Έδεσε στο λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς το ένα πλοίο, παραμένει στη θέση του το άλλο

Συνεχίζονται τα διαβήματα των Κυπριακών Αρχών, για λήξη του περιστατικού στον Περσικό Κόλπο και την απελευθέρωση των δύο ελληνικών πλοίων και των πληρωμάτων τους, όπου στο ένα είναι καπετάνιος Κύπριος ναυτικός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καπετάνιος στο ένα ελληνικό πλοίο ο Κύπριος ναυτικός-«Χαίρει άκρας υγείας»

Όπως μετέδωσε η  ΕΡΤ, το ένα από τα τάνκερ, «Prudent Warrior» ήδη έδεσε με εντολή της Τεχεράνης στο λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς, στην περσική πλευρά των στενών του Ορμούζ, ενώ το «Delta Poseidon» παραμένει στη θέση του.

Παράλληλα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ενδεχομένως θα πραγματοποιηθεί μετάγγιση του πετρελαίου φορτίου του.

Σημειώνεται ότι, από την Παρασκευή που έλαβε χώρα το περιστατικό, όταν και τα δύο πλοία κατελήφθησαν από τους «Φρουρούς της Επανάστασης», τόσο το Υπουργείο Εξωτερικών, όσο και το Υφυπουργείο Ναυτιλίας καταβάλλουν διαβήματα, ώστε να γίνει κατορθωτός ο τερματισμός της ομηρείας, ενώ βρίσκονται σε ανοικτή επικοινωνία με την οικογένεια του ναυτικού.

Νωρίτερά, ο υφυπουργός Βασίλης Δημητριάδης ανέφερε ότι ο Κύπριος ναυτικός, ο οποίος είναι καπετάνιος στο ένα από τα δύο ελληνικά πλοία, χαίρει άκρας υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επικοινωνεί με την οικογένεια του ο Κύπριος ναυτικός-«Οι συνθήκες κράτησης δεν είναι απάνθρωπες»

Επικοινωνία με τους ναυτικούς

Νωρίτερα, η μητέρα ενός ναυτικού μίλησε στον ΣΚΑΪ αφού κατάφερε να επικοινωνήσει με τον γιο της.

Μεταφέροντας τις περιγραφές του γιου της, είπε ότι στην αρχή η κατάσταση ήταν τρομακτική, καθώς οι ναυτικοί δεν ήξεραν τι συνέβαινε και για ποιοι ήταν αυτοί που εισέβαλαν στο δεξαμενόπλοιο.

«Οι Ιρανοί τους είπαν ότι δε θέλουν να τους πειράξουν και να τους κάνουν κακό και πρόσθεσαν ότι «εμείς για άλλο λόγο ήρθαμε»», σημείωσε.

Ωστόσο, τώρα η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί. «Την επόμενη μέρα τους έδωσαν πίσω τα κινητά τους τηλέφωνα, τους άφησαν να κινούνται ελεύθεροι και έμειναν οι μισοί από αυτούς που είχαν ανέβει πάνω», επισήμανε η κ. Βεβεάκη.

Η ίδια ανέφερε ότι το πλοίο είναι αρόδου σε ιρανικά ύδατα και δεν ξέρει κανείς τους πότε θα απελευθερωθούν, ενώ η επικοινωνία είναι αδύνατη μέσω δορυφόρου ή ίντερνετ.

«Πειρατεία» καταγγέλλει η Αθήνα

«Η επίθεση κατά των δύο υπό ελληνική σημαία πλοίων, συνιστά κατάφορη παραβίαση των κανόνων τους διεθνούς δικαίου και ισοδυναμεί με πειρατεία, είπε ο Έλληνας υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργού, «το Υπουργείο Εξωτερικών έχει προβεί σε εντονότατο διάβημα στον Ιρανό πρέσβη, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή δυναμιτίζει τις διμερείς σχέσεις, αλλά και τις σχέσεις του Ιράν με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ενημερώθηκε άμεσα».

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ξεκαθάρισε ότι τα μέλη του πληρώματος των δύο πλοίων, «σύμφωνα με την τελευταία επικοινωνία μας, είναι καλά στην υγεία τους. Είμαστε σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και κάνουμε όλες τις ενέργειες ώστε να απελευθερωθούν οι ναυτικοί και τα πλοία».

Δειτε Επισης

Ακόμη τέσσερις Κύπριοι και οι οικογένειες τους έφυγαν από το Ιράν και επιστρέφουν στην Κύπρο
Παραίτηση Υφυπουργού Πρόνοιας ζητά η Ισότητα για κάμερες που κατέγραφαν ήχο
Κατέπλευσε εκ νέου στο λιμάνι Λεμεσού το «Crown Iris»-Μετέφερε 1.600 ξένους υπηκόους
Θρήνος στην Κρήτη για τον 15χρονο που σκοτώθηκε σε τροχαίο
Χειροπέδες σε ένα πρόσωπο για τροκοκρατία και κατασκοπεία-Τέθηκε υπό κράτηση
Ακύρωση προαγωγών Ανώτερων υπαστυνόμων στην Αστυνομία. Μια από τα ίδια
Πούτιν: Είπαμε στο Ισραήλ ότι το Ιράν δεν έχει πρόθεση να αποκτήσει πυρηνικά όπλα
Λήφθηκαν δείγματα για τοξικολογικές και ιστοπαθολογικές εξετάσεις από τη σορό άνδρα στην Αγία Νάπα
Οι IDF σκότωσαν τον επικεφαλής του σώματος των Φρουρών της Επανάστασης, υποστηρίζει το Ισραήλ
Χειροπέδες σε 23χρονο για υπόθεση ληστείας-Έγινε καταγγελία για επίθεση με ρόπαλα και κλοπή κινητού τηλεφώνου