταση του Νίκου Αναστασιάδη για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και την πρόταση για αποκεντρωμένη Ομοσπονδία.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία Αναστασιάδη Έρογλου μεταξύ άλλων προβλέπει πως η διευθέτηση θα βασίζεται σε δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου. Επίσης προβλέπει ότι, η ενωμένη Κύπρος, ως μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα έχει μια και μόνη διεθνή νομική προσωπικότητα και μια και μόνη κυριαρχία, η οποία καθορίζεται ως η κυριαρχία που απολαμβάνουν όλα τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών υπό τον χάρτη του ΟΗΕ και η οποία προέρχεται εξίσου από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

Για το θέμα της ιθαγένειας προβλέπει πως θα υπάρχει μια και μόνο κυπριακή ιθαγένεια, που θα ρυθμίζεται από την ομοσπονδιακή νομοθεσία. Όλοι οι πολίτες της ενωμένης Κύπρου θα είναι ταυτόχρονα πολίτες είτε της ελληνοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας είτε της τουρκοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας. Αυτή η ιδιότητα θα είναι εσωτερική και θα συμπληρώνει, και δεν θα αντικαθιστά με οποιονδήποτε τρόπο, την μια και μόνη κυπριακή ιθαγένεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τουρκικές προκλήσεις στο Βαρώσι και ΜΟΕ στην ατζέντα Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες

Οι εξουσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, καθώς και θέματα που είναι σαφώς σχετικά με τις καθορισμένες αρμοδιότητές της, θα προσδιορίζονται από το σύνταγμα. Το Ομοσπονδιακό σύνταγμα θα προνοεί επίσης ότι το κατάλοιπο εξουσίας θα ασκείται από τις συνιστώσες πολιτείες. Οι συνιστώσες πολιτείες θα ασκούν πλήρως και οριστικά όλες τις εξουσίες τους, χωρίς επεμβάσεις από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Οι ομοσπονδιακοί νόμοι δεν θα καταπατούν τις νομοθεσίες των συνιστωσών πολιτειών που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες των συνιστωσών πολιτειών και οι νομοθεσίες των συνιστωσών πολιτειών δεν θα καταπατούν τους ομοσπονδιακούς νόμους που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Το έγγραφο προβλέπει επίσης ότι η ενωμένη κυπριακή ομοσπονδία θα προκύψει από την διευθέτηση μετά από την έγκριση της διευθέτησης σε χωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα. Το Ομοσπονδιακό σύνταγμα θα ορίζει ότι η ενωμένη κυπριακή ομοσπονδία θα αποτελείται από δυο συνιστώσες πολιτείες με ισότιμο καθεστώς.

Η δικοινοτική, διζωνική φύση της ομοσπονδίας και οι αρχές πάνω στις οποίες βασίζεται η ΕΕ θα διασφαλίζονται και θα γίνονται σεβαστές σε όλη την επικράτεια. Το Ομοσπονδιακό σύνταγμα θα αποτελεί τον ανώτατο νόμο της Χώρας και θα δεσμεύει όλες τις εξουσίες της ομοσπονδίας και των αρχών των συνιστωσών πολιτειών. Η ένωση της ομοσπονδίας ή μέρους αυτής με οποιαδήποτε άλλη χώρα ή η οποιασδήποτε μορφής διχοτόμηση ή απόσχιση ή οποιαδήποτε άλλη μονομερής αλλαγή στην κατάσταση πραγμάτων θα απαγορεύεται.

Σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις, αυτές θα βασίζονται στην αρχή πως τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν όλα, ενώ οι διορισμένοι εκπρόσωποι θα έχουν πλήρη εξουσία να συζητούν οποιοδήποτε θέμα σε οποιαδήποτε στιγμή και πρέπει να απολαμβάνουν παράλληλη πρόσβαση σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τα ενδιαφερόμενα μέρη στη διαδικασία, όταν είναι αναγκαίο. Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα συναντώνται όσο συχνά κρίνεται απαραίτητο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προωθεί τα ΜΟΕ ο Κασουλίδης-«Τέτοιου είδους ευκαιρίες δεν θα προσφέρονται πάντα»

Τα ΜΟΕ

Σε ότι αφορά την πρόταση του Προέδρου για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αυτή προβλέπει πως η περιοχή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου θα μεταβιβαστεί στη διοίκηση των Ηνωμένων Εθών, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για επιστροφή των νόμιμων κατοίκων της. Υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών θα περάσει και το αεροδρόμιο της Τύμπου και θα λειτουργεί πλέον ως διεθνές αεροδρόμιο. Παράλληλα θα ρυθμιστεί το θέμα για το εμπόριο από το Λιμάνι της Αμμοχώστου, έτσι ώστε να ανοίξει για εμπορικές συναλλαγές ενώ παράλληλα η Άγκυρα θα υποχρεωθεί να άρει τους περιορισμούς της προς τα πλοία με κυπριακή σημαία.

Επιπλέον ο Νίκος Αναστασιάδης, θέλοντας να διασκεδάσει τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων για το θέμα των υδρογονανθράκων, επανέλαβε την πρόταση του για λογαριασμό μεσεγγύησης προς όφελος της τουρκοκυπριακής κοινότητες, μόνο έαν η Τουρκία προχωρήσει σε χάραξη ΑΟΖ με την Κυπριακή Δημοκρατίας, δίνοντας και εγγυήσεις πως οι αυξημένες απαιτήσεις της σε περιοχές της Κυπριακής ΑΟΖ θα τερματιστούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κυπριακό ξανά του χρόνου με υγεία-Βολεύεται η Άγκυρα, στριμωγμένη η Λευκωσία

Δειτε Επισης

Με αναφορές στο Κυπριακό η ακρόαση της υποψήφιας επιτρόπου για τη διεύρυνση Μάρτα Κος
Επίθεση «υπεξ» σε Μπορέλ για τις αναφορές για τη Σύνοδο του Κιργιστάν-Κατηγορεί την Ε.Ε. για το Κυπριακό
Εγκρίθηκε ο απολογισμός 2023 με προειδοποιήσεις Κουλία για χρέος και έξοδα φιλοξενίας Ουκρανών
Τα θέλει όλα δικά του ο Τατάρ-Συζητά συνεργασία για ενέργεια και νερό αλλά επιμένει στα δύο κράτη
Σχολίασαν τον καφέ Χριστοδουλίδη και Ερντογάν τα τουρκικά ΜΜΕ-«Δεν πνέει κρύος αέρας πριν την πολυμερή»
Η λύση πρέπει να είναι εντός του συμφωνημένου πλαισίου διεμήνυσε κατ’ επανάληψη ο ΠτΔ στον Ερντογάν
Απάντησε για την πρόσληψη της αδελφής και του δασκάλου του ο Φειδίας-«Πληρώνονται από τα δικά μου λεφτά»
Στο 6% οι αιτητές ασύλου στην Κύπρο-Περιορισμένες οι δυνατότητες για φιλοξενία περισσότερων το μήνυμα ΠτΔ
Υπό το βλέμμα των Τούρκων οι εξελίξεις για παροχή αρμάτων στην Κυπριακή Δημοκρατία-«Παρακολουθούμε στενά»
Συνεχίζουν τα περί δύο κρατών οι Τούρκοι-«Η ομοσπονδία δεν αποτελεί λύση»