Στο επίκεντρο ξανά τα ιατροσυμβούλια, θέλει να δημιουργήσει καταλόγους η Βουλή

Έχουν περάσει τέσσερις μήνες, από την ημέρα που η Ολομέλεια της Βουλής έχει υπερψηφίσει, ομόφωνα, η τροποποίηση του νόμου Περί Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ώστε να αποφεύγεται η ταλαιπωρία ατόμων με μόνιμη μη αναστρέψιμη αναπηρία, που καλούνταν για επαναξιολόγηση της αναπηρίας για σκοπούς επιδομάτων και το θέμα έρχεται και πάλι στο προσκήνιο. Αυτή τη φορά, μέσα από την πρόταση που έχει κατατεθεί στην Επιτροπή Εργασίας, με στόχο να δημιουργηθούν κάποια πρωτόκολλα, που να διέπουν την διαδικασία.

Ουσιαστικά, η πρόταση που έχει κατατεθεί στην Επιτροπή Εργασίας προς συζήτηση έρχεται ως συνέχεια της τροπολογίας που έχει ψηφιστεί τον περασμένο Ιανουάριο, η οποία διόρθωσε το νόμο που είχε ψηφίσει η προηγούμενη σύνθεση της Βουλής, καθώς αυτό που επιδιώκεται να τεθεί προς συζήτηση είναι κατά πόσο υπάρχει ανάγκη να δημιουργηθούν κάποια πρωτόκολλα και λίστες με μόνιμες αναπηρίες και μη αναστρέψιμων ασθενειών.

«Αυτό που εμείς επαναφέρουμε, ως αυτεπάγγελτο να συζητηθεί και αν θεωρηθεί χρήσιμο, να θεσμοθετηθεί, είναι να δημιουργηθεί κατάλογος των μη αναστρέψιμων ασθενειών ή μόνιμων αναπηριών, ώστε με διαφάνεια, να γνωρίζει κάποιος ότι όταν διαγνώστηκε με κάποια ασθένεια, εντάσσεται σε αυτό το σκέλος και δεν επαναξιολογείται και ούτε να θεωρεί ότι μπορεί να γίνει παρέμβαση, όπως γίνεται σήμερα, για να διαπιστωθεί το ποσοστό της αναπηρίας του», εξήγησε στον REPORTER ο εισηγητής της πρότασης, βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, Χρίστος Σενέκης.

Η πρόταση του κ. Σενέκη στηρίζεται στα όσα ισχύουν και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως η Ελλάδα, όπου όπως εξήγησε είναι με Προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύεται και ανανεώνεται κάθε φορά που υπάρχει ανάγκη, ο εν λόγω κατάλογος.  Αυτό που τονίζει ο βουλευτής του ΔΗΚΟ είναι ότι με αυτή την πρόταση επιδιώκεται ένα ξεκάθαρο τοπίο, όσον αφορά στα ιατροσυμβούλια, ειδικά για τους ασθενείς που θα διαγνωστούν στο μέλλον με μη αναστρέψιμες ασθένειες.

«Θεωρούμε ότι θα συμβάλει στην διαφάνεια στην όλη διαδικασία. Θέλουμε πρωτόκολλα που θα διέπουν την διαδικασία και κατάλογος που θα ξέρει εκ των προτέρων ο ενδιαφερόμενος ασθενής, που αν διαγνωστεί με αυτή την ασθένεια, θα ανήκει σε αυτές τις κατηγορίες και θα περνά μία φορά από ιατροσυμβούλιο».

Διαφορετικό το κάθε ιατροσυμβούλιο

Στο μεταξύ, οι αρμόδιες οργανώσεις ατόμων με αναπηρίες εμφανίζονται προβληματισμένοι, όσον αφορά στην πρόταση αυτή, καθώς υπάρχουν διαφορετικά ιατροσυμβούλια για την κάθε περίπτωση. Συγκεκριμένα και όπως τονίζεται από πλευράς Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου, άλλο ιατροσυμβούλιο είναι αρμόδιο για την σύνταξη ανικανότητας και άλλο ιατροσυμβούλιο για την εργασία των ατόμων με αναπηρίες.

«Τα ιατροσυμβούλια των κοινωνικών ασφαλίσεων θα καλέσει πολλές φορές ένα άτομο για να το αξιολογήσει, επειδή αξιολογούν την ικανότητα για εργασία. Εγώ, για παράδειγμα είμαι παραπληγικός και δουλεύω με πλήρη απασχόληση, ενώ ένας άλλος παραπληγικός παίρνει σύνταξη ανικανότητας 100%. Είναι λεπτά ζητήματα, που έχουν αρκετές παραμέτρους, που δεν είναι γνωστά στον κόσμο αυτά τα ζητήματα», υπέδειξε ο πρόεδρος της ΟΠΑΚ, Δημήτρης Λαμπριανίδης.

Όπως εξήγησε, πρόκειται για λεπτές καταστάσεις και η κάθε διαδικασία χρειάζεται εξατομικευμένη προσέγγιση και αξιολόγηση. «Δεν μπορούμε να βάλουμε τα ίδια κριτήρια για όλους. Για κοινωνικές υπηρεσίες δεν μπορεί να ισχύει κάποια λίστα, αλλά για άλλα ιατροσυμβούλια μπορούν να ισχύσουν».

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της ΟΠΑΚ θέλησε να θέσει επισημάνει πως το ενδιαφέρον θα πρέπει να στραφεί στους τρόπους ενσωμάτωσης των ατόμων με αναπηρίες, στην αγορά εργασίας, ώστε να μπορούν στο μέλλον να λάβουν μία αξιοπρεπή σύνταξη, ενώ στο μεταξύ να μπορούν να εργάζονται σε ένα νέο επάγγελμα που να τους ευχαριστεί.   

«Για παράδειγμα, υπάρχει ένα άτομο που έχει μία αναπηρία και αξιολογείται με ανικανότητα εργασίας στο 60%. Στόχος πρέπει να είναι να βρούμε εκείνου του ανθρώπου μία δουλειά να ενταχθεί, ώστε όταν βγει σε σύνταξη στα 65 του, να έχει αρκετές κοινωνικές ασφαλίσεις, για να παίρνει μία καλή σύνταξη. Αν τον βγάλουμε με σύνταξη ανικανότητας από τα 40-45, οι καταθέσεις του για κοινωνικές ασφαλίσεις είναι πολύ χαμηλές, για κοινωνική σύνταξη. Δεν είναι λύση στα προβλήματα οι συντάξεις ανικανότητας αλλά να βρεθεί τρόπος ενσωμάτωσης στην αγορά εργασίας και δημιουργίας περισσότερων θέσεων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Ένας τυχερός στο Τζόκερ-Οι αριθμοί που κληρώθηκαν
Επέκρινε συμπεριφορά ασφαλιστικών και τραπεζών η ΕΚΥΣΥ σε συνεδρία στη Βουλή
Κανονικά θερμοκρασιακά ο Οκτώβριος-Κάτω του 50% η βροχόπτωση
Παρουσίασε το Συνήγορο του Ασθενή ο Δαμιανός-Πυρ ομαδόν για έλλειψη διαβούλευσης
Στήριξη των επαγγελματιών υγείας για την ψυχική τους υγεία ζητά η ΠΑΣΥΝΟ
Πλησιάζει τον στόχο του 50-50 ο Πρόεδρος σε δημόσια αξιώματα-«Ψηλά στις προτεραιότητες η ισότητα των φύλων»
Συνεχίζονται οι εκκενώσεις στο Λίβανο μέσω Κύπρου-Φθάνουν δώδεκα πτήσεις από το Ισραήλ
Σε τροχιά υλοποίησης η Ψηφιακή Ταυτότητα-«Η νομοθεσία μας είναι έτοιμη»
Πάνω από τριάντα χιλιάδες παιδιά ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας στην Κύπρο
Ζητά στήριξη των νοσηλευτών ανήμερα της παγκόσμιας ημέρας ψυχικής υγείας η ΠΑΣΥΝΟ