Ορατός θα είναι απόψε από την Λευκωσία ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός-«Σαν κινούμενο άστρο»

Ορατός για λίγα λεπτά από τον ουρανό της πρωτεύουσας θα είναι απόψε ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός.

Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος, Γιώργος Δανός, ο ΔΔΣ θα περάσει ακριβώς πάνω από τη Λευκωσία από τις 22:05 μέχρι τις 22:08. "Θα είναι ορατός και πολύ λαμπερός", είπε ο κ. Δανός, "σαν ένα κινούμενο λαμπερό άστρο".

Ο σταθμός βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη και σε απόσταση 346 χιλιομέτρων. Κατοικείται μόνιμα από έξι αστροναύτες σε εναλλαγή.

Είναι ορατός από τη Γη δια γυμνού οφθαλμού, αφού τα φωτοβολταϊκά που διαθέτει αντανακλούν το ηλιακό φως. Εχει μέγεθος (109 μέτρα x 51 x 20 ) και ταξιδεύει  με ταχύτητα που ξεπερνά τα 27.000 χιλιόμετρα την ώρα, κάνοντας σχεδόν 16 περιστροφές γύρω από τη Γη. Φυσικά η ταχύτητα αυτή δεν γίνεται αντιληπτή από τους αστροναύτες.

Ο σταθμός έχει δεχτεί πάνω από 200 αστροναύτες από πολλές χώρες και ήταν ο προορισμός των πρώτων τουριστών του διαστήματος. Θεωρείται η πιο δαπανηρή ανθρώπινη κατασκευή με κόστος 120 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αποτελεί λαμπρό παράδειγμα συνεργασίας, καθώς πρόκειται για ένα κοινό πρόγραμμα μεταξύ των διαστημικών οργανισμών NASA των ΗΠΑ, Roscosmos Ρωσίας, JAXA Ιαπωνίας, CSA (Καναδά) και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος ESA.

Ο διαστημικός σταθμός αποτελεί ένα ερευνητικό εργαστήριο μικροβαρύτητας και βιολογίας σε περιβάλλον έλλειψης βαρύτητας. Οι αστροναύτες βρίσκονται εκεί προκειμένου να εκτελέσουν πειράματα σε διάφορους τομείς, όπως η βιολογία, η φυσική, η αστρονομία, η βιολογία, η ιατρική, η μετεωρολογία κτλ.

Όλα αυτά τα πειράματα, καθώς και ο έλεγχος των διαστημικών συστημάτων αποσκοπούν στην κατάκτηση του διαστήματος. Είναι γεγονός ότι ο ΔΔΣ είναι ο καταλληλότερος χώρος για να γίνεται έλεγχος των διαστημικών συστημάτων και εκείνου του απαραίτητου εξοπλισμού που απαιτείται για μελλοντικές αποστολές στη Σελήνη, τον Άρη και σε αστεροειδείς.

 

 

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί στην κλήρωση του Τζόκερ
Σε προκαταρκτική «δίκη» ο Τυχικός για την συμπεριφορά του, εξηγήσεις ενώπιον της Ιεράς Συνόδου-«Καταγγελίες από παντού»
Προσπάθειες να επιστραφεί η παραλία Lady’s Mile στο κοινό-Καθησυχάζει η υφυπουργός Ναυτιλίας
Χρειάζεται επικαιροποιημένο masterplan για το υδατικό-Εκτίμηση ειδικού ότι δεν θα λυθεί το 2026
«Μεγάλη η αγωνία των γονιών για τα παιδιά τους»-Πιέσεις για ρύθμιση πλαισίου για ανεξάρτητη διαβίωση ΑμεΑ
Ανοίγει η συζήτηση για αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας της ΔΕΑ-«Να γίνεται με απόλυτη διαφάνεια»
Βήμα προς βήμα οι ενέργειες πριν την αποκοπή οικιακών φωτοβολταϊκών-Τι ισχύει για αδειοδότηση των πάρκων
Προσφορά περαν των €55 χιλ. για «Μικρούς Ήρωες» σε εκδήλωση στη Λεμεσό
H Εθνική Αρχή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεσμεύεται για υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ
Προειδοποιούν οι Βρετανικές Βάσεις-«Μην κολυμπάτε στο Lady’s Mile»